Jaap Zijlstra: dichter en oud-predikant van de gereformeerde kerk in Vorden.
Jaap Zijlstra: dichter en oud-predikant van de gereformeerde kerk in Vorden. Foto: Bernadet te Velthuis

Jaap Zijlstra: 'Het lied is minstens zo
belangrijk in de dienst als de verkondiging'

Vorden/Geesteren - Dichter en dominee Jaap Zijlstra verleent op een bijzondere wijze medewerking aan de Zangdagavond op zondag 31 mei in de gereformeerde kerk in Geesteren (G). Omdat zijn gezondheid en zijn leeftijd (81 jaar) het niet toelaten voor deze eredienst naar de Achterhoek te reizen is van hem een videoboodschap opgenomen.

Die bijzondere toelichting begeleidt het zingen van de liederen op deze zondagavond (aanvang dienst: 19.15 uur). "Ik denk wel eens: in de hemel zal niet meer gepreekt worden, maar wel gezongen. Het lied is minstens zo belangrijk in de dienst als de verkondiging. Het lied zelf is ook als het goed is verkondiging", zegt de aan de Keizersgracht in Amsterdam wonende liedboekdichter in de Zangdagavondfilm.

Twee films waar Jaap wordt geportretteerd

Filmpjes op internet
Van het werk van Zijlstra, oud-predikant van de gereformeerde kerk in Vorden, die nog mooie herinneringen bewaart aan een tentdienst in het Rengersbos tussen Geesteren en Gelselaar en aan de Achterhoek, is op nog veel meer manieren te genieten de komende tijd.

Vooraf is van hem al een serie filmpjes te zien via internet (op de site van streekgemeente De Wijngaard, op het Zangdagavondblog www.zangdagavond.blogspot.nl en op Facebook, waar hij elke avond net na twaalf uur zelf ook een gedicht publiceert). En direct na de dienst in Geesteren verschijnen hier, op de digitale snelweg, twee langere films waarin hij ook uitvoerig wordt geportretteerd, als liedboekdichter, als liefhebber van beeldende kunst en als verzamelaar van schilderijen.

Liedboekdichter
Uitvoerig geeft Zijlstra als liedboekdichter via de films een kijkje in zijn keuken en geeft hij zijn visie. Op 14-jarige leeftijd begon hij al met gedichten te schrijven. Hij was eerder dichter dan dominee.
Zijn eerste en bekendste lied is 'Wij leven van de wind' (Lied 687), dat hij als jongere zelf schreef voor een dienst voor de jeugd op een Tweede Pinksterdag.

Nieuw Liedboek met 19 liederen
Op de valreep werden al twee van zijn liederen opgenomen in het Liedboek uit 1973. In het twee jaar geleden verschenen nieuwe Liedboek staan negentien liederen van Jaap Zijlstra. Een deel hiervan mogen de bezoekers deze Zangdagavond in mei zingen. In de videoboodschap draagt Zijlstra zelf uit het Liedboek een eigen gedicht voor en zingt hij een eigen lied (392: Wie kent de eenvoud van het breken) voor op een eenvoudigere melodie.


www.pkndewijngaard.nl
www.zangdagavond.blogspot.nl
Facebook Jaap Zijlstra