Bovenaanzicht van het Aviko vrieshuis omgeven door bomen. Afbeelding: Aviko
Bovenaanzicht van het Aviko vrieshuis omgeven door bomen. Afbeelding: Aviko

'Meer effect met bomen op grotere afstand van gebouw'

Vervolg van de voorpagina

STEENDEREN - De belangenorganisaties waren van mening dat het planten van bomen op grotere afstand van het vrieshuis meer effect hebben.

Door Luuk Stam

Volgens het Steenders Landschap en Steenderens Belang moet er daarom ook buiten het terrein van Aviko iets gebeuren om de visuele gevolgen van de bouw op de omgeving te beperken. Nu zegt Aviko bereid te zijn hiervoor maximaal 2,5 hectare grond aan te kopen of door ruilverkaveling te verkrijgen. Welke grond is nog niet duidelijk. "Het is niet vast te stellen waar je dat zou moeten doen", geeft projectleider Gert-Jan Janssen Reinen namens Aviko aan.
Inwoners van Steenderen zeggen zich nu namelijk nog moeilijk te kunnen voorstellen hoe het geheel er uiteindelijk uit gaat zien. Zij weten dus ook niet waar eventuele beplanting zou moeten komen. Afgesproken is daarom om na de bouw te bekijken waar de conflicten ontstaan.
Als het toevoegen van bomen aan het landschap nodig blijkt, dan moet dit in overleg met omwonenden en belanghebbenden binnen drie jaar na de bouw plaatsvinden. "Om concreet te kunnen zijn, doen wij nu deze toezegging", aldus Janssen Reinen.

Nu Aviko aan deze wens tegemoet komt, kan het bedrijf wat de Steenderense belangenorganisaties betreft de procedure voor een vergunning voor de bouw van het vrieshuis doorzetten. Eerder verzamelden inwoners van Steenderen nog 125 handtekeningen tegen de komst van het vrieshuis.

In november gingen burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst akkoord met het plan.