Wedstrijd Ratti-Westendorp 3 februari 2013
Wedstrijd Ratti-Westendorp 3 februari 2013 Foto: Bernadet te Velthuis

Tweede helft voetbalseizoen gaat weer van start

Gemoedelijkheid en kleinschaligheid dé aantrekkingskracht van Ratti

Kranenburg - Na de winterstop is ook bij sportvereniging Ratti weer afgetrapt voor de tweede helft van het voetbalseizoen. Waar elders in de regio verenigingen, scholen en andere voorzieningen verdwijnen, zijn de inwoners van de Kranenburg er trots op dat zij nog steeds een eigen sportvereniging hebben. Op de vraag hoe dat mogelijk is, is binnen de vereniging het antwoord gauw gevonden.

"We willen op de eerste plaats een sportieve prestatie leveren, maar de aantrekkingskracht van Ratti zit 'm daarnaast vooral ook in de gemoedelijkheid en kleinschaligheid. We kennen elkaar van de vereniging, maar vaak ook via school en onze woonomgeving. Je ziet dat mensen ook na hun actieve voetbaltijd lid blijven en regelmatig wedstrijden komen bezoeken. Ratti heeft in die zin een sterke sociale, samenbindende functie", aldus een woordvoerder van de voetbalvereniging.

De leden komen tegenwoordig niet alleen uit Kranenburg, maar ook uit Vorden, Ruurlo en omliggende kleinere kernen als Medler en Linde. Veel families zijn al generaties lang lid van Ratti, dat in de vorige eeuw ooit is begonnen als rooms-katholieke sportvereniging. Inmiddels spelen de kleinkinderen en zelfs achter-kleinkinderen van de oudste leden op de velden van Ratti, ook al wonen ze inmiddels zelf al lang niet meer in de Kranenburg.

"Dat Ratti echt een club van de mensen zelf is, zie je ook terug in het aantal vrijwilligers dat zich voor de vereniging inzet en het feit dat we een financieel gezonde vereniging zijn. Mede dankzij de vrijwilligers hebben we de beschikking over een mooie accommodatie. We merken dat in deze moeilijke tijden zelfs sponsoren ons trouw blijven. Ook zij voelen zich verbonden met de vereniging, al staat de sponsoring best onder druk. Door de betrokkenheid van leden en de Rabobank als sponsor kon vorig jaar een mooie parkeergelegenheid bij het trainingsveld.gerealiseerd worden."

Ratti kent naast de zaterdag en zondag elftallen voor heren, ook twee dameselftallen en een goede bezetting van de jeugdelftallen. Dit jaar is ook gestart met een mini-Fjes team, waar kinderen die nog geen competitievoetbal mogen spelen toch een balletje kunnen trappen. Ouders draaien met name binnen de jeugdelftallen mee als vrijwilliger, assisteren als leiders bij de wedstrijden en trainingen.

Een terugkerend punt van zorg is de bezetting van het eerste elftal, dat op de zondag uitkomt in de reserve 5de klasse. In de afgelopen jaren zijn steeds meer jongeren voor hun studie vertrokken naar studentensteden. Voor studenten die dichterbij huis studeren is de combinatie met de eigen sportvereniging nog wel te combineren.

De eerste jaren van hun studie kunnen de meeste studenten de vereniging nog trouw blijven, maar naarmate men verder weg woont, is dat steeds moeilijker vol te houden. Het bestuur van de sportvereniging Ratti heeft zich ten doel gesteld met het eerste elftal weer terug te keren naar de standaard 5e klasse. Het is niet reëel en haalbaar om dat op korte termijn al na te streven, maar over enkele jaren hoopt men dit wel te kunnen realiseren.

Ratti heeft een sterkte sociale functie

"Terugkeren in de standaard 5e klasse is een mooi streven. Voor een kleine vereniging als Ratti, die eerder uitkwam in de nu opgeheven 6e klasse, is dat best moeilijk. Bepalend zal daarbij zijn in hoeverre het aantal jeugdleden stabiel blijft en een verdere aanwas – ook bij de seniorenelftallen - gerealiseerd kan worden. Wat dat betreft is versterking meer dan welkom. Er is altijd plaats voor sportievelingen die zich thuis voelen bij een vereniging met zowel prestatief als recreatief voetbal, in combinatie met gezelligheid en kleinschaligheid.


www.ratti.nl