Er was voor de nodige afkoeling gezorgd tijdens het Oranjefeest Medlertol.
Er was voor de nodige afkoeling gezorgd tijdens het Oranjefeest Medlertol. Foto: Jan Hendriksen

Volop improvisatie tijdens 90ste editie Oranjefeest Medlertol

Vorden - Improvisatie. Dat was het toverwoord voor de organisatoren van de negentigste editie van het Oranjefeest Medlertol. Er werd spontaan een zwembad gebouwd, de (kinder)optocht met muzikanten van Harmonie Vorden werd ingekort, het ringsteken met paard en dogcar werd ingeruild voor een gator en de feestband De Sleppers nam zaterdagavond plaats op een grote boerenwagen op het bedrijfsterrein van de Coöperatieve Werktuigenvereniging Elweco-Medo buiten de feesthal.

Of de lustrumeditie van afgelopen weekeinde als de warmste ooit de boeken ingaat is niet duidelijk. "Vroeger toen het feest steevast eind augustus plaatsvond was het ook soms 'snoeiheet'," zo weet een 77-jarige inwoonster van 't Medler, die met haar naam absoluut niet in Contact wil, zich nog goed te herinneren. Ze bezoekt steevast met haar familie het feest en werd daarvoor door een van de commissieleden van Stichting Oranjefeest Medlertol met gecomplimenteerd. "Het is mooi dat je d'r bunt."

De negentigste editie van het Oranjefeest Medertol ging vrijdagmorgen van start met de kinderspelen op de ruime en prachtige accommodatie van Touwtrekvereniging Vorden voor leerlingen van basisschool De Kraanvogel uit Kranenburg. Nadat de openbare basisschool Medler in 1977 haar deuren moest sluiten werd de school samengevoegd met de katholieke school op de Kranenburg en ontstond in dat zelfde jaar de samenwerkingsschool De Kraanvogel.

Vrijdagavond was het tijd voor Medler Live. Vier kinderacts en evenzoveel acts van volwassenen zorgden met enkele ruime pauzes voor een avondvullend programma. Tot winnaars werd door het publiek Vera Berenpas (8) op blokfluit met het nummer Auld Lang Syne van Robert Burns en De Titelverdedigers (Peter Groot Nuelend, Stefan Groot Nuelend, Ilse Boersbroek, Hilde Boersbroek en Wendy Wenneker) met het nummer 'Als de zon schijnt' van Andre van Duin uitgeroepen. Zaterdagmiddag werd de achttiende lustrumeditie officieel door wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst geopend. "Jullie zetten met jullie feest duidelijk met de kinderoptocht in op de jeugd. De optocht is een prachtig kleurig schouwspel." 'Weer of geen weer. Medlerfeest al 90 keer' was het motto van de optocht. Aansluitend gingen de kinder- en volksspelen van start. Dit jaar met onder meer het Keizerschieten (zie elders in Contact).

Het traditionele ringsteken met paard en dogcar werd ingeruild voor een gemotoriseerde versie met een gator. En het ringsteken in een geheel nieuwe dimensie. Zaterdagvond won Niels Groot Jebbink het vogelschieten waaraan maar 42 schutters deelnamen. "Vorig jaar hebben we het vogelschieten van de middag naar de avond verplaatst. Dat pakte goed uit mede omdat Oranje toen een WK duel op die avond speelde. Vanavond was de deelname inderdaad wat geringer," aldus voorzitter André Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol.