Vrijwilligers maakten met de eigenaren een rondgang over het landgoed.
Vrijwilligers maakten met de eigenaren een rondgang over het landgoed. Foto: Jan Hendriksen

Een groep van tien tot vijftien mensen nodig om handen uit de mouwen te steken

Vrijwillige Buitenplaatswerkgroep aan de slag op landgoed 't Medler

Vorden – Een groep van acht vrijwilligers van de Buitenplaatswerkgroep is zaterdag 7 februari voorzichtig aan het werk gegaan op landgoed 't Medler. "Wij willen onze omgeving deelgenoot maken van onze zoektocht naar de mogelijkheden voor een kwaliteitsimpuls gekoppeld aan een economische ontwikkeling. Want dat is de uitdaging waarvoor we staan", zo vertellen Zeno en Reiniera van Dorth tot Medler als de werkgroep zaterdagmiddag na gedane arbeid en lunch een rondgang maakt over het 300 hectare tellende landgoed.

Als het aan de eigenaren van de historische buitenplaats Huize Medler ligt wordt er dit jaar in samenspraak met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een nadrukkelijk begin gemaakt met een Vrijwillige Buitenplaatswerkgroep. Want de buitenplaats kan wel een 'duwtje in de rug' gebruiken. Een groep van tien tot vijftien mensen moeten met regelmaat de handen uit de mouwen steken rondom de toch wel bijzondere buitenplaats tussen Vorden en Ruurlo. En daarbij valt te denken aan tuinonderhoud en bijvoorbeeld het 'oppoetsen' van een loden vaas die een prominente plek op het voorterrein van het huis heeft. Maar ook aan de restauratie van een vervallen bankje dat voor de voormalige boerderij nabij het huis staat. En daar heeft Elske Buiteman uit Vorden wel oren naar. Ze is deze zaterdag een van de acht belangstellenden die zich gemeld hebben. "Ik wil me wel inzetten om een bijdrage te leveren en dit unieke culturele erfgoed een impuls te geven." SLG zoekt mensen die het leuk vinden om in de werkgroep een à twee keer in de maand te gast te zijn op 't Medler om onder deskundige begeleiding te werken aan dit rijksmonument. Omdat het terrein normaal niet toegankelijk is, is het een unieke gelegenheid om deze verborgen parel in het landschap van nabij te beleven en te helpen bij de instandhouding. En dat werd zaterdag ook al zo ervaren door de groep vrijwilligers. "Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken, is welkom: jong, oud, werkend of gepensioneerd", aldus hoofdprojecten en advies Sander Nijhuis van Stichting Landschapsbeheer Gelderland die de werkzaamheden coördineert. Zaterdagmorgen werd voorzichtig een aanzet gegeven. Onderleiding van Nijhuis ging men aan de slag om de rododendrons langs de oprijlaan 'af te zetten'. "Daardoor worden ze sterker en zijn ze een langer leven beschoren", aldus Nijhuis. Vordenaar Gerard Wesselink is met een totale andere intentie op de 'werkdag' afgekomen. "Fysiek ben ik niet meer in staat om de handen uit de mouwen te steken. Maar als daar behoefte aan is wil ik me als gids opwerpen om rondleidingen op het landgoed te gaan verzorgen." Wesselink werd op zijn wenken bediend. Zeno en Reiniera van Dorth tot Medler vertelden vol passie over de geschiedenis van het uit zeventiende eeuw daterende huis en landgoed waar ze geboren werden. En daarbij ontbraken niet de nodige humoristische anekdotes. Het notieblokje van Wesselink bleek al snel veel te klein te zijn. Ook Chris van Urk behoort tot een van de belangstellenden voor de werkgroep. Van Urk woont sinds vorig jaar op (woon)boerderij 't Ongrift dat tot landgoed 't Melder behoort. "Het is hier prachtig wonen. Ik wil graag een bijdrage leveren."

Belangstellenden voor de werkgroep kunnen zich nog aanmelden bij Ruud Borkes van SLG via r.borkes@landschapsbeheergelderland.nl of via tel. 026 3537444.