Op 11 juli zijn er weer folkloristische dansers in prachtige kledij te bewonderen.
Op 11 juli zijn er weer folkloristische dansers in prachtige kledij te bewonderen. Foto: Jan Knoef

Negende editie van festival in aankomst

Voorbereidingen Internationaal

Folkloristisch Dansfestival Zelhem

Zelhem – Zaterdag 11 juli zal Zelhem weer in het teken staan van het bekende Internationaal Folkloristisch Dansfestival. Dit jaar vindt de negende editie van dit festival plaats. De voorbereidingen voor het festival zijn in volle gang. Het centrale thema is 'genieten van mooie folklore'.

Om de vijf jaar vindt in Zelhem een Internationaal Dansfestival plaats, een festival dat zich door de jaren heen steeds mag verheugen op vele bezoekers. Voor deze editie is gekozen voor een festival met buitenlandse groepen uit Europa, gecombineerd met een festival van het district Oost van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland.

Tijdens voorgaande festivals waren er ook folkloregroepen vanuit andere delen van de wereld. Maar de wereld om ons heen verandert en subsidiebronnen voor dit soort evenementen zijn minder en moeilijk te bemachtigen. De uitdaging voor de organisatie was om rekening te houden met dit gegeven en desondanks een mooi festival te presenteren. Om de toenemende risico's, die verbonden zijn aan het organiseren van zo'n groot evenement, te beheersen is de omvang van het programma iets minder dan bij voorgaande edities.

Maar nog steeds ligt de nadruk op mooie folklore en vooral gezelligheid, waarbij de deelnemende groepen bestaande en nieuwe vriendschapsbanden verstevigen en aanknopen. De buitenlandse deelnemers logeren bij gastgezinnen in de omgeving.

Zaterdag 11 juli begint 'de dag van het festival' met een optocht door Zelhem. Daarna volgt er een gevarieerd programma. De toegang tot het gehele festival is gratis. U kunt hier met uw eigen ogen zien dat de folklore uit de Achterhoek, andere delen van Nederland en uit andere landen hand in hand gaan.

Voor meer informatie over het programma zie de website www.ifdzelhem.nl. Op de foto een beeld van het festival in 2010.