Wouters&Sars Producties repeteert '1 papa + 1 mama + 2 huizen'. Foto: William Moore
Wouters&Sars Producties repeteert '1 papa + 1 mama + 2 huizen'. Foto: William Moore Foto: William Moore

Gescheiden ouders thema van de
theatervoorstelling

750 kinderen dachten mee over inhoud

DOETINCHEM – Jeugdtheatergezelschap Wouters&Sars Producties speelt '1 papa + 1 mama + 2 huizen'. De totstandkoming van de voorstelling is uniek, omdat theatermakers en leerlingen van Gelderse basisscholen in een co-creatie samenwerken.

Door Josée Gruwel

Wouters&Sars Producties ontwikkelt en speelt jeugdtheater over 'lastige' onderwerpen die aansluiten bij kinderen in de wereld van nu. "Op rake, eigenzinnige en luchtige wijze maken we die bespreekbaar," vertellen Wendelien Wouters en Sylvia Sars. Scheiden is hun derde item, na afscheid en seksuele voorlichting.

"Met medewerking van scholen wilden we een voorstelling maken over scheiden, want een derde van de huwelijken strandt en hierdoor krijgen jaarlijks zeventigduizend kinderen te maken met echtscheiding. We wilden een voorstelling die geen oordeel uitspreekt over het thema, maar laat zien hoe kinderen over scheiden denken."

Razendsnel
Door de opzet van een co-creatie werd subsidie voor '1 papa + 1 mama + 2 huizen' razendsnel gekregen van het Gelderse programma 'Cultuureducatie met kwaliteit' en het VSB Fonds.
Acht scholen – uit Hengelo, Lichtenvoorde, Zevenaar, Doesburg en Rheden – doen mee. Vanuit de subsidie kunnen ze, in ruil voor het investeren van energie en tijd, gratis meedoen met leerlingen van groep vijf tot en met acht. Als aftrap van het project volgden de kinderen een inspiratiedag met vier workshops die door professionals én leerkrachten werden geleid. Door middel van decorbouw, de vloer op, tekstschrijven en achterwerk in de kast werd het thema scheiden uitgediept.

´Ik dacht dat een halfbroertje doormidden was gesneden´

Sars: "Kinderen deelden op een creatieve manier ervaringen. Hun inzet en openheid was ontroerend. Daarna kregen ze elke week een filmpje te zien, waarop ze konden reageren per mail. Alles bij elkaar leverde dat een schat aan materiaal op voor '1 papa + 1 mama + 2 huizen'. De voorstelling vertelt het verhaal van grote zus en kleine zus. Ze praten veel. Dat hebben ze van mama. Ze kunnen ook goed rekenen. Dat hebben ze van papa. Grote zus en kleine zus zijn de uitkomst van papa en mama. Want papa + mama = liefde. Maar de som klopt opeens niet meer. Papa + mama = scheiden. Wat nu?" Met de input van de meer dan 750 kinderen werkten Wouters&Sars een midweek in een huisje aan de eerste opzet van de voorstelling. Wouters: "Onze kracht is dat we alles zelf maken: de teksten, de liedjes, het concept. Daarnaast zijn er professionals die ons versterken en ondersteunen: regisseurs, een muziekarrangeur, een decorbouwer en een kostuummaker bijvoorbeeld."

Het verhaal van kleine zus Lexi en grote zus Robin begint bij de scheiding van hun ouders en vertelt in twaalf scènes en gedurende twee jaar hun verhaal. Sars: "In de voorstelling komt de meest betekenisvolle input van de basisschoolkinderen samen. Vaak zijn dat teksten en ideeën die je niet zomaar verzint, zoals: "Vroeger dacht ik dat een halfbroertje door de helft was gesneden. Dat je dan een half iemand had, met alleen benen of alleen een hoofd. "

Tijdens, voor en na de voorstelling gaat de co-creatie door. Want kinderen maken ter plekke tekeningen en helpen met decorbouw en techniek.

Openbaar
In de maanden november en december speelt Wouters&Sars Producties de voorstelling op de scholen. Op 29 november om 15.30 uur is er een openbare voorstelling in de Gruitpoort in Doetinchem. Entree 7,50 euro. Reserveren is gewenst.

In 2016 volgt een tournee door het land.


woutersensarsproducties.nl


Burgerinitiatief inzake herziening plan Aviko vrieshuis

HENGELO - Woensdag 11 november ontving de griffier van de gemeenteraad het burgerinitiatief inzake een voorstel herziening plan Aviko vrieshuis, ondertekend en vooral ondersteund dan wel gedragen door ruim 125 volwassen inwoners van de gemeente Bronckhorst.

Deze zijn voor het merendeel woonachtig in Steenderen, Covik en de stad Bronkhorst. Eveneens krijgt Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Gelderland een kopie via haar griffier aangeboden.

Mevrouw Marietje Bosman-Dales (deelnemer aan dit burgerinitiatief en aanbieder), Jaap Schwarz (deelnemer aan dit burgerinitiatief en aanbieder), Paul Kok (voorzitter van het burgerinitiatief) en Cees van Hof (vice-voorzitter van het burgerinitiatief) verzochten om dit burgerinitiatief op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering te plaatsen en wel donderdag 26 november 2015. Zij wensen de gemeenteraad succes dit burgerinitiatief succesvol tot uitvoer te brengen.