Ridders van Gelre 10 november 2015. Foto: PR
Ridders van Gelre 10 november 2015. Foto: PR

Wereldvredesvlam Bronckhorst

HENGELO - In Hengelo heeft een aantal vrouwen onlangs het initiatief genomen om te komen tot het plaatsen van de WereldVredesVlam binnen de gemeente Bronckhorst. Om dit mogelijk te maken zal er een (ANBI) stichting opgericht worden die deze ontwikkeling gaat ondersteunen. Het enige wat hierbij nog ontbreekt zijn een drietal bestuurders zodat deze stichting opgericht kan worden.

Deze vlam staat symbool voor een wereldwijde vredesgedachte, los van welke geloofsrichting of afkomst dan ook. Een vlam die alle mensen op aarde bewust maakt van het feit dat we er met vechten niet komen, maar dat we elkaar het licht in de ogen kunnen gunnen. We leven immers allemaal samen op één bol en de plek waar je geboren wordt maakt vaak grote verschillen in je leven. Elkaar ontmoeten, waardoor ongegronde angst voor het vreemde kan verdwijnen. Immers onbekend maakt onbemind. De WereldVredesVlam (World Peace Flame) organisatie streeft ernaar om alle mensen zich bewust te laten blijven van de eigen mogelijkheid tot vrede. Een vlam binnen de gemeente kan het gesprek hierover op gang brengen en houden. Samen praten, samen sporten of muziek maken kan al een groot verschil maken in elkaar begrijpen.
Het idee is dat de dorpen binnen de gemeente Bronckhorst de gelegenheid krijgen om hun eigen vlam te plaatsen. Deze eeuwig brandende vlam staat in een grote koperen WPF stormlamp en kan geplaatst worden in het dorpshuis of de kerk. Ieder dorp kan het geld voor de plaatsing van hun lamp door middel van plaatselijke sponsoring of verkoopactie bij elkaar brengen. In de komende tijd zult u dus regelmatig iets van ons tegenkomen in de pers of in de dorpen binnen de gemeente Bronckhorst.

Bestuurders gezocht
Er is momenteel genoeg enthousiasme om te starten met dit initiatief. De gemeente staat volledig achter de plannen. Wat er nu nog ontbreekt zijn een drietal bestuurders zodat er een (ANBI) stichting kan worden opgericht. Daarbij moet worden aangetekend dat het werk van het bestuur weinig tijd in beslag zal nemen. Er zijn al statuten gemaakt door de wereldwijde organisatie. Ook ondersteunen zij waar nodig de plaatselijke initiatieven, dus het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. Het merendeel van het werk zal worden gedaan door een groep mensen die de praktische organisatie op zich zal gaan nemen. Spreekt dit idee u aan en wilt u meedoen, meedenken of meehelpen…(met name ook bestuurders) meld u dan aan via wpfbronckhorst@mail.com en we nemen contact met u op. De werkgroep WPF Bronckhorst heet u van harte welkom!
Als u meer over de World Peace Flame organisatie wilt weten kijk dan op de website: www.worldpeaceflame.com en laat u inspireren door alle mensen die al met het Vredes vraagstuk bezig zijn.


Voor het volledige artikel, de doelstellingen en effecten van de WereldVredesVlam, zie contact.nl


Laatste weken aangebroken voor
Achterhoeks Museum 1940-1945

HENGELO - Vele Achterhoekers hebben de afgelopen weken nog een bezoek gebracht aan het museum, nu het nog kan. Zondag 20 december om 17.00 uur sluit het oorlogsmuseum in Hengelo definitief.

Omroep Gelderland
Ook omroep Gelderland gaat nog uitgebreid aandacht aan het museum besteden omdat ze het jammer vinden dat de collectie naar Overloon in Brabant gaat verhuizen.
Maandag 7 december ging de TV uitzending 'Ridders van Gelre' over de vergeten bevrijdingsopmars van de Geallieerden vanuit de Achterhoek naar heel Noord Oost Nederland. René Arendsen en Jean Kreunen toerden met een Jeep door de Achterhoek. In het museum is nu nog de expositie 70 jaar bevrijding van de Achterhoek te zien.

Gelredag
Zaterdag 12 december is het Achterhoeks Museum 1940-1945 van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegankelijk voor de luisteraars van de Gelredag op Radio Gelderland met René Arendsen live vanuit het museum in Hengelo.

Er is dan voor de bezoekers gelegenheid om een speed date te hebben met een militaire veteraan en je kunt gratis meerijden in een echte Willy's Jeep uit de oorlog.

UItzending
Het programma wordt op maandag om 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland. Meer informatie over deze Gelredag en de locaties van de volgende Gelredagen is vermeld op www.spannendegeschiedenis.nl.

Laatste kans
Kom nu het nog kan, de laatste drie weken zijn aangebroken, we zijn tot en met zondag 20 december geopend van woensdag tot en met zondag dagelijks van 13.00-17.00 uur. Achterhoeks Museum 1940-1945 Marktstraat 6 Hengelo Gld.


www.museum40-45.com

spannendegeschiedenis.nl


Film 'Alles is gezegd'

HENGELO - Op dinsdagmiddag 15 december wordt in Partycentrum Langeler in Hengelo de korte film/documentaire 'Alles is gezegd' van regisseur Anne-Marieke Graafmans vertoond. Mantelzorgers uit de gemeente Bronckhorst zijn hierbij van harte welkom van 13.30 – 16.00 uur.

Regisseur Anne-Marieke Graafmans maakte een documentaire over Wim. Achttien jaar geleden kreeg hij een herseninfarct. Sindsdien lijdt hij aan het locked-in-syndroom waardoor hij niet meer kan praten en amper bewegen. Inmiddels woont hij al jaren weer thuis en wordt hij fulltime verzorgd door zijn vrouw. Om hun moeder wat vrije tijd te gunnen, nemen de drie zoons Will, Edwin en Bram de verzorging van hun vader gedurende een weekend op zich.
Voor het eerst sinds lange tijd zijn de vier mannen op elkaar aangewezen. De afhankelijkheid die daarmee gepaard gaat lijkt de mannen – na de eerste onwennigheden - nader tot elkaar te brengen. De documentaire 'Alles is Gezegd' geeft een inkijkje in hoe een gezin omgaat met de gevolgen van het locked-in-syndroom.
Deze korte film duurt ongeveer een half uur, daarna is er gelegenheid om hierover na te praten.
Iedereen die zorgt voor een naaste die chronisch ziek is, dementerend, of een beperking heeft, is mantelzorger en kan deze gratis toegankelijke bijeenkomst bezoeken. Opgave is gewenst; dit kan door te bellen naar VIT-hulp bij mantelzorg (0544) 82 00 00 of te mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl.

De bijeenkomst wordt gehouden in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5, 7255 AA Hengelo en is een initiatief van VIT-hulp bij mantelzorg.