Workshop Flamenco in Dorpscentrum. Foto: W. Schoo
Workshop Flamenco in Dorpscentrum. Foto: W. Schoo Foto: Bernadet te Velthuis

Workshop Flamenco

A dónde vas brengt Vorden in Spaanse sferen

Vorden - Zestien deelnemers kregen zaterdag 28 februari een dynamische workshop Flamenco door A dónde Vas uit Amsterdam. Dit viertal, bestaande uit Inmaculada de la Huerta (zang), Ellen van der Meulen (percussie), Onno Kramer (gitaar) en de nog jonge, zeer getalenteerde Conchita Boon (dans) bracht Vorden even in Spaanse sferen.

De workshop vond plaats in het kader van de 'Viaje a España y Portugal'; een (culturele) reis naar de landen Spanje en Portugal, georganiseerd door Cultuurfonds Vorden in samenwerking met Kulturhus Vorden. In de maanden januari t/m juni vindt er elke maand een bijzondere activiteit plaats. Al deze activiteiten monden uit in het inmiddels traditionele promsconcert, dit jaar op zaterdagavond 5 en zondagmiddag 6 september 2015.

De flamenco wordt beschouwd als deel van de algemene Spaanse cultuur, in de 19de eeuw ontstaan in Andalusië en wordt beïnvloed door stijlen uit diverse andere werelddelen. In Spanje gaat het in flamenco in eerste instantie om de zang dan de gitaar en dan pas de dans. Dat is een logisch gevolg omdat flamenco wordt gekenmerkt door de melodie van de verschillende stijlen die door families zijn doorgegeven, generatie op generatie. Met deze eyeopener opende artistiek leider Onno Kramer zijn inleiding.
De composities en choreografieën welke A dónde vas op haar programma zet worden bijna allemaal door de groepsleden zelf geschreven. Improvisatie is hierbij belangrijk onderdeel. Dit werd al meteen duidelijk in het eerste werk waarbij de groep zich presenteerde aan de enthousiaste deelnemers en werd meteen hoor- en zichtbaar welk gevoel een Flamenco teweeg kan brengen.
Flamenco is alles tegelijk: voeten, armen, handen, noem maar op. Na een warming-up werden alle bewegingen stap voor stap doorgenomen, terwijl Onno Kramer (gitaar) en Ellen van der Meulen (Cajón) de gebaren met improvisaties ondersteunden. Naast de instructies in dans kregen de deelnemers ook een minicursus zang van Inmaculada de la Huerta. Vervolgens werden alle geleerde onderdelen samengevoegd en tot een eenheid gesmeed.
De workshop werd afgesloten met een uitvoering door het kwartet zelf. Op 5 en 6 september is A dónde vas ook weer aanwezig tijdens de Grand Final van 'Un Viaje a España y Portugal'.

Het volgende evenement in deze reis zal plaatsvinden op zondag 21 maart. Dan zal een symbolisch bezoek aan Portugal worden gebracht middels een 'Casa de Fado' (dineren in Portugese sfeer) bij Hotel Bakker, aanvang 17.00 uur. Naast eten ook aandacht voor muziek, welke die namiddag verzorgd zal worden door 'Flor d'Luna' uit Zutphen. Wilt u zeker zijn van een plaats, reserveer dan nu alvast via info@bakker.nl.