Veel interesse voor de informatieavond over Toerisme en Recreatie Bronckhorst.
Veel interesse voor de informatieavond over Toerisme en Recreatie Bronckhorst. Foto: Liesbeth Oukes

Toerisme en Recreatie Bronckhorst: samenwerken, verbinden, beleven

Hengelo - Bij Partycentrum Langeler ontmoetten vele (bestuurs)leden, toeristische en recreatieve ondernemers en andere belangstellenden elkaar tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de Regiocoördinator Achterhoek Toerisme Heleen Faber. Zij presenteerde haar activiteitenplan en vertegenwoordigers van Toeristische Platforms en vernieuwde VVV-Bronckhorst vertelden over hun doelen en activiteiten.

"Mensen kiezen eerst de regio om op vakantie te gaan en pas daarna welke activiteiten ze gaan doen," aldus Heleen Faber. "Ons doel is meer herhalingsbezoek en meer bestedingen." Projecten worden afgestemd met overheden en bedrijfsleven en er wordt samengewerkt met locale VVV's, Toeristische Platforms, Euregio, Toerisme Gelderland en andere regionale bureaus voor toerisme, zoals Gelderse Streken.

Achterhoek Toerisme is vorig jaar opnieuw gestart met drie pijlers. Eerste is algemene promotie voor de hele Achterhoek, met een website, Achterhoek Magazine en via (vakantie)beurzen. Als tweede zijn campagnes, zoals Wild eten in de Achterhoek, de nieuwste Asperges in de Achterhoek, fietsknooppuntenroutes en het wandelnetwerk. De derde tak is regiocoördinatie, wat zich richt op productontwikkeling en de lokale promotie, ofwel coördineren en verbinden. Belangrijk: bottom-up, vanuit de ondernemers.

Presentaties over de Toeristische Platforms: door Henny Dokter van Drempt, Hummelo en Keppel, Jan Jansen van Hengelo-Keijenborg, Ruud van Bussel van Bronkhorst/Steenderen, Heleen Faber namens Ad Borest van Vorden, Ilse Jansen van Zelhem en Gerrit te Velthuis van VVV Bronckhorst. De vijf platforms vormen met VVV, regiocoördinator en gemeente als adviseur het Toeristisch Platform Bronckhorst.

Elk Toeristisch Platform, maar ook de nieuwe VVV Bronckhorst, beheert, coördineert en ondersteunt lokale activiteiten met lokale toeristische ondernemers, bottom-up. Het doel is het stimuleren van het toerisme, maar ook het promoten van het gastheerschap. Naast de toeristen zijn het ook de bewoners zelf die gebruik maken van wat er in hun kern wordt geboden. Daardoor zal tevens de werkgelegenheid en leefbaarheid worden gestimuleerd.

Samenwerken en verbinden is de rode draad. In Drempt, Hummelo en Keppel is het boekje Achterommetje DHK gemaakt, waarin interessante zaken zijn opgenomen zoals horeca, ateliers, fiets- en wandelroutes en dergelijke. Dat gaan ook andere platforms realiseren. Verschillende ondernemers hebben projecten en arrangementen voor volwassenen en er zijn programma's voor kinderen. Het kernwoord is: Beleven.

Een aantal wensen vanuit de ondernemers, toeristisch gezien, zijn uitgewerkt. Zo wordt een kaart gemaakt waarop toeristische plaatsen zijn aangeven met icoontjes, adresgegevens en dergelijke. Daarnaast zijn kinderactiviteiten gebundeld, is er een nieuwe regionale fietsvierdaagse en het project Gemaakt in Gelderland ontwikkeld. Nog uitgewerkt worden activiteiten zoals Streekproducten & Horeca en Zorgtoerisme.

De opmerkingen waarom de Achterhoek niet samenwerkt met de organisatie van de Zwarte Cross die landelijke bekendheid heeft en over het zichtbaar zijn van de bordjes voor fiets- en wandelpaden, werden ter harte genomen.