Jeanine Grasmeijer tijdens het WK Freediving op Cyprus.
Jeanine Grasmeijer tijdens het WK Freediving op Cyprus.

Jeanine Grasmeijer wereldkampioen

HENGELO - Freediver en voormalig wereldrecordhoudster Jeanine Grasmeijer (22) nam deze week deel aan het WK Freedivingop Cyprus. Op de derde en laatste dag won zij goud door op één adem naar een diepte van 82 meter te duiken en weer terug.

Freediven is een bijzondere onderwatersport bestaande uit diverse disciplines. De bekendste zijn de dieptedisciplines, waarbij de duiker zich op geleide van een duiklijn naar grote dieptes beweegt. Bij het freediven worden geen zuurstofflessen gebruikt, de duiker gebruikt slechts met de lucht in zijn of haar longen. De sport draait om longinhoud en extreme mentale beheersing.

Jeanine nam voor de tweede keer deel aan de wereldkampioenschappen. Ze deed mee aan twee disciplines, maar behaalde het beste resultaat op het onderdeel Free Immersion. Bij dit onderdeel trekt de freediver - terwijl hij zijn adem inhoudt - zich aan een verticale duiklijn tot op grote diepte en weer terug. Het WK vond plaats in Limassol, Cyprus, vanaf een platform dat 3 km uit de kust is gelegen. Freedivers bleven in de wedstrijd minutenlang onder water om op een vooraf aangekondigde diepte een tag op te duiken als bewijs van hun prestatie. Aan de AIDA Individual Depth World Championships 2015 namen circa 150 freedivers deel uit meer dan 30 landen.

Jeanine beoefent de extreme sport sinds 2012. Ze ontdekte de sport tijdens een backpackreis door Zuid-Oost Azië. Niet minder dan 1,5 jaar later zette Jeanine als jongste vrouw ooit het wereldrecord Free Immersion op haar naam. Ze dook naar -90 meter en weer terug in 4 minuten en 17 seconden en werd daar mee de jongste vrouwelijke wereldrecordhouder ooit.