Prinses ‘Hester de Eerste van de Jaeger’ en adjudant ‘Lisette van Abbink’.
Prinses ‘Hester de Eerste van de Jaeger’ en adjudant ‘Lisette van Abbink’.

Voor het eerst in de geschiedenis een week eerder

Kranenburg neemt voorschot op officiële carnaval

Kranenburg - Voor het eerst in de rijke carnavalsgeschiedenis vierde Kranenburg afgelopen weekeinde al carnaval in een week voorafgaande aan het officiële carnavalsfeest. En daar had Stichting Kranenburgs Carnaval geen spijt van. De publieke belangstelling was voor de verschillende festiviteiten op vrijdag-, zaterdagavond en zondagmiddag naar wens van de organisatoren. De feesttent op het nieuwe Wim Gudde parkeer- en evenementenplein aan de Eikenlaan was telkens redelijk tot goed bezet.

"We hebben in samenspraak met de horeca-exploitanten van café 't Proathuus een juiste keuze gemaakt om de activiteiten op de agenda naar voren te halen. De jeugd trok de laatste jaren steeds meer naar carnavalsbolwerken als bijvoorbeeld Groenlo. Voor de echte carnavalsvierder komt dit mooi uit. Want nu kan men eerst volop uit z'n dak gaan in de Kranenburg en een weekje later het feest nogmaals dunnetjes over doen in de regio", zo verklaarde voorzitter André Arfman van Stichting Kranenburgs Carnaval. Hester Eggink werd zaterdagavond tot nieuwe prinses geproclameerd en Lisette Arfman tot adjudant. Prinses 'Hester de Eerste van de Jaeger' en adjudant 'Lisette van Abbink', als studenten ontdekkers van het land tussen 'Mossel en Middelburg' en 'De Leuke, Tilburg en Groningen en weerom' verklaarden beiden zaterdagavond na hun proclamatie het Kranenburgs Carnaval officieel voor geopend. Niet voordat eerst vrijdagavond het podium door diverse playback- en live gezongen acts werd beklommen tijdens de talentenjacht onder het motto 'Plankenkoorts in de tent'. Prinses en adjudant kwamen zaterdagavond op de scooter de tent binnen 'scheuren'. De nieuwe prinses en adjudant vroegen het publiek in een tijdperk dat social media steeds meer zijn intrede doet om dichter bij elkaar te komen. Op de achterkant van elke ketting die men kreeg vond men daarop de helft van een naamkoppel. "Vind je wederhelft en drink samen een biertje, wijntje, of colatje", was dan ook het motto van het tweetal afgelopen weekeinde. Zaterdagavond verzorgde de Vordense band 'Anders is het niet' de muzikale invulling van het feest. Zondag stond de traditionele 'Kleine optocht' op het programma waaraan de Ruurlose muziekkapel de Schaddenstekkers haar medewerking verleende. Voor de kinderen was er een speciaal feest georganiseerd in de gymzaal van school De Kraanvogel. Theater Fiets zorgde voor een geanimeerde jeugdmiddag. 'Stonegood' vermaakte het publiek in de feesttent met hun show. 'Stonegood' bestaat uit oud-bandleden van Jovink en de Voederbietels, het Overijsselse mannenkoor Karrenspoor en de Zingende Fresia's. Paul Kemper verzorgde tevens een gastoptreden evenals de zingende postbezorger Sjarno.

Op de Kranenburg wordt sinds 1949 al carnaval gevierd. In eerste instantie georganiseerd door het fancyfair comité van de kleuterschool. De allereerste Prins was Willy Roosendaal. Daarna nam Toneelvereniging Internos de organisatie over tot 1958. Geldgebrek noopte de vereniging hiermee te stoppen. In 1959 werd er echter actie ondernomen door enkele Kranenburgers met de oprichting van De Deurdreajers. Als logo werd Eusje ontworpen: een carnavalsfiguur die een wiel 'deurdreajt'. Het eerste jaar kende tegenslag doordat feestzaal Schoenaker afbrandde. Derhalve werd het carnaval gevierd in een gehuurde tent. In de begin jaren tachtig van de vorige eeuw verkaste het feest naar café-restaurant De Herberg in Vorden. Begin jaren negentig ging De Deurdreajers ter ziele. Aan het eind van de vorige eeuw keerde het carnaval tot genoegen van de Kranenburgers echter weer terug in het Vordense kerkdorp.