In haar eigen vertrouwde omgeving ontving Jennine van de Plassche – Staring (65) een koninklijke onderscheiding.
In haar eigen vertrouwde omgeving ontving Jennine van de Plassche – Staring (65) een koninklijke onderscheiding. Foto: Bernadet te Velthuis

Jennine van de Plassche-Staring ontvangt
Koninklijke onderscheiding

Vorden - Ze was verrast, zeer verrast. "Dit had ik absoluut niet verwacht. Wat een grote eer." In haar eigen vertrouwde omgeving ontving Jennine van de Plassche – Staring (65) zaterdagmiddag in de theeschenkerij van het koetshuis van Kasteel De Wildenborch uit handen van loco- burgemeester Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst een Koninklijke onderscheiding. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.

Afgelopen weekeinde vond op Kasteel De Wildenborch de open tuindagen plaats. En daarbij wordt door de familie Van der Plassche-Staring de hulp van familie en vrienden ingeroepen. "Ik vond het wel een beetje vreemd dat mijn broer mij zaterdagmiddag nadrukkelijk vroeg om stipt om vijf uur in de theeschenkerij aanwezig te zijn. Toen ik daar arriveerde was iedereen die zaterdag aan de open dag had meegewerkt aanwezig. Maar dat had achteraf een reden. Mijn broer had de voordracht ingediend bij de gemeente. Wat een eer."

Jennine van de Plassche-Staring ontving de Koninklijke onderscheiding onder meer omdat zij van 1976 tot heden auteur is van tientallen kinderboeken en verhalen. Ze schrijft fantasieverhalen en educatieve kinderboeken die ook gebruikt worden in het onderwijs en deels gebaseerd zijn op de bijbel. De boeken behandelen emotionele en maatschappelijke problemen waar kinderen mee te maken krijgen zoals pesten, faalangst, scheiding en rouw. Maar de onderscheiding kreeg ze ook nadrukkelijk omdat ze van 1989 tot heden secretaris is van stichting De Wildenborch en beheerder van kasteel en landgoed De Wildenborch. Ze is met haar man verantwoordelijk voor behoud en verfraaiing van de historische buitenplaats en het monumentale landgoed. Het is van oudsher van haar familie en nu ondergebracht in een stichting. Het landgoed dankt zijn bekendheid aan dichter A.C.W. Staring die er woonde.

Jennine van de Plassche-Staring heeft zorg gedragen voor de complete restauratie van de buitenplaats, is mede organisator van de Muzikale Open Tuindagen die jaarlijks duizenden belangstellenden trekken en is de archivaris. "Ze legt dan ook al haar ziel en zaligheid in de stichting. Jaarlijks bezoeken enkele duizenden mensen het landgoed tijdens verschillende open dagen. Haar particuliere inzet is toonaangevend voor het behoud van cultuur en natuur in de Achterhoek", zo verklaarde loco- burgemeester Paul Seesing tijdens de uitreiking.
Sinds 2005 faciliteert ze ook het Oranjefeest op het landgoed en is ze betrokken bij de organisatie van het evenement. Paul Seesing: "Het mag duidelijk zijn dat mevrouw Van de Plassche-Staring zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen. De duur, maatschappelijke betekenis en uitstraling van haar activiteiten hebben tot de Koninklijke onderscheiding geleid." Viel de open tuindag zaterdag letterlijk en figuurlijk door het slechte weer in het water. Zondag leverde de open dag met meer dan 1200 bezoekers een record aantal bezoekers op. "En dat maakte het weekeinde tot een onvergetelijke", aldus de stralende 'Koninklijke kasteelbewoonster'.