Veilig Verkeer Nederland blij met invoering Trekkerrijbewijs

Landbouwverkeer veiliger met T-rijbewijs

Regio - Vanaf 1 juli 2015 moet iedereen een T-rijbewijs hebben om met een landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig op de openbare weg te rijden. Dit T-rijbewijs vervangt op termijn het huidige trekkercertificaat. Het doel? Minder verkeersongevallen met dergelijke voertuigen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) complimenteert de rijksoverheid met het nieuwe T-rijbewijs. "Weer een stap naar meer veiligheid op de weg."

De veiligheid van landbouwverkeer is al jaren een van de speerpunten in het beleid van VVN. Omdat landbouwmaterieel steeds groter en zwaarder wordt en vaker op de weg komt, werd de roep om zo'n speciaal T-rijbewijs luider. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid vallen er jaarlijks circa zestien dodelijke slachtoffers en honderd ziekenhuisgewonden door ongelukken met landbouwvoertuigen. Vaak zijn de slachtoffers niet de bestuurders van (land)bouwvoertuigen, maar juist automobilisten en fietsers. VVN: "Sinds 2008 zoeken wij naar acceptabele en goede maatregelen."
Veilig Verkeer Nederland is zeer verheugd. De jarenlange lobby heeft ertoe bijgedragen dat er met het T-rijbewijs meer duidelijkheid komt. Het trekkercertificaat was alleen een bewijs van vaardigheid, het T-rijbewijs gaat een stap verder en maakt bestuurders bewuster van hun omgeving. Tijdens de lessen leren zij meer over de reacties van andere weggebruikers. Zo kunnen situaties beter worden ingeschat.
Het T-rijbewijs geldt niet voor alle langzame motorvoertuigen. Uitgezonderd zijn voertuigen die vanuit de fabriek maximaal één functie kunnen ­uitvoeren, maximaal 1,30 meter breed zijn én af fabriek geen trekhaak of trekoog hebben. VVN: "Denk aan voertuigen die worden gebruikt voor maaien, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Ook mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken."


www.vvn.nl