Erich Taubert, Lara Taubert en Ruth van Schriek. Foto: Pluk Bekker
Erich Taubert, Lara Taubert en Ruth van Schriek. Foto: Pluk Bekker Foto: Pluk Bekker

Kennis en kunde van Slingeland naar Sengerema

DOETINCHEM/SENGEREMA - In juli besloten uroloog Erich Taubert en zijn vrouw Lara, verpleegkundige, met vriendin en redacteur Ruth van Schriek naar Tanzania te gaan in november 2015. Al vijf jaar zendt het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem specialistenteams naar Sengerema hospital. Ex-tropenarts en chirurg Erik Staal organiseert sinds 2010 deze uitzendingen met ondersteuning van zijn vakgroep.

Verschillende andere specialisten en ziekenhuismedewerkers van het Slingeland nemen deel aan de tweejaarlijkse uitzendingen die ze zelf bekostigen. Verdere facilitering vindt plaats door SIMBA en Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Erich Taubert werkte enige tijd als uroloog in Tanzania en kwam er daarna geregeld terug. Hij en Lara hebben hun hart verpand aan Afrika. Dit jaar bereiden zij hun reis naar Tanzania voor om in twee weken tijd voor het eerst te proberen een urologie-afdeling op te zetten in het Sengerema hospital. Behalve het inrichten van deze nieuwe afdeling, zal Erich aan een Tanzaniaanse uroloog de kneepjes van het vak leren, en zal Lara alle mogelijke assistenten onder het ziekenhuispersoneel helpen opleiden. Natuurlijk zal Erich tussendoor operaties verrichten.
Zuster Marie José, een Limburgse non die de leiding heeft over het hospitaal, heeft via de Tanzaniaanse radio al aangekondigd dat er weer een blanke arts onderweg is naar haar ziekenhuis waarin ruim 300 bedden staan. Zij heeft Erich nog niet kunnen vertellen wat hij zoal aan patienten kan verwelkomen, maar naar verwachting zijn het ongetwijfeld mensen die al lang, of veel te lang, met klachten rondlopen.
Zo ontmoette Erich tijdens zijn werk in Kilimanjaro hospital een patient die 'zijn gehele mannelijke bagage' letterlijk op een kruiwagen vervoerde. Erich heeft hem kunnen helpen, en wel zodanig dat de patient zowel al het overtollig weefsel als de kruiwagen heeft kunnen achterlaten in het ziekenhuis.
Met de visa op zak en de inentingen tegen onder meer gele koorts die hun werk doen, worden de koffers vol hechtmateriaal, injectienaalden, operatiepakken, spoelzakken, anti-malaria, klamboes, kaarsen en zonnebrillen, gepakt.
Taubert: "Het mooiste van uitzending naar Tanzania is het contact met de patienten en het onderwijzen van het ziekenhuispersoneel. Nog mooier is het om bij terugkomst in het Sengerema hospital te zien dat ze gebruik maken van de kennis die je er de vorige keer hebt achtergelaten." Ruth zal Lara en Erich ondersteunen waar zij kan, terwijl ze fotografeert en interviews en verslagen maakt van al wat er om haar heen gebeurt. In de aanloop naar het vertrek lacht Taubert met grote regelmaat 'Het begint weer te kriebelen'. Terwijl Lara en Ruth de laatste boodschappen doen en hun werk voor respectievelijk een polikliniek en Agrio Uitgeverij afronden, komt het vertrek dichterbij. Een gezonde spanning maakt zich meester van 'Team Taub'.
Hun belevenissen onderweg naar en in Tanzania, zijn dagelijks te volgen op twitter, via @roethie en via http://slingeland.blogspot.nl/2015/ Mits… er stroom is van een of andere generator en de Afrikaanse Wifi zich van z'n beste kant laat zien.


Expositie Galerie Bibliotheek Zelhem

ZELHEM - De Achterhoek heeft zoveel te bieden, meenden de samenstellers van de tentoonstelling in de Galerie Bibliotheek. Uit een groep kunstenaars die een relatie met de Achterhoek hebben, werd een eerste groep samengesteld: Achterhoek 1.

Tijdens de tentoonstelling van 21 november tot en met 16 januari presenteren zich acht Achterhoekse kunstenaars. Een verrassende combinatie van technieken en materialen. Alle kunstenaars zullen daarbij aanwezig zijn om een toelichting op hun werk te geven. De Kunstenaars van Achterhoek 1: Pim van Arkel: installatie, Ann Blommaart: sieraden, Maryan Bömer: sieraden, Paul Dekker: foto's, Rido Janssen: schilderijen, Maddy Nijenhuis-Han: tekeningen, Mariette Schouten: brons, Monique Wolbert: schilderijen. De opening van de expositie zal plaatsvinden op zaterdag 21 november 2015 om 17.00 uur.

Expositie in de Galerie Bibliotheek Zelhem: Achterhoek 1. Foto: Paul Dekker