www.energiesparen.be
www.energiesparen.be

Interessante bijeenkomst GroenLinks Bronckhorst

Biogas geen oplossing mestoverschot

Vorden - GroenLinks hield dinsdag 2 juni een geslaagde informatieavond over duurzame energie in de Achterhoek. Marcel Meijer van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) en Tonny Stoltenborg van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF) waren de inleiders op deze avond. Verder aanwezig waren onder meer GroenLinks raadsleden Herman van Rooyen en Titus Smit, vertegenwoordigers van LTO en de Huurdersbond. De avond werd geleid door Michel Coenen lid van de GroenLinksfractie.

De heer Meijer vertelde een boeiend verhaal over de nog jonge coöperatie Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. Deze is onafhankelijk en is op veel terreinen en veelal innovatieve manieren bezig om in de achterhoek energie te produceren in samenwerking met particulieren, bedrijfsleven en overheden. Hiermee wordt gewerkt aan vermindering van de CO2 uitstoot, de duurzaamheid en wordt er veel geld in de regionale economie gehouden en geïnvesteerd. Nu gaat er jaarlijks zo'n € 200 miljoen uit de Achterhoek voor energie aankopen elders. AGEM wil nog dit jaar groeien naar duizend leden/energieafnemers.

Groen gas
In de regio wordt op enkele plaatsen biogas geproduceerd en AGEM levert biogas gemaakt uit mest op het proefbedrijf ´De Marke´ in Hengelo. "In hoeverre levert deze mestvergisting nu een bijdrage aan het oplossen van het mestoverschot in onze regio?" was hoofdthema van deze avond.

De heer Stoltenborg vertelde in zijn verhaal dat de mestvergisting geen bijdrage levert aan het oplossen van het mestoverschot in deze regio. Door de import van veel veevoer ontstaat een mineralenoverschot in de mest, het mestoverschot is een mineralenoverschot! Biogas ontstaat uit vergisting van het organische materiaal in de mest, de mineralen blijven erin achter.

Landbouwkundig gezien is biogasproductie zelfs nadelig voor de vruchtbaarheid van de bodem omdat er minder organische stof/humus in de bodem komt bij bemesting met de vergiste mest. Bij de huidige landbouwmethoden is er al een duidelijke afname van het humusgehalte in de bodem. Voor een vruchtbare en gezonde voedselproductie is landbouwgrond met een goed en op peil gehouden humusgehalte absolute voorwaarde.
GroenLinks voorman Herman van Rooyen's conclusie aan het eind van de zeer levendige en informatieve avond is dat er in Bronckhorst en omgeving veel goede initiatieven en ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzame energie en dat AGEM daar een belangrijke rol in kan gaan spelen.

Dat biogasproductie voor sommige agrariërs in onze regio een mogelijkheid kan zijn. Er is echter nog een lange weg te gaan voor onze boeren, om te komen tot een houdbare, gezonde en duurzame voedselproductie met respect voor milieu en biodiversiteit.


www.bronckhorst.groenlinks.nl
groenlinksbronckhorst@gmail.com