Het team van RondomAutisme: Marion, Karin en Annemiek.
Het team van RondomAutisme: Marion, Karin en Annemiek.

Autisme onder ouderen nog onbekend terrein

DOETINCHEM - Over autisme bij kinderen, jongeren en volwassenen bestaat veel kennis en expertise, maar autisme bij ouderen is nog steeds onontgonnen terrein. Zelfs dát zij autisme hebben is bij gebrek aan goede diagnostiek vaak niet bekend. Daarom organiseert RondomAutisme op 1 oktober een avondcollege 'Autisme ontdekken op oudere leeftijd' bij 't Brewinc, bibliotheek Doetinchem.

GZ klinisch psycholoog Rosalien Wilting van de GGZ Eindhoven zal deze avond inzicht geven in de stand van zaken van wetenschappelijk onderzoek en behandelmethoden op het gebied van ouderen met autisme. De lezing start om 19.15 uur, voor aanmelden en kosten, zie de website van bibliotheek West Achterhoek.

Karin Rossel-Veldkamp, oprichter en coördinator van stichting RondomAutisme, licht toe: "Ontwikkelingen door de jaren heen, mede door de veranderende maatschappij, laten zien dat het onderwerp autisme steeds een ander accent krijgt. Zo werd autisme bij kinderen en jongeren eerder bekend en jaren later kwam het accent op de volwassenen te liggen en zagen we steeds meer partners/ouders verschijnen bij bijeenkomsten. Momenteel krijgen de ouderen onder ons de aandacht, want recent onderzoek toont aan dat het herkennen van autisme bij ouderen maar zelden gebeurt. Hierdoor krijgen ouderen vaak de verkeerde diagnose en daarmee niet de goede begeleiding. Het herkennen van autisme bij ouderen kan veel psychische en praktische ellende voorkomen."

Over autisme bij ouderen is nog steeds veel onbekendheid. Het is een relatief nieuw vakgebied en sinds enkele jaren is er bij GGZ Eindhoven , centrum ouderenpsychiatrie, specifieke kennis en een behandelcentrum op het gebied van oudere mensen met een autismespectrumstoornis.

Karin Rossel-veldkamp vervolgt: "Ervaring en deskundigheid zijn belangrijk in de benadering van de oudere patiënt. Deze specialistische kennis is nog onvoldoende geïntegreerd."

"Scholing van medewerkers, die te maken hebben met ouderen, is essentieel voor de kwaliteit van de zorgverlening. Alle deskundigen, denk aan verpleging, GGNet, zorgverleners werkzaam in de Geriatrie, zijn van harte welkom om het college 'Autisme ontdekken op oudere leeftijd' bij te wonen. Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer professionals die RondomAutisme weten te vinden."

Autisme en gesprek
RondomAutisme is een stichting die zich al tien jaar inzet om het leven van mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en dat van hun naasten te verbeteren. Karin Rossel-Veldkamp ondersteunt het team van RondomAutisme, dat volledig bestaat uit ervaringsdeskundigen. Dat wil zeggen dat zij allen privé te maken hebben met autisme. Regelmatig worden bijeenkomsten rond een thema georganiseerd, zoals lezingen, groepsgesprekken, filmvoorstellingen en het inloopspreekuur 'Autisme en gesprek' dat op elke laatste woensdagochtend van de maand van 9.30 tot 12.00 uur plaatsvindt bij Tesoro in de bibliotheek Doetinchem.

Verder organiseren zij informatiemarkten en tentoonstellingen met beeldende kunst uitgevoerd door mensen met autisme. Ook voor broertjes/zusjes, mantelzorgers en partners worden uitjes georganiseerd.
Karin is ook oprichtster en coördinator van het RAS Café (RondomAutismeSpectrum-Café), een ontmoetingsplek voor mensen met een vorm van autisme, met als doel nieuwe mensen ontmoeten door middel van gesprekken en activiteiten. Het RAS Café vindt elke 2e donderdag van de maand van 19.00 tot 23.00 uur plaats in het sfeervolle kunstcafé van de Gruitpoort in Doetinchem. Niets is verplicht, men kan vrij inlopen en meedoen.

RondomAutisme is de enige stichting in Oost-Gelderland dat zich inzet voor mensen met een vorm van autisme en hun naasten zonder kosten en registratie van persoon. Goede krachten (vrijwilligers) met affiniteit en/of ervaring met autisme zijn dan ook altijd welkom. Voor aanmelden als vrijwilliger, kunt u mailen naar info@rondomautisme.nl. Ook voor vragen en ideeën, kunt u een e-mail sturen naar dit adres.


www.bibliotheekwestachterhoek.nl en www.rondomautisme.nl


Live vanuit de IBeat Recording Studio

ZELHEM - Woensdagavond 30 september staat de band 'Now-En' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt een aantal nummers live en de bandleden worden geïnterviewd door de presentatoren van het programma.

Bij een optreden van Normaal in Toldijk kwam Dominic Rudi, een oud klasgenoot van de basisschool tegen. Ze kwamen aan de praat en Rudi vertelde dat hij bezig was met gitaar spelen. Dominic zei er vrijwel meteen impulsief overheen dat hij wel een drumstel wilde gaan kopen om te gaan drummen.
En zo ontstond in 2001 'Now-En', een coverband. In 'Now-En' spelen Anouk Vermeer (zang), Dominic van Akkeren (drums en zang), Bernd Biegert (gitaar, toetsen, mondharmonica en zang), Roel Bisselink (bas), Humphrey Wenas (gitaar, zang, percussie), Steven Wenas (zang, percussie, drums, gitaar). Techniek: Michel van Akkeren.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond van 19.30 uur via internet. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen mailen naar Live@Ideaal.org.