Evert Jan Pellenberg tussen het Oegandese kinderkoor dat optrad in de Protestantse kerk Wichmond.
Evert Jan Pellenberg tussen het Oegandese kinderkoor dat optrad in de Protestantse kerk Wichmond. Foto: Jan Hendriksen

Evert Jan Pellenberg: "Ik wilde iets zinvols
toevoegen aan mijn leven"

Wichmond - Al vier keer was hij in de afgelopen vijf jaar op uitnodiging van de Stichting Up4s voor een aantal weken ter plekke. Nu gaat hij voor een periode van maar liefst een half jaar als 'vertegenwoordiger' van de stichting naar Oeganda. En als dat goed bevalt 'plakt' Evert Jan Pellenberg (60) uit Wichmond er begin volgend jaar nog een half jaar aan vast. Zondag nam de in Wichmond geboren en getogen Evert Jan voorlopig - na afloop van het optreden van het Oegandese Kidsgear Children's Choir in de plaatselijke Protestantse Kerk - voor even afscheid van zijn familie, buren en vrienden.

Evert Jan Pellenberg kwam via een vriend in contact met de Stichting Up4s. De oprichters van de stichting zijn de Oegandese Sylvia Rus-Mbabazi en haar man Frank Rus uit Deventer. De stichting heeft als doel het ondersteunen, bevorderen en/of opnieuw tot ontwikkeling brengen van het primair en secundaire onderwijs in Oeganda en het verbeteren van de sociaal maatschappelijke situatie aldaar.

"En daar werk ik graag aan mee. Het is heel dankbaar werk. De omstandigheden in dit Oost- Afrikaanse land zijn niet te vergelijken met hier. Ik wilde iets zinvols toevoegen aan mijn leven. En die mogelijkheid vond ik via de stichting", zo verklaart Evert Jan die middels het opsparen van vrije dagen en onbetaald verlof een half jaar vrij kan maken om zich voor de stichting in te zetten.

Als ICT medewerker van Gelre Ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn zorgde Pellenberg de laatste jaren ervoor dat tientallen 'afgeschreven' computers van Gelre Ziekenhuizen verscheept konden worden naar het Oegandese plattelandsdorp Bukomansimbi. Daar installeerde hij de computers op de plattelandsschool. Nu hij voor een langere periode afreist kan Evert Jan meer en bredere werkzaamheden voor de stichting uitvoeren. "Zo ga ik me bezig houden met het onderhoud van de gebouwen en het terrein van de school en kan ik groepen en stagiaires begeleiden." De 450 leerlingen tellende school die centraal staat voor de werkzaamheden van de stichting wordt voor een groot deel bezocht door weeskinderen.
In de afgelopen weken trok Evert Jan Pellenberg enkele dagen per week met het Oegandese Kidsgear Children's Choir kinderkoor op als chauffeur. Het koor dat namens de stichting een kleine drie maand in Nederland verblijft om gelden te genereren, trad in de afgelopen weken bijna dagelijks op, Grotendeels op scholen en in kerken in Oost-Nederland. Zo ook zondag in Protestantse Kerk in Wichmond mede op uitnodiging van de diaconie van de kerk. En dat werd een groot feest. De kinderen in de leeftijd van rond de tien jaar zongen en dansten voor hun eigen toekomst en die van hun leeftijdsgenootjes in Oeganda. De blijdschap straalde er vanaf. Evert Jan Pellenberg: "En daar doe ik het allemaal voor. Want de vreugde van de kinderen die is zo intens en onbetaalbaar als je weet in welke omstandigheden deze kinderen leven."