Klaas Hagendijk (bestuurslid ecwv), Jacquo Harbers (AGEM), René Pierik (Installatiebedrijf Pierik) en Gerrit Kamphuis (penningmeester ecwv) tillen samen het eerste zonnepaneel op de lift bij de Lankhorst. Frank van Zeldert ontbreekt op de foto in verband met vakantie.
Klaas Hagendijk (bestuurslid ecwv), Jacquo Harbers (AGEM), René Pierik (Installatiebedrijf Pierik) en Gerrit Kamphuis (penningmeester ecwv) tillen samen het eerste zonnepaneel op de lift bij de Lankhorst. Frank van Zeldert ontbreekt op de foto in verband met vakantie. Foto: Alice Rouwhorst

Ruim tweehonderd zonnepanelen op dak van sporthal De Lankhorst

WICHMOND – In de afgelopen week zijn op het dak van de sporthal De Lankhorst de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van zonnepanelen gelegd door de Energiecoöperatie Wicmond-Vierakker in nauwe samenwerking met de AGEM.

"Het is een voorbeeldproject voor alle dorpen in Nederland", zegt Frank van Zeldert, voorzitter van de Energiecoöperatie Wichmond-Vierakker (ecwv). "Want wat hier gebeurt is bijzonder. Het is een project door en voor het dorp. Dat maakt het uniek".

Op het dak van de sporthal komen zo'n 210 zonnepanelen te liggen en begin volgend jaar de resterende 190 op het dak van een bedrijfsgebouw van timmerbedrijf GEWO op de Revelhorst. Dit bedrijf stelt zijn dak voor een symbolisch bedrag beschikbaar. Een deel van de opbrengst van de geleverde energie vloeit straks naar de kas van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker en de sporthal. Jaarlijks krijgen zij een bijdrage uit de coöperatie. "En dit is mogelijk omdat meer dan vijftig mensen één of meer certificaten hebben gekocht. Deze leden doen mee met het project omdat ze beseffen dat ze hierdoor de vitaliteit en lokale voorzieningen meehelpen in stand te houden", vervolgt een enthousiaste Van Zeldert.
De kosten kunnen laag blijven door de inzet van veel vrijwilligers en de medewerking van bedrijven. De vrijwilligers leggen onder leiding van Jos Wolbrink en Barney Visser de panelen op het dak. Zij krijgen per uur betaald en schenken dat geld aan één van de verenigingen uit Wichmond-Vierakker. De zonnepanelen, omvormers en andere benodigde materialen worden door Installatiebedrijf Pierik tegen kostprijs geleverd. Daarnaast worden faciliteiten en manuren ter beschikking gesteld door onder andere Geocomfort en Rietdekkersbedrijf Jeroen Fransen. Ook Socii levert een bijdrage door het beschikbaar stellen van de kantine.

Vaste korting
Ruim anderhalf jaar geleden beseften een aantal bestuursleden van Dorpsbelang dat er met een subsidie van de Provincie Gelderland een haalbaar project tot stand gebracht kon worden om zonnepanelen op publieke daken te leggen. De overheid had namelijk de postcoderoos ingevoerd. Als op een publiek dak een groot aantal zonnepanelen gelegd worden mogen alle mensen in aangrenzende postcodes een aantal panelen kopen. Met behulp van de subsidie van de Provincie, de nauwe samenwerking met de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) en het werken met vrijwilligers uit het dorp hebben ze een rendabel project tot stand gebracht.
"De certificaten kosten slechts 225 euro en door de garantie van de belastingdienst dat we 15 jaar lang een vaste korting krijgen op de energiebelasting kunnen we een jaarlijks rendement van rond de 10% halen. En misschien valt het allemaal nog gunstiger uit door de verhoging van die teruggave", verklaart penningmeester Gerrit Kamphuis.

Nog maar het begin
Als het aan het huidige bestuur ligt, bestaande uit o.a. Frank van Zeldert (voorzitter), Gerrit Kamphuis (penningmeester) en Wijbrand Pauw (secretaris), gaan er volgend jaar grofweg 800 panelen extra gelegd worden. "We zoeken momenteel mensen die daarin willen deelnemen door één of meerdere certificaten te kopen. Als ze interesse hebben kunnen ze zich zonder verplichting nu al opgeven via de site. We verwachten dat we minimaal hetzelfde rendement weer kunnen halen als bij dit project", zegt Van Zeldert.
De ambitie van de heren gaat nog verder. Ze willen op bredere schaal, duurzame projecten opzetten, met en door de lokale bevolking, die goed voor de portemonnee van de leden, het dorp en de lokale ondernemers zijn. Ze denken bijvoorbeeld aan projecten waarin meerdere huizen samen een warmtebron benutten, of stoken op streekhout, elektrisch vervoer of projecten waarin duurzame activiteiten lokale werkgelegenheid stimuleren.
Om deze plannen te kunnen verwezenlijken zijn er mensen met kennis van zaken nodig die ook de tijd hebben de schouders er onder te zetten. "We zijn dan ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons team willen komen versterken. Zij kunnen contact opnemen met één van de bestuursleden", besluit Van Zeldert.


www.ecwv.nl

www.agem.nu

www.pierikinstallatie.nl


Sterk DVO DS1 met goed gevoel aan de kerstkalkoen

HENGELO - DVO DS1 heeft de weg omhoog gevonden. Voor het eerst dit seizoen lukte het om van een team dat hoger op de ranglijst staat te winnen. De dames van Twente '05 uit Enschede (nr. 4) waren het slachtoffer en konden met een 3-1 nederlaag terug naar Twente.

Vooraf wilde Twente '05 eigenlijk niet spelen omdat ze door blessures werden geteisterd. Zonder wisselspelers en een spelverdeler die speelde met een gebroken pols waren ze toch naar Hengelo gekomen. DVO miste Janine Kaak, maar wel keerde Karin Hendriks terug in de basis als libero. DVO startte direct sterk. Na een sterke opslagserie van Nina Hermans stond het al snel 9-3. Twente '05 gaf zich niet gewonnen en liet zien waarom het hoog geklasseerd staat met enkele zeer goede speelsters in de ploeg. Tot 18-12 leek er nog weinig aan de hand en hield DVO de tegenstander flink onder druk. Op een sterke serve van de nr. 2 had DVO even geen antwoord en plotseling stond de stand weer gelijk. Daarna verliep het aantrekkelijke duel erg spannend. Bij 24-23 kon DVO het setpoint niet verzilveren en na een betwist maar terecht toegewezen punt voor Twente '05 ging de set met 24-26 verloren.

DVO liet zich er niet door ontmoedigen. De tweede set begon als de eerste (9-3), maar dit keer lukte het wel om de voorsprong te behouden of zelfs te vergroten door een sterke eerste pass en gevarieerd aanvalspel. Twente kreeg het moeilijker en had geen mogelijkheden te wisselen. Met 25-13 stond het 1-1 in sets. In de belangrijke derde set ging het tot de 10 aardig gelijk op. Geleidelijk nam DVO het initiatief en na een aantal succesvolle prikballen van Dewi Regelink achter elkaar kon een gat worden geslagen van zes punten (20-14). Dat gaf DVO niet meer uit handen en met 25-20 werd ook deze set gewonnen. Eerder dit seizoen ging in de vierde set nog wel eens mis en ook deze keer ging het even wat minder. Bij 10-17 leek het (weer) richting een vijfde set te gaan. Bij de stand 14-18 hield Lise Middelkoop de servedruk hoog en kon DVO orde op zaken stellen, waarbij zowel door het midden als via de buitenspelers goed gescoord werd met mooie aanvallen. Tot opluchting van velen kon een vijfde set worden voorkomen en won DVO deze set met 25-18 en dus de wedstrijd met 3-1.

Een knappe prestatie tegen deze sterke tegenstander. DVO bleef op de zevende plaats staan, maar kwam wel dichter bij de concurrentie. Dat geeft vertrouwen voor het vervolg in het nieuwe jaar. Op vrijdagavond 8 januari gaat DVO naar Dynamo Tubbergen (20.30 uur). Daarna treffen de Hengelose vrouwen in januari de complete top drie en ontmoeten ze in de derde bekerronde Holyoke uit Enter.