Jasper Iwema (l.), Torleif Hartelman (r.). Foto: Henk Teerink.
Jasper Iwema (l.), Torleif Hartelman (r.). Foto: Henk Teerink. Foto: Henk Teerink

Hengeloër werkt met Britse topper in Assen

Torleif Hartelman gaat voor toppositie met Sam Lowes tijdens Dutch TT

Groenlo/Hengelo - Woensdag 10 juni werd in Grolloo de jaarlijkse persconferentie van de Motul Dutch TT gehouden. Daarbij aanwezig was Torleif Hartelman uit Hengelo. Tijdens de persconferentie werd het een en ander uit de doeken gedaan wat betreft vernieuwingen aan het circuit en werd er ingegaan op de Nederlanders die meedoen aan evenement in Assen. Er werkt ook een aantal Nederlanders voor toprijders, zoals Torleif Hartelman, in het wereldkampioenschap MotoGP, die samenwerkt met de Britse topper Sam Lowes.

Twee Nederlandse rijders zullen in Assen rijden voor het wereldkampioenschap met een wildcard. Afgelopen week werd bekend, tot grote verrassing van iedereen, dat Jasper Iwema zal rijden in de Moto2 met een wildcard. Jorel Boerboom zal zijn opwachting maken in de kleinste klasse van het wereldkampioenschap Moto3.

Bo Bendsneijder, Robert Schotman en Wallid Soppe zijn kanshebbers voor topposities in de Redbull Rookies Cup. Henk en Barry Wassink uit Vorden hebben Wallid Soppe ontdekt. Als klein jochie reed Soppe voor het pocket biketeam van vader en zoon Wassink. Hij behaalde met hen diverse overwinningen en de heren zijn super trots dat Soppe zijn weg gevonden heeft in de wegracerij.

Naast de coureurs zijn er ook een aantal bekende Nederlanders als begeleiders actief in het wereldkampioenschap MotoGP, onder andere Wilco Zeelenberg de enige Nederlandse Grand-Prix winnaar in de 250cc. Zeelenberg werkt nauw samen met de MotoGP topper Jorge Lorenzo. Torleif Hartelman is werkzaam voor Sam Lowes. Deze samenwerking kwam op een bijzondere manier tot stand een paar jaar geleden. Lowes stuurde een berichtje naar Hartelman en vertelde dat hij wereldkampioen wilde worden. Daarbij had hij de hulp van Hartelman nodig. Torleif nam het aanbod aan en in het eerste jaar dat ze met mekaar samenwerkten, werden ze wereldkampioen in het WK Supersport 600. Een overstap naar het wereldkampioenschap Moto2 was daarna een logisch gevolg.

Vorig jaar was een leerjaar voor Lowes en dit jaar mag hij laten zien wat hij waard is. Lowes die uitkomt voor het Speed Up Moto2 team heeft zich ten doel gesteld om dit jaar wedstrijden te winnen en aan het eind van het seizoen in de top drie te staan. Daarbij begeleid Hartelman hem zo veel mogelijk, de samenwerking die de twee heren hebben is uitermate goed. Daarbij praten ze uren met elkaar voor en na de wedstrijden om tot de resultaten te komen die ze zich ten doel stellen.
Naast Lowes heeft Hartelman er mede voor gezorgd dat Iwema de beschikking kreeg over eenzelfde machine als Lowes voor de TT. Iwema heeft een paar weken geleden voor het eerst getest met de Speed Up chassis. Hij reed er betere rondetijden mee dan met zijn MVR Moto2 machine waarmee hij uitkomt in de EK Moto2 dat voornamelijk in Spanje verreden wordt.

Hartelman was in ieder geval aangenaam verrast over het tempo dat Iwema liet zien tijdens de test. Voor Iwema moet het geen probleem zijn om zich te kwalificeren voor een plaats op de grid tijdens de Moto2 zei Hartelman. Toch moet men niet verwachten dat Jasper in de punten zal rijden, maar een plek bij de eerste 25 zou mooi zijn.
In het bijprogramma van de TT komt een flink aantal Hamove leden aan de start op de laatste zaterdag van juni. In de klasse supersport komt lokale held Joey den Besten aan de start en naast hem ook de clubleden Rob Hartog en Lesley ten Tusscher. Afgelopen zondag was Hartelman een tevreden man in Barcelona. Lowes reed een goede race in de Moto2 categorie en greep met een vierde plaats net naast het podium. Hartelman liet weten dat Lowes in Assen voor de eerste plaats wil strijden.
Cliff Kloots en Nelson Rolfes, twee leden van de Hamove reden een tweetal OW- Cupraces op het circuit van Oschersleben in Duitsland. Kloots, die uitkomt in de Supercup 600 behaalde een uitstekende tweede en derde plaats in zijn klasse. Rolfes deed het in de categorie Supercup 1000 zelfs nog iets beter. Hij werd tweede in de eerste race van de dag en won de tweede wedstrijd.