De acties van de Lionsclub leverde 120.000 pakken koffie voor de voedselbank op.
De acties van de Lionsclub leverde 120.000 pakken koffie voor de voedselbank op. Foto: Gerwin Nijkamp

Lions Club Bronckhorst bedankt winkeliers en gulle gevers

120.000 pakken koffie voor voedselbank

Bronckhorst - In de maand december hebben meer dan 5.000 vrijwilligers van ruim 90 Lions Clubs in heel Nederland DE-waardepunten ingezameld. Deze actie, gecoƶrdineerd door Lions Club Voorburg, heeft bijna 60.000.000 koffiepunten opgeleverd. Goed voor 120.000 pakken koffie ten behoeve van de voedselbanken in Nederland.

De afgelopen weken is er druk geteld. Ook door de Lionsclub Bronckhorst. Alle verzameldozen die opgesteld stonden bij de winkeliers in Vorden (Bruna), Steenderen (Coƶp en Bouwmarkt Toldijk), Drempt (Tuincentrum Bloemendaal), Hummelo (Spar) Zelhem (Jumbo) en Hengelo (Albert Heijn) zijn leeggeschud en men is vervolgens avonden aan het tellen geslagen! "We bedanken de ondernemers voor de mogelijkheid die zij ons geboden hebben om de Lions DE-actie in de gemeente Bronckhorst te realiseren. Mede dankzij hen zijn er meer dan 1,9 miljoen punten bijeengehaald. De actie bleek zo aanstekelijk dat aangrenzende Lionsclub Isala Doetinchem ook aanhaakte en uiteindelijk nog 100.000 punten heeft verzameld. Lionsclub Bronckhorst wil al die trouwe spaarders heel hartelijk bedanken voor het inleveren van hun bij elkaar gespaarde DE-punten! Opvallend vonden wij vooral ook het grote aantal totaal vergane elastiekjes die om en tussen de punten zaten." Met de bijdrage van Douwe Egberts van 15% komt men aan het respectabele aantal van 4278 pakken koffie. Dat vertegenwoordigt toch een bedrag van 12,791,22 euro. Het betekent tevens dat de gezinnen in Bronckhorst en Doetinchem, die afhankelijk zijn van de voedselbank, minstens het hele komende jaar voorzien zijn van DE koffie.

Nadat alle clubs de honderden dozen vol met koffiepunten hadden ingeleverd werden deze waardezegels onder grote belangstelling overgedragen aan Douwe Egberts. Bas Kreijger, vice president van Lions Club Voorburg memoreerde hierbij aan het ontstaan van deze actie. Twee jaar geleden werden spontaan waardepunten verzilverd voor pakken koffie. Dat leverde toen al met al zo'n 6.500 pakken koffie op. Vorig jaar werd besloten om de actie landelijk op te zetten. Hij was dan ook erg blij dat zoveel Lions Clubs de actie inmiddels omarmd hebben. Namens Douwe Egberts overhandigde Norbert Cappetti een cheque voor 120.000 pakken koffie aan Jaap Sala van Voedselbanken Nederland. De heer Sala roemde het enthousiasme waarmee de vele vrijwilligers van de Lions Clubs het enorme aantal koffiepunten bij elkaar hadden weten te vergaren. Ook wees hij op het belang van de voedselbanken. "Je hoopt natuurlijk dat dit soort acties in de toekomst niet meer nodig zijn, omdat dan ook het werk van de voedselbanken niet meer nodig zou zijn. Toch kent elke gemeenschap een bepaalde mate van armoede; gewoon omdat iemand in een ongewenste situatie is terecht gekomen. Dan is het maar al te fijn dat je een beroep kunt doen op de voedselbank", aldus Jaap Sala.