Start van de IRRC Supersport. Foto: Henk Teerink.
Start van de IRRC Supersport. Foto: Henk Teerink. Foto: Gerwin Nijkamp

Internationale Road Racing Championship (IRRC) en BeNeCup op Varsselring

Publiek geniet van de jaarlijkse Hamove wegraces op de Varsselring

Varssel - Afgelopen weekend werden door de Hamove de jaarlijkse wegraces georganiseerd op de Varsselring. De trainingen en races waren meer dan de moeite waard ondanks de bemoeienis van Pluvius zondagmiddag. De trainingen werden echter onder ideale omstandigheden verreden en menig record werd gebroken door de heren coureurs. Veel publiek was er al op zaterdag om de coureurs met hun motoren te aanschouwen. Zij konden genieten van de trainingen in de Internationale Road Racing Championship (IRRC) en BeNeCup. De uit Halle afkomstige Joey den Besten van het Performance Racing Achterhoek (PRA) had een geweldige dag, hij wist de snelste tijd neer te zetten in de categorie supersport IRRC en BeNeCup. Alle klassen die op het programma stonden kwamen twee keer aan de start.

De eerste races waren al op zaterdagmiddag. De NK Classics startten als eerste. Hamove clublid Jarno Onstenk reed de sterren van de hemel en pakte een mooie tweede plaats in de eerste race. In de tweede race op zondag deed hij het nog beter en won hij. De eerste wedstrijd op zaterdag werd een prooi voor Jan Frank Bakker. De Engelse rijder Luk Notton won met overmacht beide races in de Classic Grand Prix. Deze klasse starte samen met de NK Classics. Het publiek genoot zowel zaterdag als zondag ook van de 50cc Classic European Cup. De motoren van weleer met hun snerpende geluid horen ook thuis op de Varsselring. Zelfs oud Grand Prix-coureur Aalt Toersen kwam aan de start.
Bij de Supertwins was er succes voor de clubleden Olaf Romijn en Marcel Zuurbier. Zij eindigden in race 1 als tweede en derde achter de Belgische rijder Joel Smolders. Smolders won ook race 2, Romijn werd 4e en Zuurbier viel in deze wedstrijd uit.

In de IRRC Supersport kwam favoriet Joey den Besten aan de start. Helaas liet hij de koppeling te snel los in race 1 wat hem een tijdstraf van 20 seconden opleverde. De Tsjech Marek Cerveny won beide races in deze klasse. Den Besten pakte ondanks zijn straftijd nog een prachtige derde positie. De Belg Kevin de Frenne kreeg door den Besten de 2e plaats in de schoot geworpen.

Clublid Cliff Kloots ging er spectaculair af en kon zijn race niet vervolgen. Den Besten pakte wel een 2e plaats in race 2 en Kloots werd derde . Marcel Zuurbier deed het keurig met een tiende en achtste plaats. Het PRA-team moest vorige week nog op zoek naar een nieuwe coureur omdat hun vaste rijder Frank Bakker te kennen had gegeven zijn carrière in de motorsport te willen beëindigen.

Ondanks deze tegenvaller had het team in de persoon van Jochem van den Hoek snel een nieuwe vervanger gevonden voor het IRRC Superbike. Sebastien Le Grelle won de eerste race in het IRRC Superbike en het jonge talent Koen Zeelen deed het uitstekend met een tweede plaats voor Le Grelle's teamgenoot Vincent Lonbois. Clublid Johan Fredriks was het snelste clublid met een vijfde plaats.

Jochem van den Hoek die voor het eerst reed op de motor van het PRA werd twaalfde. Fredriks won race 2 met daarachter publiekslieveling Didier Grams uit Duitsland. Le Grelle werd 3e en van den Hoek reed een sterke race en sloot deze af met een 5e plaats.

De BeNeCup Sidecars werd een prooi voor het duo Bennie Streuer en Geert Koerts. Zij wonnen beide races. Plaatselijke helden Marcel Ritzer en Jurgen Banda deden goede zaken met een vijfde en tiende plaats. Zij lieten wel weten niet zo goed uit de voeten te kunnen in de regen. Tim van Ooijen won de eerste race in de BeNeCup supersport. De leden Lesley ten Tusscher en Michael Hofman werden respectievelijk vijfde en zevende. De Belgische stratenspecialist Laurent Hofman won de tweede race nipt voor Chris Nobel. Ten Tusscher klasseerde zich als vierde en Michael Hofman deed het met een achtste plaats meer dan voortreffelijk. Den Besten deed alleen mee in race 2 die vol in de regen werd gereden.

Joey zag dit meer als een training en testte dan ook vooral de banden waar hij weinig ervaring mee had. Meer dan een zeventiende plaats zat er niet in maar op het laatst van de race kreeg hij wel het vertrouwen in de banden en zette nog een aantal snelle ronden neer. Man van de dag was de Belg Le Grelle. Hij won beide races in de BeNeCup superbikes. Johan Fredriks werd vierde en tweede en had een dag om niet te vergeten, mede door zijn overwinning in het IRRC. Ron Looijenstein pakte in race 1 een 10e plek en in race 2 reed hij verdienstelijk naar een negende plaats voor de club uit Hengelo.

Het bestuur was meer dan tevreden en de publieke belangstelling was ondanks de slechte weerberichten redelijk te noemen. Over beide dagen schatte men dat er tussen de vijf- en zesduizend bezoekers was geweest, waaronder minister van economische zaken Henk Kamp.