Reewildspiegels zijn blauwe reflectoren, omdat het wild deze kunnen waarnemen.
Reewildspiegels zijn blauwe reflectoren, omdat het wild deze kunnen waarnemen.

Reewildspiegels geplaatst door WBE Steenderen e.o.

STEENDEREN - Vrijdag 2 oktober zijn vrijwilligers van de WBE Steenderen e.o. begonnen met het plaatsen van zogenaamde reewildspiegels langs de wegen waar de meeste ongevallen met reewild gebeuren, de zogenaamde hotspots.

Marius Lamers van de WBE Steenderen e.o. vertelt dat op deze hotspots, binnen de voormalige gemeente Steenderen, in 2014 zeker zestien aanrijdingen met reewild geweest zijn, waarbij het ree het met het leven moest bekopen. Om maar niet te spreken van de vele bijna-aanrijdingen, waar ree en bestuurder met de schrik vrijkwamen.

In de schemering en 's nachts vinden de meeste wildongevallen plaats. Een eigenschap van het menselijk oog, dat een rol speelt bij het waarnemen van wild, heeft betrekking op het feit dat het oog de neiging heeft om bewegende beelden te volgen. Wanneer wild de weg oversteekt op ruime afstand vóór een voertuig, bestaat het risico dat andere dieren hun roedelleider blindelings volgen. Het oog van de bestuurder is geneigd het eerste overstekende dier te volgen, waarna een aanrijding ontstaat met een dier dat volgt, omdat dit niet wordt waargenomen. Dit is dan ook een veelgehoorde reactie van de bestuurder: "Ik heb hem helemaal niet zien aankomen."

Tijdens de voorjaarstelling, het eerste weekend in april, worden ongeveer zeventig reeën waargenomen in het werkgebied van de WBE. Dit aantal loopt de laatste jaren gestaag op omdat er steeds meer reeën komen. Uit ervaring weet men dat ongeveer de helft gezien wordt van wat er daadwerkelijk in het veld aanwezig is. Als er dan jaarlijks zestien verongelukken, is dit meer dan 10% van de getelde wildstand. Als deze trend doorzet en de ree-populatie blijft groeien, zullen er steeds meer ongevallen met wild komen.

Een aanrijding met een ree van twintig kilogram resulteert al snel in een schadepost van enkele honderden tot duizenden euro's voor de bestuurder. Als de schade direct door contact met het dier veroorzaakt is, vergoed de verzekering de schade meestal wel, maar schade ontstaan door een uitwijkmanoeuvre, waarbij het dier met de schrik vrijkomt, wordt meestal niet door de verzekering vergoed.

De WBE Steenderen e.o. heeft gemeend hier wat aan te moeten gaan doen door, met toestemming van de wegbeheerder, reewildspiegels te plaatsen. Reewildspiegels zijn blauwe reflectoren die het licht van het verkeer afbuigen in de richting waar het wild vandaan komt. Deze reflectoren hebben het meeste effect omdat het wild blauw licht het beste waarneemt en dus minder snel vlak voor een auto of motor zal oversteken. Er is ervoor gekozen de reflectoren op natuurlijk gevormde houten palen te monteren zodat ze beter in de natuur passen en minder opvallen in het landschap.

De gemeente Bronckhorst heeft de palen, reflectoren en schroeven beschikbaar gesteld en de jagers die via de WBE Steenderen e.o. hun reewild afschot krijgen, hebben ze geplaatst. De reewildspiegels zijn onder andere te vinden in Baak langs de Beukenlaan en langs de Vordenseweg tussen Baak en Steenderen langs de Dolfingweg. Ten zuiden van Steenderen langs de J.F. Oltmansstraat en Doesburgseweg. En langs de Olburgseweg in de buurt van de zuivering.

De ervaringen op andere plekken is dat het aantal aanrijdingen gehalveerd kan worden door het plaatsen van deze reewildspiegels. Een mooi stukje vrijwilligerswerk wat veel dierenleed en ellende voor de bestuurders kan besparen.