Diverse plantensoorten geven het landschap een fleurig beeld.
Diverse plantensoorten geven het landschap een fleurig beeld.

Bloeiende akkerranden op het Bekveld

BEKVELD - Wie 's zomers op het Bekveld fietst of wandelt, ziet het wel: bloemrijke akkerranden en bermen. Diverse plantensoorten geven het landschap een fleurig beeld. Ook is er een meidoornhaag gepoot op de Veermansweg en zijn er vlinderstruiken gepoot op de Bekveldsestraat.

Niet alleen bewoners en toeristen genieten hiervan, voor tal van insecten bieden deze bloemen een welkome bron van nectar en stuifmeel.

Als de kruiden uitgebloeid zijn en zaad hebben gezet, bieden ze in de winter opnieuw voedsel en beschutting maar nu aan muizen en vogels.

Voor boeren kunnen bloemstroken nuttig zijn voor natuurlijke plaagbestrijding door het herbergen van zweefvliegen en sluipwespen, die weer leven van schadelijke luizen en rupsen in landbouwgewassen.

Bloemrijke akkerranden zijn het resultaat van samenwerking tussen de Gemeente Bronckhorst, lokale boeren en het N.O.B. (Natuur Op Bekveld).

De gemeente verstrekte het zaad, de meidoorns en de vlinderstruiken, de boeren stelden stroken akker beschikbaar en het N.O.B. heeft gezorgd voor de uitvoering en de organisatie.

Voor het volgend jaar wil het N.O.B. graag het netwerk van bij- en vlindervriendelijke akkerranden uitbreiden. Daarom vragen wij iedereen eens goed om zich heen te kijken naar potentieel interessante locaties. Ook houden wij ons aanbevolen voor een picknicktafel.

Suggesties zijn welkom. Stuur hiervoor een mail.


evert.menkveld@kpnmail.nl of lidavt@hotmail.com