Een route voert over de Hessenweg bij Hummelo. Foto: Henk Wullink.
Een route voert over de Hessenweg bij Hummelo. Foto: Henk Wullink.

Nieuwe fietsvierdaagse met interessante bedrijfsbezoeken

Achterhoekse Klavertje 4-daagse

Hengelo - Van vrijdag 19 juni t/m maandag 22 juni wordt de eerste Achterhoekse Klavertje 4-daagse gehouden. Vanaf de fiets kan er vier dagen lang volop genoten worden van fraaie en afwisselende landschappen. Het evenement onderscheidt zich onder meer door interessante bedrijfsbezoeken onderweg en een dagelijks muzikaal en cultureel programma op het plein bij Eetcafé Jansen en Jansen in Hengelo (Gld).

Opening
De officiële opening van de allereerste Achterhoekse Klavertje 4-Daagse is op vrijdag 19 juni 2015 om 9.30 uur, waarvoor wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst is uitgenodigd. Iedereen is hier van harte welkom!

Routes
De naam van het evenement verwijst naar vier verschillende routes in de vorm van een klavertje vier. Hengelo (Gld) is dagelijks het begin- en eindpunt. Deze zijn samengesteld door Henk Wullink. De lengte is 45-50 km, maar kunnen worden verkort tot 25-30 km. Ze zijn gebaseerd op het systeem van de fietsknooppunten.
De routes voeren door 44 stadjes, dorpen en buurtschappen in de gemeente Bronckhorst over leuke fietspaden en zandwegen met een naastliggend fietspad. Er zijn vier stempelposten: bij de start, op twee locaties onderweg en bij terugkomst wordt afgestempeld. Voor pech met de fiets onderweg is een reparatiebusje van Slotboom Tweewielers beschikbaar.
Parkeren
U wordt in verband met overlast verzocht om de auto niet in de directe omgeving van het start- en finishterrein in het centrum van het dorp Hengelo te parkeren. Bij sportpark Elderink en het gemeentehuis van Bronckhorst kunt u gratis parkeren. Vanaf de vlakbij gelegen rotonde worden de parkeerplaatsen duidelijk met borden aangegeven. Verwijzingspijlen geven de route naar de startplaats voor de vierdaagse in het dorp aan. Tip: kom vooral met de fiets naar de start!

Inschrijving en deelnamekosten
U kunt zich bij de start tussen 8.00-11.00 uur inschrijven aan de balie naast Eetcafé Jansen &Jansen, Spalstraat 1 te Hengelo (Gld). Het is ook mogelijk om 1, 2 of 3 dagen mee te fietsen! Een tip voor gezinnen met schoolgaande kinderen is om op zaterdag 20 en/of zondag 21 juni 2015 gebruik te maken van deze dag-deelname! Bij de balie wordt elke ochtend een nieuwe fraaie routekaart aangeboden met alle informatie voor die dag.

Kosten dag-deelname: volwassenen € 5,00 p.p. (kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p.). Kosten deelname aan gehele fietsvierdaagse: volwassenen € 15,00 (kinderen t/m 12 jaar € 7,50).
Alle deelnemers die drie of vier dagen meefietsen ontvangen als leuke herinnering een vierdaagse speldje.

Ondersteuning
De Achterhoekse Klavertje 4-Daagse is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Bronckhorst. Medewerking is verleend door Heleen Faber van Achterhoek Toerisme, VVV Bronckhorst en de vijf toeristische platforms in de gemeente. De organisatie is aangenaam verrast door de positieve medewerking van vele (toeristische) bedrijven, organisaties en instellingen, sponsoren en natuurlijk niet te vergeten de vele vrijwilligers. Van meet af aan is het initiatief voor de Achterhoekse Klavertje 4-Daagse als zeer positief ervaren.

Programma Achterhoekse Klavertje 4-Daagse
Het onderstaande dagelijkse programmaoverzicht helpt de fietsers bij dag-deelname wellicht bij het maken van een keuze voor een bepaalde route.
Geniet van het fietsen en van de mooie omgeving. U houdt nog genoeg tijd over voor bezoekjes aan speciaal voor u opengestelde bedrijven en bezienswaardigheden, soms tevens stempelpost.

Bovendien wordt op het plein bij Eetcafé Jansen&Jansen elke middag vanaf 14.00 uur een sfeervol Achterhoeks muzikale/culturele programma aangeboden met onder andere enkele markten. Ondertussen kunt u bijpraten en genieten van een hapje en drankje Al deze gezellige activiteiten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, dus kom er vooral een kijkje nemen!


www.ak4d.nl
info@ak4d.nl


Vrijwilligers nodig anoniem hulpgesprek

Regio - In een tijd waarin het sociale netwerk steeds belangrijker wordt, kunnen of durven veel mensen hun verhaal niet in de eigen omgeving kwijt. Vrijwilligers van Sensoor bieden al meer dan 55 jaar een luisterend oor, dag en nacht, per telefoon, chat of e-mail. Om de stijgende vraag naar dit anonieme mens-tot-mens contact het hoofd te bieden, is Sensoor de campagne 'Dus ik luister' gestart om nieuwe vrijwilligers te werven.

Marije, goed getraind en begeleid door beroepskrachten van Sensoor, luistert al meer dan drie jaar naar heel verschillende verhalen. Over eenzaamheid bijvoorbeeld. "Mensen vinden het fijn een stem te horen, ze hebben soms dagenlang niemand gesproken. Ze bellen Sensoor want ze schamen zich, in deze tijd vol sociale netwerken, voor hun eenzaamheid. Door naar hen te luisteren worden zij gezien in hun bestaan." Schaamte speelt ook een rol bij andere gespreksonderwerpen zoals psychische problemen, seksueel misbruik en zelfbeschadiging. "Sommige mensen hebben professionele hulp nodig maar durven dit niet te vragen. Bellen met Sensoor is dan een eerste stap, juist omdat het anoniem is," vertelt Marije. ''Ik bied geruststelling en aanmoediging. Help hen op een andere manier naar zichzelf te kijken.'' Eens per maand is Marije 's nachts aan de telefoon te vinden, in gesprek met mensen die de slaap niet kunnen vatten. ''Al die voordeuren waarachter ik een kijkje mag nemen, dat doet iets met mij. Wat ik leer is om het positieve te zoeken, zelfs in de donkerste verhalen.''
Met de campagne 'Dus ik luister' zoekt Sensoor mensen die net als Marije vrijwilligerswerk willen doen waarbij ze in een persoonlijk contact iets betekenen voor een ander. In de campagne staan vier vrijwilligers centraal met hun persoonlijke reden een luisterend oor te zijn bij Sensoor. Ook wil Sensoor aandacht vragen voor het belang van écht luisteren, een openhartig gesprek met bekenden en onbekenden.
Sensoor ziet als ideaal een maatschappij waarin mensen met respect en aandacht met elkaar omgaan, waarin mensen zelfredzaam zijn en wanneer nodig steun vinden in het eigen netwerk. Geïnteresseerden kunnen kijken op de website.


www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk