Barend Cornelis Koekkoek - Oude eik aan bosrand.
Barend Cornelis Koekkoek - Oude eik aan bosrand. Foto: Bernadet te Velthuis

Ontdek landgoed Hackfort door de ogen van de schilders van de Haagse School

Vorden - Het Achterhoeks coulisselandschap ademt nog de sfeer zoals de schilders van de Haagse School dat rond 1900 op unieke wijze wisten vast te leggen. Gemeentemuseum Den Haag en Natuurmonumenten nodigen geïnteresseerden uit mee te gaan op een wandeling om het landschap door de ogen van de schilders van de Haagse School te bekijken.

Op landgoed Hackfort vindt de excursie met de boswachter op vrijdagmiddag 29 mei plaats. Wandelend over Hackfort komen de verschillende iconische landschapskenmerken aan de orde, zoals de molens, de koe en geriefbosjes. Deze worden vergeleken met de landschappen op de schilderijen die te zien zijn in Den Haag. Tijdens de wandeling is er extra aandacht voor de koe in het landschap en natuurlijk het pareltje, Hof van Hackfort. In de historische moestuin teelt Natuurmonumenten verschillende groenten, waaronder oude groenterassen als aardpeer, kardoen en palmkool. Naast de begeleide excursie is er ook de mogelijkheid zelf een route te lopen over Hackfort en informatie te krijgen over de schilders van de Haagse School. Deze route is eenvoudig te downloaden via de site, en op de smartphone via de speciale Routeapp, van Natuurmonumenten.
Expositie schilders Haagse School
De schilders van de Haagse School schilderden Nederland op zijn mooist, met grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. De opkomst van de Haagse School hangt samen met de toenemende waardering voor de natuur in eigen land. Dat uitte zich in de oprichting van Natuurmonumenten in 1905. Die symbiose komt nu samen in de tentoonstelling Holland op z'n mooist in het Gemeentemuseum Den Haag, die met behulp van Natuurmonumenten tot stand kwam. De expositie is nog t/m 30 augustus 2015 te zien.

Aanvang: 14:00 uur. Entree (leden Natuurmonumenten): 5 euro en niet leden 8 euro. Aanmelden via de site.


natuurmonumenten.nl/activiteiten