Tekening 2: Herzien plan Aviko Vrieshuis.
Tekening 2: Herzien plan Aviko Vrieshuis.

AVIKO, zullen we samen tot een passend vrieshuis kunnen komen?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ...

Steenderen - MVO, het is een mooie term, maar komt het er ook in de praktijk van? Een ieder heeft de afgelopen maanden het schrikbeeld van een vrieshuis ter grootte van twee voetbalvelden en 35m hoogte de geestelijke revue laten passeren. Schrik niet, we hebben het gemakshalve over de inhoud van rond 900 ééngezinswoningen. Inderdaad een horror scenario mocht dit tot uitvoering gaan komen. Het heeft voor mij geen enkele relatie met bovenstaand begrip MVO.

Burgers van Steenderen en wijde omgeving zien hun woning in een Avikowijk komen te staan in plaats van wonen op het Achterhoekse platteland. Makelaars en WOZ-deskundigen schrikken evenzo, want deze beroepsgroep zit al redelijk in de spreekwoordelijke tang van de zgn. 'krimp' en daar komt dan nog eens bovenop dat wij straks mogelijk letterlijk op een industrieterrein komen te wonen. Hypotheek spaarcenten verdampen als sneeuw voor de zon.

Aviko wil een vrieshuis bouwen totaal niet passend in de omgeving en door o.a. meteorologische omstandigheden en uitstoot van fritesvet bevattende dampen (ik heb het over zgn. inversiefweer en dat gaat de doorsnee burger thans wat ver) wordt een dergelijk gebouw met de jaren smeriger en smeriger! We zien het trouwens reeds in de praktijk. Trouwens wist u dat de Avikodampen bij een bepaald weertype in Lochem te ruiken zijn en evenzo neerslaan? Staat hier straks een vrieshuis met een inhoud van een Boeing 747 hanger op Schiphol? Aviko ... denk nog eens na en ik schrijf hier openlijk dat u m.i. niet maatschappelijk verantwoord bezig bent met dit plan. Laat ik zeggen ... keer om!

Planherziening ..
Recent heb ik de heer R.P. Smith, voorzitter van de Raad van Bestuur van Royal Cosun te Breda (de moedermaatschappij van Aviko, waar ook de Suikerunie een onderdeel van is) een voorstel gedaan uit deze 'impasse' te komen. Het plan voor dit wanstaltig vrieshuis heeft geen enkele draagkracht in Steenderen en wijde omgeving. Steenderen zal ongetwijfeld de negatieve gevolgen onder ogen kunnen gaan zien. Wij zijn volstrekt niet geïnteresseerd in financiële compensaties middels planschades etc. Wij willen en hebben recht op woongenoegen, zo ook voor onze kinderen en willen niet aan de zgn. 'pammetjes' van de huisarts of psychiater.

Aldus heeft schrijver dezes de mouwen opgestroopt en een revisieplan bij de Raad van Bestuur van de Koninklijke Cosun gepresenteerd. Trouwens wel de Koninklijke weg! Eerst de Aviko, dan de gemeente en Provincie, als volgt:
a) Aviko ... trek dit plan in behoudens de veiligheidsaspecten, ontsluitingsweg, groene decoratie etc.

b) Aviko ... koop uw naaste buurman aan de Dolfingweg uit. Het huis staat thans te koop bij een makelaar in de gemeente.

c) Aviko ... verleg de voorgestelde ontsluitingsweg van Steenderen naar Baak pakweg 90m in oostelijke richting.

d) Aviko ... u krijgt meer hectaren industriegrond beschikbaar én kunt dus lager bouwen! Projecteer parallel aan de nieuwe ontsluitingsweg een gecompartimenteerd geschakeld vriesgebouw: één eenheid van 50x50m of 60x60m oppervlakte en l0m hoog, één eenheid van 50x50m of 60x60m oppervlakte en 12,5m hoog en één eenheid van 50x50m of 60x60m oppervlakte en 15m hoog, geheel binnen het huidige bestemmingsplan.

e) Aviko ... ik schat dat u >90% van de zienswijzen in harmonie kunt oplossen en vergeet niet dat zgn. Logistiek (magazijnrobot) geen enkel probleem behoeft te zijn. Het is zelfs een uitdaging! Let wel. .. het mes snijdt aan twee kanten, want deze compartimentering heeft ook zijn besparende mogelijkheden en een architect met niveau beginnen de handen al te jeuken bij een dergelijke opdracht. Een passend gebouw is zelfs een Gelderse architectuurprijsnominatie waard.

Thans regent het zienswijzen bij de Provincie en de gemeente Bronckhorst. Ik heb er een Maatschappelijk Verantwoorde Visie van gemaakt en wel deze schets aan de Aviko en ook de Provinciale- en gemeentelijke politieke dienders gezonden. Het is een uitdaging en je krijgt maar één kans Aviko!

Ik denk dat Aviko niet gediend is bij vier jaar touwtrekken en hakken in 't zand tot de Raad van State. Ik wil u helpen en meen dat we er samen uit moeten en kunnen komen. Er zijn vele gelijkgestemden in onze gemeente.

Verklaring van geen bedenkingen ...
Bronckhorster politiek en wel speciaal aan CDA wethouder Spekschoor. Verscheur al deze CDA papieren speeltjes, want m.i. hebt u veel te lang afwachtend op de bok van de Aviko paardenkar meegelift en dan is deze letterlijk koude m.i. wanprestatie het resultaat.

Een visuele impressie in het gemeentenieuws van een situatie na tien jaar is eenvoudigweg een vorm van burgerlijke misleiding en niet anders. Je vernedert je eigen Steenderense- en ook Bronckhorster burgers en dit neem ik u bij eventuele realisatie ernstig kwalijk!

De burger, waar ik er één van ben, hangt letterlijk aan de laatste spreekwoordelijke 'mem' en niet anders. Gemeenteraad, trek deze zgn. Verklaring van geen bedenkingen in. Kijk eens naar ons historisch goed, Bronkhorst met mogelijk Werelderfgoedniveau en in de komende tien jaar te realiseren, werkelijk een 'boost' voor de gemeente.

Staat u op de dijk en kijkt op het prachtige Bronkhorst met op de achtergrond zo'n vies gebouw? Ik zou willen zeggen ... keer uw schreden en probeer in harmonie met uw naasten (de burgers van Steenderen en Bronkhorst als ook de Covik) te leven en te ontwikkelen.
Dit plan wordt de burger letterlijk door de strot geduwd en heeft geen enkele relatie met Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen!