Afbeelding
Foto: Bernadet te Velthuis

van 8 t/m 11 juni 2015

Avondvierdaagse Vorden

Vorden - Het schiet nu echt op. Nog een kleine week en de 48e Avondvierdaagse Vorden gaat weer van start, want van 8 t/m 11 juni barst het wandelspektakel namelijk los! Iedere avond zullen de diverse scholen, verenigingen en organisaties, maar ook individuele lopers uit Vorden en omgeving hun beste beentje weer voor zetten om iedere avond de eindstreep van de 5 of 10 km te behalen. Uiteindelijk hopen de deelnemers op de donderdagavond hun medaille in ontvangst te nemen.

Om ze onderweg een warm hart toe te dragen en de tweede helft van de tocht wat extra energie te geven, staan ook dit jaar weer de 4 dagsponsoren Wiltink Installatietechniek bv, bakkerij Joop, bakkerij van Asselt en Albert Heijn Grotenhuys Vorden, onderweg klaar met wat lekkers. Dit jaar gaat de voetbalverenging Vorden, de organisator van de Avondvierdaagse Vorden, de samenwerking aan met Stichting Litania.

Stichting Litania staat voor het helpen van kinderen met een beperking en zet zich in, binnen gemeente Bronckhorst en directe omgeving, om hen een toch zo normaal mogelijk leven te bieden. Tijdens de laatste avond van de Avondvierdaagse laat de stichting zien waar ze precies voor staat, wat zij hiervoor ondernemen en proberen zij het belang van de stichting onder de aandacht te brengen. In de Avondvierdaagse week worden er op diverse manieren donaties opgehaald.

Op de laatste avond zullen rond de klok van 20.00 uur alle deelnemers nog eenmaal de ereronde, de intocht, door het dorp maken. Hopelijk mogen zij u treffen aan de kant van de weg om toegejuicht en warm onthaald te worden.

Meelopen en inschrijven
Wilt u ook meelopen tijdens de Avondvierdaagse Vorden? U kunt zich op de eerste avond nog inschrijven, van 17.45 t/m 18.30 uur, voor de 4 dagen. Het is ook mogelijk dat u 1 avond meeloopt. De normale inschrijfkosten zijn €6,-. Maar u kunt ook direct Stichting Litania steunen door mee te lopen voor het speciale bedrag van € 7,50.-. Het extra geld komt dan ten goede aan de stichting.


Geslaagd uitstapje PCOB naar Glasblazerij in Laren

Vorden - Vrijdagmiddag vertrokken een 25-tal personen begunstigd door mooi weer met auto's richting Laren. Daar aangekomen werden we door de reisorganisator Ton Knevel welkom geheten in deze bijzondere omgeving, nabij het voormalige Larense station. Vervolgens werden we door de eigenaar, Mart Martorell, verwelkomd en getrakteerd op koffie of thee met gebak.

Hierna vertelde Mart ons de geheimen van het glasblazen. Hij is 5 jaar geleden hier neergestreken en heeft zijn werkruimte tot een waar glasblazerijmuseum ingericht.

De grondstof bestaat uit zilverzand, soda en kalk. Voordat met het glasblazen wordt begonnen is een neutje alcohol aan te bevelen ,om het blazen te verlichten.

Naast de uitleg kregen we een demonstratie glasblazen aan de brander te zien, met het blazen via de pijp. Er wordt met vloeibaar glas gewerkt.

Na een enthousiaste inleiding en presentatie van het glasblazen kreeg één van de gasten,de heer Joop Pennekamp uit Ruurlo de gelegenheid om deze kunst in praktijk te brengen. Met goede adviezen van Mart wist hij een mooie creatie tot stand te brengen.( zie foto).

Aan het eind van de demonstratie werden door de aanwezigen vele mooie glasproducten gekocht.

Daarna gingen de aanwezigen naar restaurant de Zonnebloem aan de Zutphense weg te Lochem,waar deze dag met een heerlijk en uitgebreid diner werd afgesloten.


VVN Fietsexamen

Vorden - Woensdag 20 mei half negen stonden 124 leerlingen van de basisscholen uit Vorden, Wichmond en Kranenburg klaar op het Marktplein in Vorden voor hun fietsexamen. Jaarlijks wordt in samenwerking met de basisscholen door Veilig Verkeer Nederland afdeling Bronckhorst de praktijk fietsexamen georganiseerd voor leerlingen uit groep 7 of 8.

Voordat de leerlingen van start mochten gaan, werden eerst alle fietsen gecontroleerd door fietsenmaker Klein Bleumink, bij 18% van fietsen werden gebreken geconstateerd die eerst verholpen moesten worden. Zo heeft de fietsenmaker losse handvaten en voorvorken en slecht functionerende remmen weer in orde gemaakt.

Na het afleggen van het parcours met examinatoren, hebben 122 leerlingen hun verkeersdiploma in ontvangst genomen. Een mooi resultaat dat mede is mogelijke gemaakt door de politie, fietsenmaker Klein Bleumink en alle ouders die meegeholpen hebben.


Tevreden kippen Vijfsprong

Vorden - De kippen van boerderij De Vijfsprong leven als nomaden. De mobiele unit wordt regelmatig verplaatst en dagelijks krijgen deze nomaden een groot stuk weiland tot hun beschikking.

De kippen dragen bij aan het onderhoud van het grasland en hebben ze altijd beschikking over vers gras, insecten en wormen. Op deze manier kunnen ze voor een groot deel hun eigen 'kostje' bij elkaar scharrelen.

Op 20 juni vanaf 14:00 uur is deze nomadefamilie inclusief hun mobilehome te bezichtigen tijdens de open boerderijdag.