Jo en Willem Berendsen gefeliciteerd door Paul Seesing.
Jo en Willem Berendsen gefeliciteerd door Paul Seesing. Foto: Liesbeth Oukes

Groot feest voor Willem en Jo
Berendsen-Hissink

Toldijk - Dinsdag 12 mei was het 60 jaar geleden dat Willem en Jo Berendsen-Hissink elkaar het jawoord gaven. Locoburgemeester Paul Seesing kwam het paar op die dag feliciteren. Het feest vierden zij samen met familie, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, vrienden en buren in Restaurant Den Bremer.

Willem Berendsen (87) komt oorspronkelijk uit Toldijk, van de boerderij aan de Zutphen Emmerikseweg. Jo Hissink (84) woonde aan de Langeweg in Baak. De twee kennen elkaar al heel lang, want ze zaten samen op de lagere school in Toldijk. Ze maakten veel mee in hun jeugd. "Ik was tien dat de oorlog uitbrak," weet Jo nog goed. "Willem diende in Nederlands-Indiƫ."

Als kleindochter Erna vraagt hoe ze elkaar hebben leren kennen, zegt Willem lachend: "Gewoon, bij Toldieks feest." Na hun trouwen verhuisden zij naar Winterswijk, maar na het overlijden van de moeder van Willem kwamen ze, in 1957, terug op het oudershuis in Toldijk. Daar woonden en werkten zij 39 jaar, tot ze verhuisden naar een kleinere woning in Toldijk in 1997. "We zijn maar een paar jaar weggeweest eigenlijk," vertelt Jo.

Ze kijken terug op een mooi werkzaam leven op de boerderij. Zoon Joop en zijn vrouw Elly namen het bedrijf over. Na het overlijden van hun schoondochter sprongen Jo en Willem bij op de boerderij. Nog steeds is Willem elke morgen en avond op de boerderij te vinden om de kalfjes te voeren, zoon Joop zet dan de boel klaar. Hij vraagt altijd netjes vrij, als hij niet komt. Jo geniet ervan om te koersballen en naar de avonden van de Vrouwenvereniging Passage te gaan. Samen bezoeken ze de kinderen, tien kleinkinderen en drie achterkleinkinderen als die jarig zijn.

Locoburgemeester Seesing praat gezellig met het bruidspaar over het wonen in Toldijk. De wethouder werkte in Brabant en vergeleek die streek met de Achterhoek. De ruilverkaveling was hier gemakkelijker, zo vertelde hij. Natuurlijk kwamen de kleinkinderen, het uitzicht op de ezels en hangbuikzwijntjes, het binnenhalen van het gras nu het zulk mooi weer is en natuurlijk over het briljanten bruiloftsfeest.

Willem en Jo beleefden een mooie bruiloft. Die dag werden veel kaarten en bloemen bezorgd, de kinderen en kleinkinderen verzamelden bij huis en het feest werd gevierd in Restaurant Den Bremer. Daar had de buurt een mooie, versierde boog gezet met grote witte rozen.