Specialist Willem Sprick gaat het Hanska ‘urgeltjen’ restaureren.
Specialist Willem Sprick gaat het Hanska ‘urgeltjen’ restaureren.

Achterhoeks muziekspecialist ziet mogelijkheden

Hanska 'urgeltjen' gerestaureerd

Winterswijk/Baak - In de media was de afgelopen maanden nog volop aandacht voor het originele en authentieke Hanska orgeltje. Eerst het bericht begin dit jaar dat het urgeltjen terug was en toen kwam de vraag of het ooit nog zou kunnen doen. Specialist Willem Sprick uit Winterswijk van de 'Winterswijksche Muziekfabriek' zou zich de komende weken door middel van een uitgebreid onderzoek buigen of er mogelijkheden waren om het 'urgeltjen' weer aan de praat te krijgen.

De Eminent grand Theater bevat een heleboel aan afzonderlijke ouderwetse printplaten die door middel van een handgemaakte kabelboom met elkaar in verbinding staan.

Willem Sprick gaat deze bijzondere uitdaging aan

"Als we ter tijde van dit interview de huidige situatie bekijken, zien we alleen een doos met allerlei losse elektronicaonderdelen, kabels en stroomkringschema's. Verder is de hele kast leeggehaald en zien we dat het instrument tal van schuifjes en schakelaars heeft, die ook de afgelopen jaren een zichtbare slijtageslag hebben ondergaan," aldus het Hanska Duo management.
Al met al veel gevoelige elektronica en het is goed te merken dat dit bijzondere 'urgeltjen' veel kroegen en zalen heeft gezien. "Ik heb een plan van aanpak gemaakt en ga deze uitdaging aan. Het gaat me lukken om dit bijzondere 'urgeltjen' weer up and running te krijgen," zegt een optimistische Willem Sprick met een lach op zijn gezicht. "Dit ding gaat spelen en wel de eerste keer hier in mijn atelier, annex werkplaats. Ik heb een muzikant op het oog die gepokt en gemazeld is en die zal ik eens verblijden met een uitnodiging om hier te komen spelen. Proefdraaien moet je toch. Dit met nummers als het 'Kermislied' of 'Medicijnen' en 'He Schat woar blief ie' op dit bijzondere 'urgeltjen' hier op mijn zaak is toch iets wat je nooit meer meemaakt. Roep je in de Achterhoek: 'Hanska Duo' en men begint te lachen, geweldig toch?" Binnenkort meer informatie.


www.hanskaduo.nl
www.winterswijksemuziekfabriek.nl