Rudi Peters na afloop van de Wielerronde van Wichmond met twee van zijn pupillen van RTV Vierakker-Wichmond.
Rudi Peters na afloop van de Wielerronde van Wichmond met twee van zijn pupillen van RTV Vierakker-Wichmond. Foto: Jan Hendriksen

Bestond de organisatie voor de Wichmondse wielerronde in eerste instantie uit een commissie van drie personen, uiteindelijk trok Peters alleen de kar

Petje af voor wielerfanaat en -organisator Rudi Peters

Wichmond - Ze horen bij elkaar zoals de kip en het ei. Dat geldt ook voor Wichmonder Rudi Peters. Sinds 1975 is hij actief op het wielrenners front. Zaterdag 23 mei organiseerde Rijwiel- en Tourclub Vierakker-Wichmond namelijk de veertigste editie van de Rabo Ronde van Wichmond. En vanaf de allereerste editie is Rudi Peters (59) verbonden aan deze wielerronde. Het mobiliseren van alle vrijwilligers, het werven van sponsoren, het overleg met de gemeente Bronckhorst en de Koninklijke Nederlandse Wielrenners Unie (KNWU) en ga zo maar door. Niets is Peters te veel. Zo ook dit jaar niet. Tot in de kleinste details had hij de ronde weer georganiseerd.

Nog snel verzamelt Peters de bossen bloemen bij elkaar die bestemd zijn voor de winnaars van de koers voor A -amateurs en Junioren die het slotstuk vormden van de veertigste editie van de Wichmondse ronde, die overigens meer publiek had verdiend. Dit in tegenstelling tot het deelnemersveld. De slotkoers was met negentig coureurs totaal volgeboekt. Voor het eerst besliste een massasprint de 'omloop' zoals de wielerwedstrijd wordt betiteld.

Er was namelijk door RTV een parcours van 2650 meer in en om het dorp uitgezet. "De renners vinden een wedstrijd op zo'n parcours veel interessanter dan een stratenparcours van maar 1500 meter", aldus Peters die ook trainer is binnen de Vierakker-Wichmondse wielerclub. RTV is er trots op dat men nog steeds een wielerronde heeft in Wichmond. Dit in tegenstelling tot veel andere omliggende dorpen waar in de loop der tijd veel koersen van de agenda zijn verdwenen. "De kracht is dat we de sponsoren persoonlijk bezoeken die dan op hun beurt ook weer positief meewerken. En dit doen ze al jaren. Eigenlijk heel bijzonder en typisch voor zo'n klein dorp als Wichmond", aldus Peters.

Wilde wedstrijden
Met dank aan diezelfde Rudi Peters. Want hij trekt die kar jaarlijks weer nadrukkelijk met veel enthousiasme. De bevlogen wielerfanaat herinnert zich dat de eerste twee Wichmondse wielerronden in 1975 en 1976 zogenaamde 'wilde' wedstrijden waren. "We reden toen zonder KNWU licentie en op eigen risico werd er voor de overwinning gestreden. Ook hadden we in de begin jaren een bijprogramma met een solexrace en diverse malen een bakfietsenrace met teams uit veelal de gehele regio. In 1977 werd RTV opgericht. De eerste leden waren veelal Wichmonders en Vierakkersen." Zelf koerste Peters in die jaren ook met veel succes. "Als KNWU renner heb ik ook in Wichmond als winnaar op het ereschavot gestaan evenals bij talloze andere koersen." Ooit mocht de monteur schietsystemen bij de landmacht zich in 1992 de beste B- amateur van Nederland noemen.

Wielerronde van Vorden
Bestond de organisatie voor de Wichmondse wielerronde in eerste instantie uit een commissie van drie personen. Uiteindelijk trok Peters alleen de kar. "De laatste vijftien jaar was het een beetje mijn ronde geworden. Ik moet zeggen dat ik altijd veel hulp en medewerking van het bestuur en de leden heb gekregen. Voor de sponsoring zorgt tegenwoordig ook Peter Makkink nadrukkelijk.

Volgende wielerronde 14 juni op 't Werkveld

En met de Rabobank hebben wij een prachtig sponsorcontract kunnen afsluiten. Enkel met deze sponsor en de talloze andere plaatselijke en regionale sponsoren kan de wielerronde in Wichmond in stand worden gehouden. Dit is goed voor de wielersport in het oosten van het land."

Volgende wielerronde
RTV Vierakker-Wichmond organiseert zondag 14 juni opnieuw een wielerronde. Bedrijventerrein 't Werkveld in Vorden is dan de locatie voor de 37ste editie van de Rabo Wielerronde van Vorden. Peters neemt in de komende dagen de details van het draaiboek voor deze koers met zijn mede vrijwilligers door. Niets is hem te veel. De wielerpet gaat ongetwijfeld in het peloton diep voor hem af.