De waterbak als onderdeel van de marathon. Foto: Theo Janssen
De waterbak als onderdeel van de marathon. Foto: Theo Janssen Foto: Theo Janssen

Samengestelde menwedstrijd op Evenemententerrein De Hietmaat

HENGELO – Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015, zoals elk jaar het tweede weekend van oktober, wordt de 26e Samengestelde Menwedstrijd gehouden door Menvereniging In Stap en Draf. Op het terrein De Hietmaat komen vele liefhebbers van mennen bijeen om te kijken of deel te nemen.

Inschrijven voor de wedstrijd is niet meer mogelijk. "We hebben zelfs mensen op de wachtlijst staan," vertelt parcoursbouwer Bennie Steenblik. Deze wedstrijd is de laatste van het jaar. Er zijn veel jeugdige deelnemers die het wedstrijdelement leuk vinden. Trots is het wedstrijdsecretariaat met deelnemers uit heel Nederland. Zo'n zeven topvierspanrijders rijden deze wedstrijd met jonge, veelbelovende paarden, om te kijken wat ze kunnen. Theo Timmerman, Mark Weusthof en Hans Heus om een enkele te noemen. "Maar we hebben het ook top voor elkaar dankzij alle medewerkers." Zaterdags lopen er rond de 80 en zondags 150 die helpen als hindernisrechters, juryleden, verkeersregelaars, ringmeesters, tijdwaarnemers, om maar iets te noemen. Een oproepster vertelt het toegestroomde publiek leuke wetenswaardigheden over de paarden, hun menners en opvallende tijden. "Maar zonder grondeigenaren kunnen we niets," benadrukt Bennie. "Het overnachtingsterrein en de wei waar de dressuurbanen gesitueerd zijn, zijn van agrariërs. Zonder hun bereidwillige medewerking kunnen we helemaal niks."

Bennie maakt de tekeningen voor de verschillende disciplines, rekening houdend met de verschillende sponsoren. Hij ontwerpt de parcoursen en regelt verder nog allerlei zaken, zijn vrouw Willemien doet het secretariaat. Daarnaast is Bennie als technisch afgevaardigde namens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) bij wedstrijden in den lande aanwezig om te kijken of alles volgens de regels verloopt.
Zaterdag 3 oktober in de vroege ochtend zijn de eerste palen in de grond getrild, met een kraan. Voor de totaalhindernis komen er drainagebuizen, planken, balen of hekken tussen en die worden door leden van de vereniging nader bevestigd. Dit gebeurt in ploegen die nadere instructies ontvangen, vaak op 'kleine papiertjes'. De waterbak is de enige hindernis die er al ligt en nader aangekleed wordt met bloemen en planten. Traditiegetrouw staan er pannenkoeken op het menu voor alle medewerkers deze dag.

"De dressuur- en kegeltjes proef staan op het programma voor zaterdag 10 oktober. Naar gelang het niveau krijgen ze +10, +20 of +30 centimeter er bij," legt Bennie uit. "Zondag 11 oktober rijden ze een marathon. Eerst een buitentraject van een kilometer of acht. Daarna rijden zij de hindernissen. Alle onderdelen worden op tijd gereden."
Vanwege het dierenwelzijn worden de paarden vooraf en na de wedstrijdonderdelen gecontroleerd door de dierenarts. Iedereen die op de wagen meerijdt in de wedstrijd heeft een taak en ook zij worden door een jury gecontroleerd. Naast een helm dragen, is dit jaar voor het eerst een bodyprotector verplicht.
Het is een weekend, waar veel deelnemers komen met trailer en caravan om er een gezellig weekend van te maken. Daarnaast helpen ze elkaar als het materieel stuk is. Het gaat erg gemoedelijk. Ze zien elkaar tijdens wedstrijden die worden georganiseerd. De paarden worden in Hengelo gestald bij particulieren, leden van de vereniging en niet leden.

Vereniging van het aangespannen paard In Stap en Draf is opgericht in 1979. "Op de eerste zondag van iedere maand zetten leden een rit uit en dan wel in hun eigen wijk. Dat leverde leden op," vertelt Willemien. "Door een route uit te zetten, worden de leden betrokken en op deze manier reden we ons letterlijk in de kijker en is de vereniging eigenlijk ontstaan."


Informatie: wedstrijdsecretariaat@instapendraf.nl
www.instapendraf.nl


DVO DS1 met nul punten naar huis

HENGELO - Vlak voor het begin van de uitwedstrijd tegen Rosstars konden de DVO dames het eind van de halve finale van Oranje nog meepikken. Deze leverden een knappe prestatie door de finale van het EK te bereiken. Het had inspiratie op moeten leveren voor DVO, maar helaas keerden ze met een kansloze 4-0 nederlaag uit Rossum huiswaarts.

Het verslag van het tweede competitieduel in sportzaal De Rossweide is snel verteld. Geen moment kwamen de Hengelose dames in hun spel tegen deze sterke tegenstander. Alleen door flinke druk te leveren had DVO een kans gehad, maar dat lukte van geen kanten. Het team had teveel moeite met de sterke midaanval en de flinke servedruk van Rosstars. Bij DVO ging het al bij de passing vaak mis, zodat het nauwelijks toe kwam aan aanvallen.

Vaak weet DVO zich uit geslagen positie terug te knokken, maar dat lukte dit keer niet. Alleen in de derde set was DVO dicht bij een punt, maar met 25-23 ging ook deze set verloren. In de vierde set sloeg DVO even een gaatje van drie punten, maar aan het eind stond de ploeg van trainer Henk Wahl opnieuw met lege handen. Met de setstanden 25-17, 25-17, 25-23 en 25-21 moest DVO DS1 een 4-0 verlies slikken en dat is lang geleden. De laatste nederlaag met deze cijfers in de derde divisie was in seizoen 2012-2013. De lat ligt ook wat lager dit seizoen, de opbouw met deze ploeg met jonge speelsters zal enige tijd nodig hebben.
Op 10 oktober is er bij het volgende duel een kans op herstel. Dan speelt DVO thuis tegen Lutheria uit De Lutte, 17.45 uur in Sporthal De Kamp. Op 12 oktober volgt de eerste bekerwedstrijd uit tegen Orion DS3 (19.30 uur, sporthal nog niet bekend, mogelijk in Topsporthal).