Caroussel rijden door ponyclub Zelhem. Foto: Gerbert Vruggink.
Caroussel rijden door ponyclub Zelhem. Foto: Gerbert Vruggink.

Mooie demonstraties Achterhoekse landbouwbeurs

Demonstraties door

paardensportverenigingen

Zelhem - Op de Land- en Tuinbouwbeurs Achterhoek op 3, 4 en 5 juni konden toeschouwers genieten van diverse paardendemonstraties tijdens de eerste editie van 'Paard & Beleven Achterhoek', dat een eigen plek had op het beursterrein.

De demonstraties werden georganiseerd door paardensportverenigingen RV en PC Zelhem e.o., PSV de Zevensteen en de Menvereniging In Stap en Draf, in samenwerking met de KNHS, FNRS, KWPN Regio Gelderland en CNO-Expo. Gezamenlijk organiseerden de verenigingen een netwerkbijeenkomst en diverse demonstraties.
Rijvereniging en Ponyclub Zelhem verzorgden een springclinic onder leiding van instructeur Erik Brouwer, en een eventingclinic met instructeur Jan Oortveld. Lid van de rijvereniging Ans Vels gaf met haar gitzwarte Friese hengst Hero V een dressuurclinic met een mooie kür op muziek als afsluiter.
Ook een blikvanger was de demonstratie carrouselrijden van ponyclub Zelhem. Bij het carrouselrijden rijdt een grote groep ruiters tegelijkertijd ingewikkelde figuren en formaties, waarbij de paarden in colonne gaan, bijvoorbeeld met twee of vier paarden naast elkaar. Onder leiding van instructrice Natasja Schiphorst zetten de clubleden samen een mooie en vlekkeloze show neer voor de toeschouwers. Een knappe teamprestatie, want niet alleen ervaren maar ook onervaren ruiters en pony's deden mee. En alle ruiters zagen er piekfijn uit, want allemaal droegen zij gloednieuwe teamshirts die Pentrax Verzekeringen, Autobedrijf Vruggink en Installatiebedrijf Janssen sponsorden aan de vereniging.

Op de laatste beursdag was er een gezamenlijk georganiseerde obstaclerun, een hindernissenparcours waar paarden- en ponyruiters aan mee konden doen. Een leuke afsluiting van de eerste editie van Paard & Beleven Achterhoek.

Schuldhulpmaatje ook een verrijking voor de gemeente

Bronckhorst - In 2014 heeft een groot aantal mensen/gezinnen zich tot Schuldhulpmaatje Bronckhorst gewend in verband met ernstige schuldenproblematiek. 43 hulpvragers werden door de stichting, geheel belangeloos, begeleid en dit aantal neemt alleen nog maar toe. De stichting verwacht dat het aantal tot ca. 65 personen/gezinnen zal toenemen, zo valt in het jaarverslag te lezen. 13 gecertificeerde vrijwillige maatjes zijn in 2014 bijna 3000 uur actief geweest.

Hun werk bestaat uit het helpen inventariseren van de schulden, het analyseren van de schuldenproblematiek, budgetteren, helpen bij het invullen van inkomensformulieren, contacten met incassobureaus en het begeleiden en ondersteunen van de hulpvragers naar het traject van schuldhulpsanering (WSNP).

Een schuldhulpmaatje neemt niet het werk over van professionele hulpverleners, hij biedt morele en praktische ondersteuning als aanvulling op de professionele hulp. Een maatje bezoekt de cliënt thuis, helpt bij het orde scheppen in de administratie en is een buddy voor de cliënt. Grote problemen als bijvoorbeeld dreigende uithuiszettingen worden direct opgepakt.

Er zijn vele redenen waardoor mensen in de financiële problemen kunnen komen, zoals slechte budgettering, echtscheiding, verlies van werk of ziekte.
De morele en praktische steun van een maatje helpt mensen om het zware traject van schuldsanering, dat enkele jaren kan duren, vol te houden en met succes te doorlopen. En op lange termijn ook schuldenvrij te blijven. De insteek is om de cliënt te leren zelfstandig zijn financiën op orde te houden.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat bij het inschakelen van een maatje het slagingspercentage van WSNP trajecten stijgt van 30% naar 70%. Uit onderzoek door Regioplan samen met de Hogeschool Utrecht is gebleken dat iedere geïnvesteerde euro er drie oplevert. In Lelystad ligt deze verhouding zelf 1:10. Het werk van schuldhulpmaatje levert de gemeente Bronckhorst aanzienlijk financieel voordeel op.

De stichting is ook actief op het gebied van preventie en biedt haar hulp onder andere aan bedrijven die te maken hebben met loonbeslagen en ook weten bijvoorbeeld ZZP-ers met financiële problemen de weg naar schuldhulpmaatje te vinden.

De stichting wordt financieel ondersteund door de gemeente Bronckhorst en diverse landelijke en regionale subsidienten. Sinds de gemeenten extra middelen hebben ontvangen (Klijnsmagelden) haken verschillende subsidiënten af, omdat van de gemeente een hogere bijdrage verlangd mag worden, immers zij hebben extra geld gekregen voor armoedebestrijding.

Schuldhulpmaatje Bronckhorst kan dan ook haar belangrijke werk alleen maar voortzetten, wanneer de gemeente haar subsidie verhoogt en structureel maakt. De stichting is daarover in overleg met de gemeente Bronckhorst.