Sjoerd Roorda, Antoon Peppelman, Louis Paardekooper en Tineke Roorda-Paardekooper.
Sjoerd Roorda, Antoon Peppelman, Louis Paardekooper en Tineke Roorda-Paardekooper. Foto: Liesbeth Oukes

Het motto van Louis Gerardus Paardekooper:

"Ben je bedonderd, ik word honderd!"

Steenderen - 100 jaar is hij geworden op zondag 17 mei. Louis Gerardus Paardekooper, geboren tijdens de mobilisatie 1914-1918 in Amsterdam. Sinds 1971 woonachtig in Steenderen aan de Wehmestraat. Eerst op nr 2, maar toen er meer huizen gebouwd werden, werd het nr. 8. Nu verblijft hij in de Vischpoort te Zutphen.

Op zijn kamer hangt nog een ets van het huis aan de Bloemgracht 8, 'Het Huys met het Schaep'. Daar was beneden het bedrijf van zijn vader gevestigd, boekbinderij GWC Paardekooper, daarboven woonde het gezin met tien kinderen. Vijf jongens en daarna vijf meisjes, Louis was de oudste.

Amsterdam was toen nog een heel gezellige stad. Veel werd nog vervoerd met handkarren of paard en wagen, bakfietsen en soms ging er nog de hondenkar door de straat. Hij kan nog smakelijk vertellen over zijn jeugd in 'Mokum'. Aansluitend aan de lagere school volgde hij de Amsterdamse Grafische School.

Door de crisisjaren werd hij van school gehaald, volgens zijn vader kon hij ook bij hem het vak leren! Het schoolgeld was f10,- per maand, terwijl een weeksalaris f36,- bedroeg.

Wél naar de Handelsavondschool, 8 jaar lang. Op de fiets met een petroleumlampje naar de andere kant van de stad. Zo heeft hij het boekbindersvak met de paplepel ingegoten gekregen en zich de grafische technieken eigen gemaakt.
In die tijd werd hij ook lid van de Verkennerij. Vele jaren is hij leider van de groep geweest. In 1937 was hij één van de organisatoren van de wereldwijde Jamboree in Vogelenzang. Als Hopman heeft hij daar zijn vrouw Jo Mol leren kennen, die Akela was bij de welpen.

Na de oorlog werd het wonen in Amsterdam verruild voor Zwanenburg en in 1953 Laren (NH). Louis werd algemeen directeur van Boekbinderij GWC Paardekooper. Er kwamen betere tijden. De Solex werd verruild voor een Opel Olympia. Inmiddels was hij penningmeester van de Grafische Bond, de FGE.

Inwoner van Steenderen sinds 17 mei eeuwling

Hij maakte deel uit van de Weather Districtscommissie, een geschillencommissie in de grafische sector, waar hij ook na zijn vertrek naar Steenderen namens de werkgevers zitting in had. De opleiding voor jonge mensen aan de Grafische Scholen had zijn hoogste aandacht, ook daarin bekleedde hij een bestuursfunctie.

In 1971 kon Paardekooper het bedrijf Wöhrmann Boekbinderij in Zutphen aan de Kuiperstraat overnemen. Met grote energie en toewijding bouwde hij dit bedrijf uit tot een alom welbekend en gezond bedrijf. De nieuwbouw naar de Estlandse Straat heeft hij tot de overdracht met vasthoudendheid vormgegeven. Toen mocht hij met pensioen!

Wat was hij verbaasd toen hij uit handen van Burgemeester Buddingh', nog wel in Zutphen, benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor al deze activiteiten (1980).

Naast zijn liefde voor de tuin, pakte hij een oude grafische techniek 'marmeren' op. Een zeer oude techniek, die hij met veel geduld en oefenen onder de knie kreeg. Van al die gemarmerde vellen papier werden dozen en doosjes, schrijfblocs, prullenbakken en nog veel meer gemaakt, onverwoestbaar. Nog steeds worden zijn creaties door menigeen gebruikt. Helaas overleed zijn vrouw in 1987 en moest hij zich alleen redden. Hij reisde veel en zorgde wonderbaarlijk goed voor zichzelf.

Honderd jaar worden? Jawel, zei hij de laatste jaren onder het motto: "Ben je bedonderd, ik word honderd!" Er zijn heel wat nieuwe batterijen ingegaan, zoals hijzelf zegt, om dit te bereiken. Op 94-jarige leeftijd kwam hij bij zijn dochter Tineke en schoonzoon Sjoerd Roorda wonen, tot 'het echt niet meer kon'. Hij verhuisde toen naar de Vischpoort aan de Coehoornsingel. Daar wordt hij liefdevol verzorgd. Zijn Amsterdamse humor is gebleven alsmede zijn eminente kennis en geheugen.

Met trots draagt hij nog altijd zijn ridderorde op Koninginne- nu Koningsdag. Vanzelfsprekend prijkte dit ook op zijn 100e verjaardag op zijn revers. Het feest mocht wat hem betreft beginnen. Zelfs zijn kleindochter uit Canada was met de twee achterkleindochters speciaal overgekomen.

Locoburgemeester Antoon Peppelman kwam hem feliciteren namens de Koning en Muziekvereniging Nieuw Leven bracht hem bij Pepe Restaurant een serenade.


Pinksteren in de Dorpskerk

Gospelkoor Kwadrant

Steenderen - Met Pinksteren vieren kerken ieder jaar hun 'verjaardag', zo ook de Steenderense Dorpskerk. Zondag 24 mei, eerste pinksterdag, is iedereen van harte welkom bij een feestelijke pinksterviering. Ds. Fini van Zoelen staat met ons stil bij het 'wonder van taal' en Gospelkoor Kwadrant brengt muziek en liederen; meertalig én meerstemmig.

Online
Met Pinksteren hoorden de apostelen iedereen in hun eigen taal spreken, enthousiast en vol vuur. "Wij zijn vandaag 24 uur per dag online, leven in een wereld bomvol communicatie. Maar… verstaan we elkaar ook werkelijk?" aldus ds. Fini van Zoelen. We gaan met elkaar op zoek naar het wonder en de betekenis van taal en het vuur van Pinksteren."
Voor kinderen is er ook deze zondag een leuk eigen programma en voor de kleinsten oppas.

Kwadrant
Gospelkoor Kwadrant bestaat uit 17 vrouwen uit Zutphen en omgeving, met verschillende stemmen, leeftijden en kerkelijke achtergrond.
Onder leiding van Nardi Strijbos brengen ze vocale muziek die varieert van (bekendere) gospel en praise-liederen tot nieuwe arrangementen, soms swingend en vlot en soms lichtklassiek. Kwadrant zingt drie- of vierstemmig zowel onder pianobegeleiding als a-capella.
Tijdens de Pinksterviering in Steenderen brengen ze een nieuw repertoire passend bij het thema. De Pinksterdienst in de Dorpskerk van Steenderen begint om 10.00 uur. Meer informatie op de website.


www.pkn-sb.nl