Albert Snelder met zijn tien kinderen: v.l.n.r. Els, Willy, Fons, Lidy, Joke, Marian, Teun, Greet, José en Herman.
Albert Snelder met zijn tien kinderen: v.l.n.r. Els, Willy, Fons, Lidy, Joke, Marian, Teun, Greet, José en Herman. Foto: Liesbeth Oukes

Groot feest in Zaal Den Bremer in Toldijk

Albert Snelder viert 95ste verjaardag

Toldijk - Met zijn 10 kinderen, 21 kleinkinderen, 9 achterkleinkinderen en andere familie en vrienden vierde Albert Snelder op woensdag 19 augustus zijn 95ste verjaardag. Een groot feest met receptie hield hij in Zaal Den Bremer. "Goed geslaagd," lacht de krasse jarige. "Ik had ook nooit gedacht, dat ik zo oud zou worden."

Albert Snelder komt uit een gezin met elf kinderen, vijf jongens en zes meiden. "Het was gezellig, echt. Ik heb een prachtige jeugd gehad." Zijn vader werd 86, zijn moeder was twaalf jaar jonger. "Ik dacht, als ik dan 90 wordt... Dat is toen gelukt, ja, toen ben ik maar doorgestoomd naar 95. Toen had ik zo'n mooi feestje, dat wilde ik nog een keer."

Of hij 100 wordt weet hij niet. "De huisarts zei een paar jaar geleden tegen mij: meneer Snelder, jij bent zo gezond en jij hebt zo'n positieve instelling, als er iemand 100 jaar kan worden, dan ben jij het wel. Dus, ik kan die huisarts ook niet teleurstellen," lacht hij weer. Hij weet wel dat hij het feestje dan in huiselijke kring houdt, hij heeft genoeg gefeest.

Ik kan die huisarts ook niet teleurstellen

Hij trouwde toen hij 29 jaar was met Ada Gosselink, de 29-jarige dochter van het schoolhoofd in Haarle. Zij ontmoetten elkaar bij zijn oom Anton, waar zij in de kost was. Zij ging toen naar de modevakschool in Zutphen. "Zodoende leerde ik haar kennen, ik moest eerst een slaapkamer bouwen en aftimmeren." Na haar opleiding stond ze in Didam op school, later in Raalte. Ada gaf ook naailes aan een damesclubje.

Albert woont nu vanaf 1950, 65 jaar, in zijn zelfgebouwde huis aan de Zutphen Emmerikseweg. Tien kinderen brachten Albert en Ada groot, drie jongens en zeven meiden. Dat paste prima, toen de jongste geboren werd, was de oudste al de deur uit. Meiden sliepen bij elkaar, de jongens ook, veelal in stapelbedden. "Ze kunnen ontzettend goed met elkaar," vertelt Albert trots. "En allemaal studeren, dat kost nog wel een beetje." Hij lacht weer. "Ik verdiende goed. Ze zijn allemaal goed terecht gekomen."

Albert Snelder runde zijn aannemersbedrijf, Bouwbedrijf Snelder en had meer dan vijftien mensen in dienst. "Eerst gewoon als timmerman begonnen bij mijn oom, de jongste broer van mijn vader, die had een timmerbedrijf met houtzagerij." Later begon hij voor zichzelf en naast timmeren ging hij ook metselen. "Ontzettend veel werk gehad, bij de boeren en ook nieuwbouw." Albert had een grote werkplaats en in de avonduren zat hij thuis achter de tekentafel.

Hij stopte met werken met 66 jaar, hij had geen opvolging. "Ik kon het verkopen en ik dacht: 'het is mooi geweest'. Ik heb heel wat mooie dingen gebouwd. Het grootste is een villa in Gorssel." Verder bouwde hij in Steenderen en Hummelo. "Het meeste was stallenbouw." Albert Snelder heeft veel meegemaakt in zijn leven, leuke maar ook treurige dingen. Het vroege overlijden van zijn vrouw, het wegvallen van familie, vrienden en zijn vriendin.

Tuinieren is altijd zijn hobby geweest, hij heeft een mooie moestuin en maakt van de oogst zijn eigen appelmoes en bessensap. Hij gaat ook veel wandelen. Daarnaast kaart hij met nog drie andere mannen. Albert leest veel, hij luistert naar gesproken boeken. "'s Avonds altijd, zo tegen een uur of tien zet ik het aan, dan pak ik de wijnfles en een glas en luister ik ongeveer tot twaalf uur. Dan heb ik een paar glaasjes wijn op en een mooi stuk geluisterd. En dan ga ik lekker slapen."

Hij stekt zelf geraniums. "Een van de kinderen vroeg: 'pa, wat moet je met al die geraniums?' en ik zei: 'ik heb een leeftijd dat er van alles met me kan gebeuren. Dan wil ik er zoveel hebben, dat ik er vlot achter kan," zegt Albert. Hij lacht weer. "Ik zeg altijd: ik heb niks geen haast om dood te gaan, want je kunt later nog zo lang dood zijn."