De oude koning Gijs Wildeboer werd voorafgaand aan het vogelschieten op een paal door Bronkhorst gedragen.
De oude koning Gijs Wildeboer werd voorafgaand aan het vogelschieten op een paal door Bronkhorst gedragen. Foto: Jan Hendriksen

Kermis in Bronkhorst: een glorieuze zegetocht voor Koning Martijn Ketz en Koningin Carla Ketz

Bronkhorst - Het meest opvallende programmaonderdeel van de Bronkhorster Kermis is ongetwijfeld de rondgang met de koning van vorig jaar voorafgaande aan het traditionele vogelschieten. Niet in een open landauer zoals dat op talrijke andere locaties gebeurd tijdens menig volksfeest of kermis. Nee, in het kleinste stadje van Nederland wordt de koning op een dikke lange paal 'gezet' en maakt hij een rondgang.

Een paal daterend uit 1898 waarop in het verleden de vogel werd geplaatst. En dat tafereel leverde donderdagmorgen 3 september hilarische momenten op toen Gijs Wildeboer (55) door en tiental leden van de Schutterij Eendracht van Bronkhorst werd rond gezeuld. Op bepaalde momenten ondersteund door Rob Krassenberg en Jasper Huetink hield Wildenboer zich karig en 'joekelde' niet van de paal. Er werd zelfs even een rondgang door zijn woning gemaakt. En bij het ritueel werd natuurlijk een borrel geschonken.
Waar de traditie van de rondgang precies vanaf geleid is weet secretaris Rob van Woerden van Schutterij Eendracht van Bronckhorst niet te vertellen. Wel over het eeuwen oude schutterszilver dat in 2013 werd gestolen bij een inbraak in het Stedelijk Museum in Zutphen. Dat werd namelijk nooit teruggevonden. Daarom werd er een replica van het zilver gemaakt. Dit jaar tijdens de Bronhorster Kermis geen zonovergoten vogelweide maar een paar stevige regenbuien in de middag. Dat hinderde de 62 schutters echter niet. Nadat wethouder Seesink van de gemeente Bronckhorst het eerste schot had gelost werd er met de voorladers vol op de vogel gevuurd. De vogel was taai. Hoewel de splinters er vanaf vlogen,hield de romp stand tot diep in de vierde schietronde. Ineens was de vogel gebroken. Grote stukken vielen naar beneden, maar een klein stukje van de romp bleef hangen. Het was Martijn Ketz die dat laatste stukje er in de 221ste schietbeurt afschoot. Hij is de nieuwe schutterskoning van Bronkhorst. Intussen werd er door de Bronkhorster vrouwen een spannende strijd gevoerd bij het vogelknuppelen. Met welgemikte worpen kwamen de kop, vleugels en staart vrij snel naar beneden. De romp eraf gooien vraagt meer precisie en vooral veel geduld. Het was Carla Ketz die dit klusje klaarde. Een dubbelslag dus voor de familie Ketz. Martijn Ketz kreeg het 'eeuwenoude' schutterszilver omgehangen,dat na een aantal jaren afwezigheid weer terug is op de Bronkhorster kermis. Zilversmid Marcel Blok uit Doesburg heeft een prachtig mooie replica van het gestolen zilver gemaakt. Volgend jaar zal ook de koningin het Koninginnezilver weer omgehangen krijgen. Ook de Kleine Schutterij heeft een nieuwe koning en koningin. Donderdagmorgen werd door de jeugd met kruisbogen geschoten. Voor de allerkleinsten werd er geschoten door een van de oudere kinderen. Die deden dat heel goed. De nieuwe koningin en koning werden Noa van Rooijen (1 jaar) en Ole Mostert (drie maanden). Nog niet helemaal bewust van hun titel kregen zij medailles omgehangen en mochten zij de prijzen in ontvangst nemen. Op vrijdag werden de traditionele spelletjes weer uit de kast gehaald – al was het even zoeken naar alle attributen. Vanwege de regen werden er voor het terras van café 't Wapen van Bronkhorst wat tenten bijgeplaatst. Dat maakte de kermis nog knusser. Tijdens de optocht werden er door enkele vrouwen sandwiches uitgedeeld en voor de kinderen was er gratis 'kinderbier'. De band 'Normaal' maakte tijdens de optocht een rentree onder het toeziend oog van een Stadswacht. De middag werd afgesloten met de traditionele stoelendans onder begeleiding van muziekvereniging Nieuw Leven.

Uitslag vogelschieten: Romp en staart: Koning: Martijn Ketz; Kop: Mark Harmsen; Rechtervleugel: Jos Sesink; Linkervleugel: Milan Bartman. Uitslag vogelknuppelen: Romp: Koningin: Carla Ketz; Kop: Ellis Konijnenberg; Rechtervleugel:Trees Harmsen; Linkervleugel Katinka Vleemingh; Staart (na loting):Ans Willemsen. Boogschieten Kleine Schutterij: Koning: Ole Mostert; Koningin: Noa van Rooijen.