Jubileumverjaardag voor molenaar Hans Hakvoort.
Jubileumverjaardag voor molenaar Hans Hakvoort. Foto: Liesbeth Oukes

Feest bij de Bronkhorster Molen

Molenaar Hans Hakvoort zestig jaar

Steenderen/Bronkhorst – Molenaar Hans Hakvoort vierde 11 juli zijn zestigste verjaardag thuis. Om hem toch met zijn verjaardag te verrassen, versierden zijn collega molenaars de molenbelt de eerstvolgende zaterdag dat Hans op de molen kwam. Zo kwam het dat de vlaggen wapperden en zijn naam op de belt te lezen was.

Hans Hakvoort kwam in september 2012 voor het eerst in de Bronkhorster Molen om stage te lopen voor de tweejarige opleiding tot vrijwillig molenaar. Veel wordt in de praktijk geleerd, daarnaast wordt aan de hand van een leerboek over de werking en de onderdelen van de molen en -niet onbelangrijk- over het weer geleerd.

Kandidaten moeten op een 'vreemde' molen het examen afleggen, waar ze van te voren mogen gaan kijken. Hans bezocht de theorie- en praktijklessen van molenaar/instructeur Geert Buys. Op zaterdag 7 december slaagde Hans Hakvoort voor het toelatingsexamen en na een goede voorbereiding ging hij op voor het landelijk examen en slaagde in oktober 2014.

Hij zet hij zich eveneens in voor de Rosmolen in Zeddam, de molen in Braamt en vanaf januari 2015 voor de 'Vrienden van de Gelderse Molen'.
Hans Hakvoort bleef bij het team van molenaars van de Bronkhorster Molen, waar hij het bijzonder naar zijn zin heeft. De zaterdagen zijn goed gevuld met verschillende klussen in en rond de molen. Of hij is 'de molenaar' en geeft hij tekst en uitleg aan de belangstellenden die de molen binnenstappen.
De Bronkhorster Molen, te vinden aan de Spaensweertweg 1 in Steenderen, is elke zaterdag gratis te bezichtigen: in maart tot en met september van 10.00-17.00 uur. Ook is de molen op afspraak geopend. Informatie bij de molenaars.


Geert Buys (0575) 452734
Joop Rutten (0575) 451330
Rieks Eggens (0575) 451936
www.bronkhorstermolen.nl