Wethouders Jan Engels en Jan Finkenflügel openen 't Lettinkpad.
Wethouders Jan Engels en Jan Finkenflügel openen 't Lettinkpad. Foto: Liesbeth Oukes

Opening project 'Kerkenpaden in het Achterhoekse landschap fase 7c'

Wandeling door prachtig natuurgebied

Zelhem - Wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst en wethouder Jan Finkenflügel van de gemeente Oude IJsselstreek openden donderdag 11 juni gezamenlijk 't Lettinkpad, een nieuw onderdeel van de kerkenpaden in de beide gemeenten. Met een grote snoeischaar knipten zij de draad door, waarmee de poort open ging. Achterhoeks troubadour Gery Groot Zwaaftink maakte de officiële handeling compleet met een passend verhaal.

Met een woord van welkom opende wethouder Jan Engels de middag bij Wijngaard de Oogsthoek in Zelhem. Hij bedankte de familie Hukker voor de gastvrijheid. De wethouder vertelde over de voortgang van de aanleg naar de officiële opening van de kerkenpaden fase 7c. "Op een heleboel plaatsen in de Achterhoek zijn al een heleboel mensen heel lang actief om de mooie oude kerkenpaden in ere te herstellen en soms ook nieuwe stukjes aan toe te voegen. Er is een plan gekomen om die stukken aan elkaar te verbinden, zodat je een geheel krijgt." De wethouder bedankte de vele vrijwilligers, de grondeigenaren voor de medewerking en projectleider Jan ten Have voor het geheel. Over de lokale initiatieven werd verteld door de heren Dolf Wisselink van Stichting Kerkenpaden Sinderen, Bernard Lucassen van DBO Halle Heide en Tonnie Klein Lebbink van de Stichting Boelekeerl Zelhem.
Manuel Hezeman van Achterhoeks Toerisme lichtte de aansluiting toe op de wandelroutenetwerken en de marketing van het project. "Wij als organisatie zijn ontzettend trots op alles wat in de loop der jaren is bereikt," vertelt hij. "Het is allemaal mede mogelijk gemaakt door jullie inzet, de inzet van diverse stichtingen en kernen in de Achterhoek." Er liggen nu 4500 kilometers aan pad. "Dat is best een mooi resultaat waar we trots op mogen zijn." Na deze woorden keken de aanwezigen naar een filmpje over de wandelpaden en luisterden naar zang en vertellingen van Gery Groot Zwaaftink. Vervolgens liep het gezelschap over 't Lettinkpad met onderweg de openingshandeling door de wethouders Jan Engels en Jan Finkenflügel. Met een grote snoeischaar knipten zij de draad door, waarmee de poort open ging. Gery Groot Zwaaftink maakte de officiële handeling compleet met een passend verhaal.
Dinie en Dick Hukker van de wijngaard schonken hun Johanniter uit. Jan Finkenflügel: "Na de opening en een intensieve wandeling over een streekeigen pad in een streekeigen omgeving, onderstreept met een streekeigen wijn proosten we op de inzet van alle vrijwilligers en ambtenaren."