Het peloton achter de voorrijwagen tijdens het eerste gedeelte van de wedstrijd.
Het peloton achter de voorrijwagen tijdens het eerste gedeelte van de wedstrijd.

19e Henk Lubberding Classic dit jaar door de Achterhoek

's-Heerenberg – Voor het eerst in negentien jaar rijdt de Henk Lubberding Classic niet over de Veluwezoom, maar vormt een flink deel van de Achterhoek het toneel van de wielercyclo met start en finish in 's-Heerenberg. Tussen de 300 en 400 renners en rensters, waaronder Henk Lubberding zelf, gaan op 6 september om 9.30 uur van start voor een rit van 123 kilometer over op dat moment door politie- en burgermotoren vrijgemaakte wegen.

De HLC is een voor Nederland unieke wedstrijd. De enorme groep rijdt gedurende de eerste 73 kilometer in een gesloten peloton achter een voorrijwagen met een snelheid 33 km per uur.

Op de Rijndijk bij Lobith wordt de wedstrijd vrij gegeven en kan iedereen proberen om de laatste 50 kilometer het snelst af te leggen en als eerste in 's-Heerenberg over de streep te komen.

Er is voor een prachtige route door de Achterhoek gekozen. Onder het motto ´Van IJsseldijk naar Rijndijk´ rijdt men van 's-Heerenberg, via Doetinchem en Velswijk vrijwel linea recta naar Hengelo (Gld). Na Hengelo gaat de groep linksaf naar Wichmond, Vierakker en Bronkhorst waar de doorkomst is gepland om ongeveer 10.45 uur.

Henk Lubberding Classic: IJsseldijk naar Rijndijk

In de smalle straatjes van het kleinste stadje van Nederland wordt even gas terug genomen naar 25 km per uur.

Daarna gaat het via Rha en langs Olburgen en Doesburg/Beinum naar Zevenaar waar het traditionele finaleparcours bereikt wordt.
Langs Babberich, Herwen, Lobith, Tolkamer en Spijk komt het inmiddels vrij gegeven peloton in Duitsland aan, waar eerst de Elterberg beklommen moet worden.

Via ´t Peeske en Stokkum passeert men voor de eerste keer de finishstreep op de Zeddamseweg in ´s-Heerenberg. Dan volgt nog een loodzware finale bestaande uit twee rondjes rond Montferland van ´s-Heerenberg naar Zeddam, Beek en Stokkum en weer naar ´s-Heerenberg, waar om ongeveer 13.00 uur de winnaars over de streep zullen komen.

Elke ervaren wielrenner of wielrenster kan zich op 6 september nog inschrijven voor de Henk Lubberding Classic.

Vanaf 7.00 uur is het inschrijfburo in het Lacosportcentrum Montferland in ´s-Heerenberg geopend. Alle info over deelname vind je op de website.


www.h-l-c.nl