Doorkomst van de renners. Foto: Achterhoekfoto.nl
Doorkomst van de renners. Foto: Achterhoekfoto.nl Foto:

63ste Olympia's Tour door de Achterhoek

Etappewinnaar Jetse Bol

Achterhoek - Op woensdag 13 mei 2015 organiseerde de Stichting Wielerpromotion Gendringen, samen met de Stichting Olympia`s Ronde van Nederland, de 2e etappe van de 63ste Olympia`s 3M Toer, een Achterhoekse aangelegenheid.

Er werd om 12.45 uur gestart op het buitenterrein van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Vervolgens werden de volgende gemeenten aangedaan: Montferland, Doetinchem, Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Winterswijk, Aalten en tenslotte weer Oude IJsselstreek.
De tweede etappe van Olympia's 3M Tour is een dubbelslag geworden voor Jetse Bol van Join's - De Rijke. Bol was na 175 kilometer in Gendringen de snelste uit een kopgroep van 4. Arno van der Zwet van Metec TKH werd tweede en Bob Schoonbroodt van Parkhotel Valkenburg CT kwam als derde over de streep.


www.olympiastour.com


Onderdeel van Gemaakt in Gelderland

Gemaakt in Bronckhorst

Bronckhorst - In de zomer van 2015 komt de Gelderse maakindustrie in al zijn facetten in de schijnwerpers te staan. Dan vindt het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland plaats, met een publieksgericht programma vol boeiende activiteiten. Ook op verschillende locaties in de gemeente Bronckhorst wordt er deelgenomen aan dit festival.

Restauratie Kranenburgse kerk
Iedere dinsdag, donderdag en zondag in juni t/m oktober wordt een film, een klankbeeld vertoond. Hierin zijn verschillende vormen van ambachtelijk vakmanschap te zien tijdens de restauratie van de kerk in Kranenburg. Ambachten als leidekken, steenhouwen, gespecialiseerd timmer- en schilderwerk, metsel- en voegwerk en loodbewerking worden in beeld gebracht.

Etsproject 'Old Souls New Magic'
Op 13 en 14 juni is het etsproject Old Souls New Magic te zien op de tentoonstelling bij Galerie A-quadraat (Vorden), van 13 tot 17 uur. Op 12 september is het project onderdeel van de open dag bij Smederij Oldenhave (Vorden), van 10 tot 16 uur. Het Achterhoekse etsproject Old Souls, New Magic maakt bedrijven in de Achterhoek zichtbaarder voor de jeugd.

Lezer langs de Olde Iessel
Iedere zaterdag en zondag in juli en augustus, van 12 tot 17 uur, is in de dorpskerk te Hoog-Keppel een tentoonstelling te zien over de NV De Keppelse IJzergieterij, georganiseerd door de Stichting Toeristisch Platform Drempt, Hummelo en Keppel organiseert. Dit bijzondere verhaal wordt verteld met oude films en originele voorwerpen in en rond de dorpskerk. Ook in de galerieën en ateliers in Drempt, Hummelo en Keppel vindt u bijzondere voorwerpen die verwijzen naar de geschiedenis van de ijzerindustrie langs de Oude IJssel.

Fietstocht langs maakindustrie van Zelhem
Op 12 september start tussen 10 en 12 uur bij Museum Smedekinck in Zelhem een fietstocht langs de plaatselijke maakindustrie. Deelname hieraan is gratis. Bij het museum krijgt u uitgebreide informatie over de voormalige zuivelfabriek Erica en huidige opvolger in het gebouw, de buurman van Museum Smedekinck, Royal VIV Buisman. U leert tijdens deze dag meer over de collectie van Museum Smedekinck en over de geschiedenis van de agrarische industrie in Zelhem. Gedurende de fietstocht kunt u ook nog eens genieten van prachtige live muziek. Smedekinck hoopt op deze dag ook een boekje en een dvd, met daarop de oral history van Zuivelfabriek Erica vastgelegd, te presenteren.

Activiteiten aanmelden
Naast de landelijke en regionale promotie van alle activiteiten door de organisatie van Gemaakt in Gelderland, zal er door Achterhoek Toerisme een flyer gemaakt worden, met daarin alle activiteiten binnen de gemeente Bronckhorst. Kent u nog activiteiten in Bronckhorst die aansluiten bij het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland? Stuur dan vóór 25 mei een e-mail naar Heleen Faber.


h.faber@achterhoek.nl
www.gemaaktingelderland.nl