Het Kervel, Hengelo.
Het Kervel, Hengelo.

Gemeente walst met AZC over eigen inwoners

Hengelo - Buurtbewoners van het Kervel zijn in deze vakantieperiode overvallen door de gemeente met de komst van het asielzoekerscentrum in het Kervel. Met stoom en kokend water wil het college de procedure zo snel mogelijk afronden. Dat daarbij over de eigen inwoners heen gewalst wordt lijkt niet van belang.

Zo mochten de buurtbewoners die niet direct naast het Kervel wonen op 28 juli, midden in de bouwvak, in de krant lezen dat ze binnen drie dagen konden laten weten dat ze wilden meewerken aan de omgevingsscan voor het asielzoekerscentrum. En op 24 augustus wil het college al een besluit nemen!

Als buurtbewoner voel je je dan niet serieus genomen. Op de eerste plaats niet omdat velen vanwege de vakantie de oproep hebben gemist en op de tweede plaats dat je als inwoner van Bronckhorst nauwelijks de tijd krijgt voor de bijdrage aan de omgevingsscan.

Het college had deze oproep toch al veel eerder kunnen plaatsen? Bijvoorbeeld direct na de gemeenteraadsvergadering op 25 juni jongstleden, waarin de raad in principe al 'ja' zei tegen het asielzoekerscentrum.

Op dat moment wist de gemeenteraad nog niet dat het asielzoekerscentrum pal naast de woning van de familie Van der Molen zou komen. Familie Van der Molen bezit ook een deel van het Kervel. Zij komen letterlijk twee-onder-een kap te wonen met 100 asielzoekers, ongeveer 400 verschillende mensen per jaar.

Als buurt vinden wij het verschrikkelijk dat de gemeente hen dit aan wil doen. Vooral ook omdat buurtbewoners van de Kruisberg in Doetinchem hebben gemerkt dat je met het COA 'het paard van Troje' binnenhaalt. Vanaf dat moment bepaalt het COA hoe het leven in de buurt gaat verlopen. Zij hebben adviseurs, juristen en persvoorlichters en als buurt sta je machteloos.

Bijvoorbeeld als in de ramadanmaand het leven in het asielzoekerscentrum pas na zonsondergang begint, want dan mag er gegeten en gedronken worden. De overlast die dat met zich meebrengt hoort er volgens het COA gewoon bij.

In de raadsvergadering van 25 juni maakte de heer Huntelaar van het CDA een grap over de tijdelijkheid van het asielzoekerscentrum. Hij verwees naar Kentekenbewijs deel III, dat ook tijdelijk was, maar uiteindelijk 25 jaar zou blijven. Dat dit voor de buurt geen grap is, mag duidelijk zijn.

Het COA heeft een aanvraag ingediend voor de periode van één jaar, maar deze aanvraag kan steeds weer verlengd worden. Als het asielzoekerscentrum het Kervel aan de hoofdvestiging Zutphen wordt gekoppeld, kan dat zelfs vijftien jaar zijn.

De buurtbewoners vinden dat deze onzekerheid over hoe lang het allemaal gaat duren, de buurt niet aangedaan kan worden. Vanwege de woonsituatie van de familie Van der Molen vindt de buurt dat het Kervel helemaal niet geschikt is voor asielzoekers, maar de gemeente moet in ieder geval een maximale termijn van 1 jaar hanteren, zoals het COA nu heeft aangevraagd.

De buurt vindt dat de gemeente aan het COA duidelijk moet maken dat aanvraag voor verlenging beslist afgewezen zal worden.

In verband met het asielzoekerscentrum wordt veel gesproken over het onderwerp veiligheid. De mensen komen uit een oorlogssituatie, zijn vaak getraumatiseerd en zijn voor het merendeel mannen tussen de 18 en 35 jaar.

Het thema veiligheid ligt heel erg gevoelig in Hengelo, vanwege de moord door een Afghaanse asielzoeker op een meisje uit het dorp. Deze moord ligt nog vers in het geheugen. Als buurt lees je over de incidenten in en rond een asielzoekerscentrum, agressie, vechtpartijen etc, en je denkt weer aan het neergestoken meisje.

Het gevoel dat je constant op je hoede moet zijn, kan geen straatlantaarn of hek wegnemen. Dit gevoel kan ook niet weggenomen worden met de redenering dat de angst voor het onbekende wel zal verdwijnen als het asielzoekerscentrum er eenmaal is.

Dit gevoel kan het college alleen wegnemen door haar burgers serieus te nemen en op 24 augustus niet over de buurt heen te walsen.

Alphons Geurtsen
Kervelseweg
Hengelo