Oudheidkundige vereniging Hengelo wandelt door historisch Doetinchem

Hengelo - Op zaterdag 19 september 2015 wordt door de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland een stadswandeling onder leiding van een gids door het centrum van Doetinchem georganiseerd.

In een historisch document uit 838 komt de naam 'villa Duetinghem' voor het eerst voor. Omstreeks 1100 kreeg Doetinchem toestemming een stadsmuur te bouwen.

Vier openingen werden later vervangen door poorten. Graaf Otto II verleende Doetinchem in 1236 stadsrechten. De stad werd regelmatig belegerd en veroverd. De stadsmuur is in 1672 grotendeels afgebroken. De poorten zijn in de tweede helft van de negentiende eeuw verdwenen. In deze periode is ook de stadswal weggehaald, behalve dan het gedeelte waar de Walmolen op staat.

Gilde Doetinchem
Gidsen van het Gilde Doetinchem verzorgen stadswandelingen door het centrum van de stad. Zij vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van de stad en nemen de wandelaars mee naar onbekende plekken tijdens de wandeling van circa anderhalf uur. Een bezoek aan twee maquettes in het Stadsmuseum is inbegrepen.

De gids zal Ton Nieuwenhuis zijn; hij was zo'n 10 jaar voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo en inmiddels geruime tijd woonachtig in Doetinchem. Het vertrek vanuit Hengelo is om 13.00 uur.
De wandeling duurt ongeveer twee uur en wordt rond 15.30 uur afgesloten met een drankje. Deze wandeling betreft de zogenoemde kleine excursie en is daarom met eigen vervoer.

De kosten bedragen voor leden € 3,50 per persoon; voor een introducé € 5,00. Aanmelding kan door overmaking van het bedrag naar bankrekening NL64 RABO 0327 4629 49 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld., onder vermelding van Excursie 19 september. Betaling dient uiterlijk 12 september binnen te zijn.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met secretaris Gert Wenneke, tel. 0575-462334. Of raadpleeg de website.


www.oudhengelogld.nl