De heer Rob Schouten bij het deel van het wandelpad waar de toegang weer verboden is.
De heer Rob Schouten bij het deel van het wandelpad waar de toegang weer verboden is. Foto: Alice Rouwhorst

"Diverse overleggen gehad en een alternatieve route voorgesteld, maar dit werd afgewezen door de rentmeester namens de erven van het Suideras."

Dorpsbelang Wichmond Vierakker stapt naar de rechter

Wichmond - Dorpsbelang Wichmond Vierakker heeft een beroepschrift ingediend bij de Rechtbank in Arnhem tegen een besluit van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel betreffende het gedeeltelijk intrekken van een verleende watervergunning. Deze vergunning was eerder verleend bij het realiseren van het wandelpad 'Klompenkeerlspad'.

Aan het woord is de heer Rob Schouten, bestuurslid van Dorpsbelang Wichmond Vierakker en daardoor nauw betrokken bij de aanleg van het wandelpad. "Na het welslagen van het eerste pad 'de Ockhorstroute' kwam er vanuit de bevolking het initiatief voor een tweede wandelroute. Zo'n initiatief uit het dorp kun je alleen maar omarmen en daarom zijn we met veel vrijwilligers aan de slag gegaan om alles rondom de aanleg te realiseren. Wij zijn hierbij uiteraard zeer zorgvuldig aan de slag gegaan en hebben met alle betrokken partijen zoals agrariƫrs, overheidsinstellingen en grondeigenaren, waaronder ook een eigenaar van Landgoed Suideras veelvuldig overleg gehad. We hebben gezamenlijk verschillende routes bekeken en uiteindelijk de definitieve route vastgesteld. Deze is door alle betrokken partijen akkoord bevonden. Een week na de feestelijke opening in april 2013 ontvingen wij een brief van de rentmeester van de erven van het Suideras, waarin hij aangaf dat zijn opdrachtgever niet akkoord was met een deel van de route. Sindsdien hebben we een conflict", zegt een zeer teleurgestelde Schouten.

Het deel van de route waar de erven van het Suideras bij nader inzien en na het passeren van de akte alsnog geen toestemming voor willen verlenen is een schouwpad van het Waterschap. De erven beroepen zich onder andere op een akte uit 1970 waarin staat dat het pad alleen als schouwpad mag dienen voor het Waterschap en alleen betreden mag worden voor het onderhoud van de sloten. Het Waterschap had echter voor het opnemen van dit deel in de route een watervergunning afgegeven aan de werkgroep. Hier is door geen enkele partij tijdens de hele procedure bezwaar tegen gemaakt. De vergunning geeft de werkgroep het recht om dit schouwpad op te nemen in de wandelroute, zodat het bewandeld kan worden. Na het latere bezwaar van de erven heeft het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Rijn en IJssel deze vergunning gedeeltelijk ingetrokken, waardoor dit cruciale deel van de route niet meer bewandeld mag worden en daarmee is de hele route komen te vervallen. "We hebben diverse overleggen gehad en een alternatieve route voorgesteld, zodat het wandelpad toch kan blijven bestaan.

Maar dit werd afgewezen door de rentmeester namens de erven van het Suideras. En dat vind ik zacht uitgedrukt toch wel heel erg jammer! We hebben het hier wel over heel veel werk dat door veel vrijwilligers is gedaan, fondsen die geworven zijn en sponsoren die geld in het wandelpad hebben gestoken. En ik snap het Waterschap niet, die toch steeds meer het recreatief medegebruik hoog in het vaandel heeft staan en nu het tegenovergestelde doet!", aldus Schouten. In april 2014 heeft Dorpsbelang Wichmond Vierakker, zich gesteund wetende door de gemeente Bronckhorst, bezwaar gemaakt bij de bezwaarschriftencommissie van het Waterschap. Deze commissie geeft hen op alle punten gelijk, maar het Waterschap legt dit advies naast zich neer. "Het is wat ons betreft een principe kwestie geworden.

Het gaat maar om zo'n klein stukje in de hele route, maar wel een heel belangrijk stuk! Het alternatief is wandelen over een drukke openbare weg en dat is wat we absoluut niet willen. Er speelt vast wat anders en daar worden wij de dupe van", vervolgt Schouten. "Het Waterschap draagt wel oplossingen aan, maar wij hoeven geen cadeautjes van ze. Wij willen dat de vergunning weer hersteld wordt, zodat het wandelpad weer open kan". Schouten vraag zich af of de akte uit 1970 nog wel rechtsgeldig is. "De situatie zoals die toen was, bestaat niet meer, sloten zijn bijvoorbeeld verlegd. We zagen ons daarom genoodzaakt om de stap naar de rechter te maken. Terwijl wij eigenlijk vinden dat we geen partij zijn in deze, maar het Waterschap en de erven van Suideras. Laat daarom de rechter maar een uitspraak doen, dan weten we allemaal waar we aan toe zijn!", besluit een strijdlustige Schouten.