De duiven worden ingeladen voor vertrek.
De duiven worden ingeladen voor vertrek. Foto: Bernadet te Velthuis

Paard en beleven in de

Achterhoek

Hengelo - De paardensport verenigingen PSV de Zevensteen, RV en PC Zelhem en de Men-vereniging In Stap en Draf organiseren in samenwerking met de KNHS, FNRS, KWPN Regio Gelders Paard, KNHS Regio Gelderland en CNO-Expo B.V. tijdens de Land en Tuinbouw beurs Oost - Nederland Paard en beleven Achterhoek.

Vanuit de historie zijn paarden sterk verbonden met de Achterhoek. "Door die verbondenheid en omdat de beursorganisatie ons de ruimte bood om alle facetten van het paard en beleven te presenteren, zijn wij de uitdaging aangegaan om tijdens de beursdagen een paard en beleven event te organiseren."

Het programma is als volgt:
3 juni 13.00 uur: FNRS-middag;
17.00 uur netwerkbijeenkomst voor KNHS-verenigingen, FNRS-leden en sponsoren, met aansluitend demonstratie van het Gelders Paard.

4 juni: doorlopend demonstraties door leden van organiserende verenigingen onder andere mini-marathon, springen zonder zadel, Belgisch trekpaard, kür op muziek, carrousel, meertallen.

5 juni: Op vrijdag organiseren wij een behendigheidsparcours waarin veel onderdelen van het omgaan met paarden aan bod komen, de "Obstaclerun". Omdat er zoveel disciplines zijn in de paard- en ponysport, willen wij door deze run jong en oud op een laagdrempelige manier kennis laten maken met alle facetten van het rijden en omgaan met paarden en pony's. Denk daarbij aan slalom, poortje openen, spullen verplaatsen, men-hindernis passeren, sprongetje maken, etc. Er is geen enkele drempel van wat de ruiter of amazone moeten kunnen het credo is doe mee. Opgeven kan via paardenbelevenachterhoek@gmail.com.

De heer Johan Wolters is blij met deze verbreding. In de filosofie van de heer Wolters moet een beurs voor het hele gezin wat te bieden hebben zodat alle bezoekers met plezier terugkijken op Land en Tuinbouw beurs Oost-Nederland. Die verbreding vindt plaats door enerzijds schapen, koeien en machine veiling maar anderzijds ook door wat vermaak. Zonder de intentie te hebben om er een paardensport evenement van te maken, want de land en tuinbouw blijft de pijler van de beurs, is het zeer boeiend om ook te kunnen genieten van het Gelders Paard of een beetje spektakel met de mini-marathon.

KNHS
Vanuit de Koninklijke Hippische sportbond (KNHS) is het belangrijk dat het event laagdrempelig is en ondersteund worden door de plaatselijke verenigingen. En omdat hierdoor een mooie samenwerking ontstaat tussen verschillende verenigingen stimuleert de KNHS Regio Gelderland dit initiatief en draagt bij aan de organisatie. Die toegankelijkheid wordt ook weer vertaald naar de bezoekers van de beurs. Voornamelijk op de woensdag, maar ook op de andere dagen zullen er pony's zijn waarmee de kleinsten onder ons al spelenderwijs met de eerste beginsel van paardrijden in aanmerking kunnen komen.

De meeste beursbezoeker zijn gevestigd in het buitengebied waar tegen relatief lage kosten een pony gehouden kan worden. De organiserende verenigingen hebben dan ook oog voor het verenigen.

Samenwerkende verenigingen
Een vereniging moet in basis een veilige plek zijn om te sporten en te verbinden. De samenwerkende verenigingen brengen dat allen nu al in de praktijk door het organiseren een buitenrit, spelletjesdag, onderlinge wedstrijden, strandrit en natuurlijke de jaarlijkse grote wedstrijd. Met zo'n jaarlijks concours wordt er ook altijd weer een beroep gedaan op de plaatselijke ondernemer voor financiële ondersteuning en de vrijwilligers voor de organisatie. Al deze inspanningen zorgen er voor dat er ook de middelen zijn om de sport laagdrempelig te beoefenen. Kom vooral naar de land- en tuinbouwbeurs om kennis tot je te nemen, de relaties te onderhouden en te genieten van de inbreng van de verenigingen.


Duivenberichten 17 mei

Bronckhorst - Uitslagen van de tweede midfondvlucht van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo Gld. De duiven werden zondag 17 mei gelost om 8.15 uur vanuit het Peronne.

PV De Koerier Zelhem
Op zondag 17 mei werden 239 duiven door 20 liefhebbers van De Koerier ingezet. De gemiddelde afstand tot Zelhem zat rond de 331 km. De snelste duif is geklokt om 12.02.16 door Anton Kamperman. De uitslag: A. Kamperman 1-3-5-7, H. Wassink2-6-8-9, W. Meijerman 4, J. Wassink 10.

PV Vorden
De duiven van 15 deelnemers van PV Vorden werden gelost op een afstand van 340 kilometer. De duiven behaalden een snelheid van 90 km/uur. Uitslag: T.J. Berentsen 1, Ria Luesink 2-3-4-7-9, Martijn Schuerink 5, H.B.M. Hoksbergen 6, D.J. Gotink 8, P. Hendriks 10.

PV Steeds Sneller Hengelo Gld.
Op zondag 17 mei vloog Steeds Sneller met 136 duiven van 11 deelnemers. De duiven met een noordwestenwind kracht 3. Uitslag: R. Koers 1-6-11-12-21-22-24-27-29-30, G. Duitshof 2-10, G. Kempers 3-8-9-13-18-28, L Te Stroet 4-7-15-16-17-19-20-23-25-32, A.H.J. Peters 5-14-26-31, C. Te Stroet 33-34.