Nick Lubbers uit 's Heerenberg ging als eerste over de finish.
Nick Lubbers uit 's Heerenberg ging als eerste over de finish. Foto: Jan Hendriksen

Ronde van Wichmond eindigt voor het
eerste bij A-amateurs in massasprint

Wichmond - Als eerste onderdeel van de Wielerronde van Wichmond stond zaterdagmiddag 23 mei de Rabo Dikkebanden Race op het programma. Daar werd bij de jeugd van zeven tot en met twaalf jaar gestreden om een plek op het erepodium.

Bij de jongste categorie (7-8 jaar) werd Diede Meerbeek eerste, Lynn Bouwmeester tweede en Mart Dijkman derde. Bij de categorie 8-9 jaar werd fel gestreden en daar wist Quinten Gilde net te finishen voor Yannick Burgervoet. Bij de categorie van 10 tot 12 jaar was Jens Systma net wat sneller dan zijn broertje Thyn die tweede werd, gevolgd door Jelle Meerbeek op de derde plaats.
Parcours
Daarna was het parcours, wat weer een prachtig 'omloop' opleverde, voor de Masters 40+. Tussen de ruim zestig renners die aan de start verschenen werd fanatiek gekoerst. Lang bleef het peloton intact, een enkele renner die probeerde weg te rijden werd steeds weer teruggepakt.

Pas in de laatste ronde van de 55 kilometer lange koers lukte het drie renners een kleine voorsprong te nemen, met slechts tien seconden voorsprong werd Ferry de Ruiter uit Putten eerste, Edwin Ophof uit Raalte tweede en Nico Vuurens derde. Namens RTV Vierakker-Wichmond deden ook drie renners mee aan deze categorie: Peter Makkink uit Hengelo (G) werd 14e, Ralf Vos uit Warnsveld 19e en Martin Weijers uit 's Heerenberg 32e. Maar er zat maar weinig verschil in: tussen de winnaar en de laatste renner die over de finish kwam zat nog geen dertig seconden.

Amateurs/Sportklasse/Junioren
Darna was het de beurt aan de categorie Amateurs/Sportklasse/Junioren voor een wedstrijd over zestig kilometers. Deze categorie was met honderd renners helemaal volgeboekt.

Voor het eerst werd er met massasprint gefinisht

Er werd vanaf de eerste meters hard gereden, er waren ronden bij met een gemiddelde snelheid van 45 kilometer per uur. De Ronde van Wichmond werd dit jaar voor de veertigste keer gereden en in haar geschiedenis was het nog niet eerder voorgekomen dat er met een massasprint gefinisht werd, maar dit keer gebeurde dat toch.

Het ging om honderdsten van seconden maar Nick Lubbers uit 's Heerenberg mocht zich de winnaar noemen, Giorgio Renleo uit Deventer werd tweede en Jan Kanis uit Zwolle derde.

Ook in deze categorie waren mannen van RTV van de partij; Wesley Willems uit Steenderen werd 37e, Felix Wolbert uit Hengelo (G) 49e en Koen Jansen uit Baak 50e.