Eerste 'Achterhoekse' studentenavond. Foto: PR
Eerste 'Achterhoekse' studentenavond. Foto: PR

Pleidooi Vereniging Bomenbelang tegen uitbreiding Aviko

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft 22 oktober tijdens een hoorzitting een pleidooi gehouden in verband met bezwaren tegen de uitbreiding van Aviko. Hieronder is weergegeven het pleidooi aan het college van B & W van de gemeente Bronckhorst.

Geacht college van B & W,

Vereniging Bomenbelang heeft bij de gemeenteraad van Bronckhorst en Gedeputeerde Staten van Gelderland bezwaar gemaakt tegen het ingediende ontwerp van het vrieshuis van Aviko in Steenderen en het bijgevoegde landschapsplan.
Vereniging Bomenbelang heeft sinds haar oprichting in 1997 tot doel bomen in al hun verschijningsvormen in het bijbehorende landschap te behouden en dat landschap te ontwikkelen.
Het ingediende en voorshands door het gemeentebestuur aanvaarde ontwerp van het nieuwe gebouw van Aviko en het landschapsplan brengt grote schade toe aan het karakter en waarden van het landschap én het dorpskarakter van Steenderen.

In het persbericht van 31 maart 2015 schrijft de directie van Aviko: "Op grond van de eisen van de gemeente Bronckhorst werd aan de firma Arcadis gevraagd een stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp te maken." ….. "Op 18 maart 2014 werd door B&W aangegeven dat op grond van de geleverde studies de landschappelijke inpassing van een 35 meter hoog gebouw op verantwoorde wijze kan plaatsvinden op het zuidelijk terreingedeelte van Steenderdiek."

Binnen de gemeentelijke organisatie bestaat onvoldoende deskundigheid om het resultaat van de landschappelijke en stedelijke aantasting te beoordelen. In die gevallen waarbij de deskundigheid van derden wordt ingeroepen, dient de vraagstelling afgestemd te zijn op het doel dat men wil bereiken. In het huidige geval was het oordeel van een landschappelijk deskundig bedrijf: gezien de aangereikte gegevens voldoet dit landschapsplan.
Voor alle duidelijkheid: deze zinsnede betekent iets anders dan 'het is een goed landschapsplan'.
Het gemeentebestuur beoordeelt de Structuurvisie van de Provincie Gelderland anders dan verwacht mocht worden. Bebouwing in deze zogenaamde zoekzone dient functioneel verbonden te zijn met het buitengebied. Niet-agrarische bedrijven mogen maximaal uitbreiden met 375 m2. Het voorgestelde plan voldoet niet aan deze voorwaarden.

Aviko, dat voortgekomen is uit regionale initiatieven en samenwerking, bedelt nu bij zijn omgeving om toestemming te krijgen hun leefomgeving ernstig aan te tasten en een potentiële grote inkomstenbron te verkleinen. Immers de huidige en toekomstige vrijetijdsontwikkelingen maken dat de Achterhoek binnen afzienbare tijd een toevluchtsoord wordt voor groepen mensen die graag van het landschap en leefomgeving willen genieten.
Om dit architectonisch lelijke gebouw in het landschap te betrekken, is veel meer nodig dan een paar rijen bomen. Naar schatting vraagt het een investering van 3 tot 5 miljoen euro en de eerste tien jaar € 200.000 aan onderhoud om bijvoorbeeld het vrieshuis aan het oog te onttrekken. Deze bedragen kunnen voor een internationaal bedrijf als Royal Cosun, waarvan Aviko deel uitmaakt, geen beperking zijn om zich aan te passen aan de lokale eisen.
Buiten alle formele argumenten die de bouw van dit vrieshuis bestrijden, ontstaat door het toestaan van deze uitbreiding een precedent. Het gemeentebestuur kan in de toekomst nog meer hoogbouw in de gemeente Bronckhorst niet meer voorkomen. De aantrekkelijkheid van de relatief lage grondkosten zal echter voor veel investeerders een grote aantrekkingskracht uitoefenen om in het buitengebied te bouwen.

Samenvatting
Aviko wil een afstotelijk en maatschappelijk onaanvaardbaar vrieshuis aan de rand van Steenderen bouwen.
Aviko wil te weinig geld besteden om het bouwplan naar behoren aan te passen aan het landschap en zijn directe omgeving. Overigens is de verwachting dat zelfs wanneer Aviko de beoogde aanpassing aan het landschap doorvoert, de totale bouwkosten van het vrieshuis lager blijken te zijn dan nieuwbouw in een stedelijk of industriegebied.
Het gemeentebestuur heeft onvoldoende kennis én wil om het plan op zijn landschappelijke waarde te beoordelen.
Het gemeentebestuur heeft afwijkende planologische opvattingen ten aanzien van het provinciale streekplan.
Het gemeentebestuur zorgt door haar toestemming voor een precedent; het opent de mogelijkheid voor nog meer storende bouwwerken in de regio.

Aanbeveling
Aviko zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en een plan moeten presenteren dat recht doet aan het dorp Steenderen en zijn omgeving en geen schade toebrengt aan het landschap.

Hoogachtend,                
Cees van der Jagt, voorzitter
Peter Bielars, secretaris


'Achterhoekse' studentenavond

ACHTERHOEK - Studenten buiten de Achterhoek ervan doordringen dat er geweldige carrièremogelijkheden liggen in deze regio: dat is het doel van project Studentenavond. Aan de eerste studentenavond in Enschede namen 39 studenten deel, die uit eerste hand konden vernemen wat een Achterhoeks bedrijf te bieden heeft.

Studievereniging Astatine, verbonden aan de opleiding Advanced Technology van de Universiteit Twente, had haar leden uitgenodigd om van gedachten te wisselen met het innovatieve Bronkhorst High-Tech. Het bedrijf uit Ruurlo is wereldspeler op het gebied van gas-, vloeistof- en drukmeters/-regelaars. Naast presentaties over de Achterhoek en het bedrijf zelf, stond de avond vooral in het teken van een levendige discussie. Wat beweegt jongeren ertoe te solliciteren bij een bedrijf en hoe kan de Achterhoek en zijn bedrijfsleven daarop inspelen om meer jong talent naar de regio te halen?
De avond leverde verrassende conclusies op, bijvoorbeeld dat technische studenten niet of nauwelijks gebruik maken van sociale media. Van de 39 aanwezige studenten waren er maar twaalf actief op sociale media als Facebook en LinkedIn. Bedrijven zullen dus ook andere kanalen moeten inzetten om deze doelgroep te bereiken.
Een aantal andere inzichten dat tijdens de bijeenkomst naar voren kwam:
Inhoudelijke uitdaging en bedrijfscultuur zijn leidend in de keuze voor een potentiële werkgever. De vestigingsplaats van de onderneming is minder belangrijk voor jongeren. Voor studenten is het diploma behalen nog hoofddoel, in plaats van een middel om het uiteindelijke doel (die droombaan) te bereiken. Jongeren zoeken uitdaging in hun werk. Als dat te lang uitblijft, overwegen zij een volgende carrièrestap. Schroom niet om als jongere bij een bedrijf aan te kloppen. Bedrijven gaan graag in gesprek met jonge professionals over carrièremogelijkheden.
Er volgen dit jaar nog twee studentenavonden, in Deventer en in Nijmegen. Ook daar bezoeken Achterhoekse bedrijven lokale studieverenigingen om hen te informeren over de arbeidsmogelijkheden in deze regio en van elkaar te leren. Uiteraard wordt er verbinding gezocht met andere projecten van Achterhoek 2020 Jong. Zo vindt op 27 november de Talententuin plaats in het ICER in Ulft, waar jongeren en bedrijven elkaar ontmoeten en loopt tot eind 2015 het project CEO for a day, waarin jongeren een dag mee kunnen lopen met de directeur van een Achterhoeks bedrijf.
Achterhoek2020 Jong is het geheel van jongereninitiatieven in de Achterhoek met hetzelfde doel: de Achterhoek aantrekkelijker maken en houden voor jongeren. Om dit te bereiken zetten de initiatieven zich in voor carrièremogelijkheden, betaalbare huisvesting en het faciliteren van ontmoetingen voor jongeren in de Achterhoek.