Fred liet zich het Oeganda brood goed smaken.
Fred liet zich het Oeganda brood goed smaken. Foto: Jan Knoef

Niet alleen vis geven maar vooral ook een hengel

Oeganda brood van bakker Scholten

Zelhem - In het kader van het 'Manna' festival dat op 25 juli op camping en conferentiecentrum 'de Betteld' wordt gehouden, werd aan bakker Henri Scholten gevraagd deel te nemen aan het festival, waar voedsel een belangrijk onderdeel van is. Omdat 25 juli in Henri's vakantie viel, was ondersteuning tijdens het festival niet mogelijk, maar Henri zou Henri niet zijn als hij geen creatieve oplossing had bedacht om toch een aandeel te hebben in het goede doel.

Hij stelde de organisatie voor om een Oegandabrood te ontwikkelen aan de hand van Oegandese ingrediënten en dat brood in z'n winkel te verkopen, waarbij er van elk verkocht brood € 0,25 naar het goede doel gaat. Daarnaast beloofde bakker Henri het totaalbedrag aan het eind van de periode nog eens te verdubbelen. Henri ging aan de slag met onder andere maïsmeel, ananas, mango, rozijnen en rietsuiker en 'componeerde' een heerlijk zoet brood, dat tot en met zaterdag 25 juli te koop is.

Streekmarkt met muziek voor het goede doel

Het Manna Food & Music Festival is een streekmarkt in combinatie met muziek voor een goed doel, in dit geval het verbeteren van de onderwijsmogelijkheden voor kinderen in Kakuuto Oeganda, door er een ambachtsschool (Skill Development Centre) te bouwen. Vanaf 12.30 uur zijn er veel activiteiten, onder andere voor kinderen, een streekmarkt en een presentatie van oude ambachten, die met voedselbereiding te maken hebben. Vanaf 16.00 uur (tot ongeveer 22.30 uur) treden op het hoofdpodium bands op. Zo komt bijvoorbeeld Laura van Kaam, winnares Voice Kids 2013, naar de Betteld en speelt de band Country & Cash nummers van Johnny Cash.

De Uganda Child Care Foundation is in Oeganda al tien jaar bezig om kinderen te ondersteunen. Niet alleen met een voedselprogramma, maar juist vooral met een ontwikkelingsprogramma, met als doel dat de kinderen voor zichzelf kunnen gaan zorgen volgens het principe: 'Niet alleen vis geven, maar ook een hengel en ze helpen om zelf vis te leren vangen'.
Bijna 800 kinderen uit de regio Rakai, waarin ook Kakuuto ligt, zijn geadopteerd door gezinnen in Nederland, die er met 30 euro per maand voor zorgen dat de kinderen naast eten ook scholing ontvangen. De bouw van de ambachtsschool is een mogelijkheid voor de kinderen om zich te bekwamen op gebieden als ICT-er, elektricien, kapper, metselaar, etc. Op de website van de UCCF is te zien dat er nog meer kinderen zijn, die baat hebben bij Nederlandse adoptieouders, en te lezen hoe u daar een bijdrage aan kunt leveren. Het Oegandese koor dat in 2007 te gast was in Zelhem, was ook afkomstig uit de regio Rakai.

De komst naar Nederland van één van de lokale medewerkers uit Oeganda, Fred Sekyewe, was een unieke gelegenheid om het Oeganda brood van bakker Scholten te presenteren, temeer daar Fred in Rakai bezig is een bakkerij op te zetten.

Gerrit Grievink en Walter Hobelman van de UCCF hadden hem dinsdagmorgen meegenomen naar de broodfabriek van de Fa. Wiltink en kwamen 's middags met Fred naar bakker Scholten om het echte handwerk te zien. Het Oeganda brood was een verrassing voor hem en na de officiële overhandiging moest er natuurlijk geproefd worden. Het resultaat viel zeer in de smaak.