Na het Wilhelmus gingen de ballonnen van de kinderen de lucht in.
Na het Wilhelmus gingen de ballonnen van de kinderen de lucht in. Foto: Jan Hendriksen

"Het is goed dat we bij elkaar zijn. Dat geeft ons een warm gevoel"

Vorden - "Het is goed dat we hier bij elkaar zijn. Dat geeft ons een warm gevoel. Onze buurtschap is een hechte buurtschap. En daar mogen we best trots op zijn." Met deze woorden verwelkomde bewoonster Jennine van de Plassche-Staring van Kasteel Wildenborch zaterdagmiddag 20 juni de aanwezigen op het jaarlijkse Oranjefeest Wildenborch. In haar welkoms woord liet ze blijken trots te zijn op haar buurtgenoten waarbij de Wildenborchse Kapel op sociaal vlak het middelpunt voor de gemeenschap vormt. "Maar ook op De Wildenborcher. Het (buurt)blad voor en door Wildenborchers waarin alle wetenswaardigheden over de buurtschap en haar inwoners op zeer professionele wijze worden weergegeven. En natuurlijk op ons jaarlijkse Oranjefeest met een nadrukkelijke link naar ons Koningshuis. Dat verbind ons ook", aldus Jennine van de Plassche-Staring.

Het was wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst die het Oranjefeest officieel opende. Vervolgens werd het Wilhelmus gezongen en gingen de ballonnen van de kinderen de lucht in. En naar goede traditie werd de reeks volksspelen geopend met de 'stoelendans' waarover in aanloop naar het feest volop werd gediscussieerd.

"Er heeft zich geen incident voorgedaan."

"Er werden soms halsbrekende toeren uitgehaald om als eerste een plankje te bemachtigen als de muziek ophield met spelen. Toch wilden we de 'stoelendans' handhaven want het blijft een mooi openingsspel van het feest. We hadden de regels dit jaar daarom wat aangescherpt en hebben vier 'scheidsrechters' ingezet die, als het nodig is een rode kaart kunnen uitdelen" zo verklaarde voorzitter Harrie Dinkelman van Oranjevereniging Wildenborch. Het moest wel een leuk festijn blijven. En dat werd het ook op de unieke locatie voor het kasteel waar de nationale driekleur met wimpel fier wapperde.

Beslissend
Nadat de veertig deelnemers eerst rond de bloemenperk op het grasveld hun 'dans' afwerkten mochten de laatste vier overgebleven deelnemers voor het bordes van het kasteel het volksspel afwerken. Als eerste werd Wijnand Bijenhof uit de strijd genomen.
Vervolgens moest Niels Langwerden (15) de strijd staken en ging de alles beslissende laatste ronde tussen Johan Pardijs (74) en Ingrid Addink (34) die aan haar hand met haar tweejarige dochtertje Ise deelnam.
Op teken van Van Hooijdink begon de Harmonie Vorden weer te spelen. Maar plots staakten de muzikanten hun repertoire. Johan Pardijs had net de pech dat hij voorbij het plankje was. En zo kon Ingrid Addink en Ise de felicitaties in ontvangst nemen. Na afloop was Jacques van Hooijdonk tevreden over het verloop van de 'aangescherpte' stoelendans. "Er heeft zich geen enkel incident voorgedaan."

Samenzijn
Aansluitend vermaakten de buurtbewoners zich onder meer met vogelschieten, dogkarrijden, kegelen, sjoelen en klootrollen. De kinderen vermaakten zich met diverse kinderspelen en konden naar harte lust op een springkussen spelen.
Vrijdagavond vond er in de Kapel in het kader van het Oranjefeest een gezellig samenzijn plaats met een koud en warm buffet met medewerkring van troubadour Gery Groot Zwaaftink uit Vorden.