Veel te zien en beleven tijdens open tuin dagen bij Gebr. Arends.
Veel te zien en beleven tijdens open tuin dagen bij Gebr. Arends. Foto: Liesbeth Oukes

Regen deert bezoekers open tuin
dagen Gebr. Arends niet

Wichmond - Zaterdag 19 en zondag 20 september kwamen vele honderden belangstellenden naar de Lankhorsterstraat 25a in Wichmond voor de zevende editie van de open tuin dagen. Hoveniersbedrijf Gebr. Arends had standhouders uitgenodigd met zeer gevarieerde producten en diensten. Daarnaast genoten bezoekers van de tuin van het bedrijf en de privétuin.

Dat er vele maanden van voorbereidingen achter de rug waren, was te zien. De parkeerplaatsen voor auto's en fietsen waren goed aangegeven en de verkeersregelaars hielpen waar nodig. Bezoekers die met de auto kwamen, moesten door de enorme buien van zaterdagochtend wel even uitkijken met het rijden over de als parkeerplaats ingerichte wei. De regen weerhield overigens niemand ervan om naar de open tuinen dagen te komen, want vanaf de opening zaterdagochtend bleef het het hele weekend druk.

Bij de ingang lagen de routekaarten klaar zodat geen kramen over het hoofd werden gezien. Mensen die slecht kunnen lopen, kregen een rondleiding gezeten in een golfkarretje. De terreinen waren ruim ingericht en de kraamhouders boden hun koopwaar enthousiast aan. Tuininrichting, tuingereedschappen, beplanting, tuinmeubels, ornamenten, bijenproducten, boeken en tijdschriften en nog veel meer. Daarnaast kon op het horecaplein een hapje en een drankje worden genuttigd.
Mooi om te zien was de behendigheidswedstrijd met kettingzagen. Met precisie konden de deelnemers plakken zagen van stammen, maar net zo gemakkelijk een boomstam veranderen in een vogelhuisje.
Het personeel stond klaar om vragen te beantwoorden en kreeg veel complimenten over de dag. Bij de uitgang kregen bezoekers een appel van Fruitbedrijf Horstink mee en een goodiebag met artikelen van de Gebr. Arends en verschillende standhouders.


www.gebr-arends.nl


Feest met veel zang en muziek

Baak - Pop, gospel en jazzmuziek is te beluisteren in de St. Martinuskerk en het tegenovergelegen café Het Wapen van Baak, nu bekend als de Bierkaai. Dit muzikale feest wordt georganiseerd in het kader van het 125-jarig bestaan van de kerk en het café.

Een eeuw en een kwart staan ze tegenover elkaar; de kerk en het café. In 1890 is de boerderijwoning en café, dat in bezit was van de 'Heer van Huize Baak', op de huidige plek weer opgebouwd met dezelfde stenen, nadat het was gesloopt op de plek waar nu de kerk staat. De opa van Jos Herfkens, van het huidige café Herfkens woonde er en de vader van Jos is er geboren. Deze familie verliet het pand en vanaf 1934 verpachte de heer Helmich, de laatste Heer van Baak, de 'cafeboerderijwoning' aan de heer Sesink (Jan). Zijn zoon Theo, getrouwd met Ria nam het plattelandscafé in 1966 van zijn vader over met alle tot het bedrijf behorende roerende goederen. In 1975 verhuurde Werner Helmich het café-woonhuis aan hen en onderhielden zij sindsdien grotendeels zelf het pand. In de deel kwam een slijterij. In 1994 verkreeg Frans Helmich uit de nalatenschap van zijn vader de volle eigendom van het pand. Na 33 jaar hield Ria het in 1999 voor gezien, Theo was zes jaar daarvoor overleden. Haar opvolgers, de familie Leferink, verbouwen het café en de deel tot wat het nu is, één van de mooiste cafés van de Achterhoek.

Op zondag 27 september aanstaande wordt het jubileum voor de tweede keer gevierd, dit keer met muziek en zang in kerk en café. Want wat is een feest zonder muziek? Om 11.00 uur is de kerk open en om 11.30 uur begint een spetterend jazz- en gospelconcert, verzorgd door de 'Jay Jay Border Jazzmen (JJBJ)', een soepel swingend zesmansorkest uit Doetinchem en omgeving met ouderwets gezellige dixie-jazz en het pop- en gospelkoor 'A Sign of Friendship.' Dit koor bestaat uit tachtig personen en was op tv te bewonderen bij onder andere Korenslag, RTL Boulevard, Pauw & Witteman en de Flat van Ali B en heeft de afgelopen jaren veelvuldig opgetreden in binnen- en buitenland.

In de pauze is er gratis koffie en thee en een plak Baakse kruidkoek. Ook kunnen dan bonnen van één euro gekocht worden (1 bon per persoon), die na afloop van het concert bij de Bierkaai ingewisseld kunnen worden voor een consumptie. Iedereen is dan welkom in het café om onder het genot van een broodje of een glaasje mee te doen aan een quiz over Baak en zijn historie. Hiermee zijn een paar aantrekkelijke prijzen te winnen!

Daarnaast kan men nogmaals naar de oergezellige JJBJ luisteren vanaf 14.30 uur, bij mooi weer in de prachtige tuin van het café. De band speelt in een geheel eigen frisse stijl, met invloeden uit country and latin. Verrassend is ook de grote rol van closeharmony, waarmee een beduidend breder publiek dan alleen pure jazzminnaars wordt aangesproken.

De toegang in kerk en café is gratis, aanmelden voor 24 september is gewenst, maar niet verplicht. Dit in verband met de inkopen. Aanmelden kan bij f.helmich@upcmail of telefonisch via 0575 – 441554.
Meer informatie op www.debierkaai.nl, www.jazzmen.nl en
www.asignoffriendship.nl.

125 jaar de Bierkaai/Het Wapen van Baak.