Burgemeester Besselink maakt buurt bij Vleesboerderij Garritsen. Foto Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink maakt buurt bij Vleesboerderij Garritsen. Foto Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Slachtvisite Vleesboerderij Garritsen doorstaat
teisterende herfststorm

TOLDIJK – Er waaide op 15 november een herfststorm over Nederland en dus ook over Toldijk. Het was nat en koud. Toch kwamen veel belangstellenden naar de slachtvisite bij Vleesboerderij Garritsen, waar het binnen warm en gezellig was. Burgemeester Marianne Besselink kwam deze dag buurt maken. Zij en haar gezin genoten van de traditionele Achterhoekse gerechten.

Bij de ingang kregen de gasten een borreltje om meteen warm te worden. Ook kregen zij een munt voor een kopje koffie.

Buurtmaken met burgemeester Besselink

De nieuwe burgemeester van Bronckhorst werd vriendelijk ontvangen door Christien Garritsen die haar onder een grote paraplu en met een bloemetje opwachtte. Burgemeester kreeg een uitgebreide rondleiding door de winkel en langs verschillende kramen en proeverijen. Tussendoor schudde zij vele handen.
Burgemeester Besselink kreeg uitleg over de Achterhoekse streekproducten, waarvan ook zij een bordje kreeg om te proeven. Verder sprak zij met verschillende ondernemers achter de kraam en leerde over de bijenkoningin bij de imker. De burgemeester bedankte bij vertrek de familie Garritsen voor de gastvrijheid.
In de winkel waren slagers bezig om een varken in herkenbare lapjes vlees te snijden. De restanten gingen door de molen, waarna twee dames deze op de ouderwetse manier verwerkten tot verse worst. In de grote schuur was het een drukte van belang bij de vele mooi ingerichte kramen, met veel verschillende (streek)producten zoals worst, verse appelsap, wijn of jam, houtsnijwerk, brei- en haakwerk en handgemaakte boekenleggers. Daarnaast was er zoals gebruikelijk veel te proeven: vetappels, balkenbrij en bakbloedworst. Een accordeonist speelde een gezellig muziekje en er waren optredens van het gezelligheidskoor 'Efkes Anders' uit Barchem. In de kleine schuren toonden de midwinterhoornblazers hoe zij hun instrumenten maken, werd houtsnijwerk gemaakt op een draaibank en konden boeken worden gekocht.
Voor de kinderen was een geweldig programma bedacht. Tussen de buien door reden kinderen een rondje op een ezeltje, crosten rond op het tractorencircuit of klauterden, sprongen op het springkussen of speelden in de hooiberg. Binnen konden zij hun gezichten laten schminken.
Door de vele regenbuien was helaas de parkeerweide veranderd in een modderpoel. De automobilisten werden daarom uit de wei getrokken met een trekker.